Als kind red je het over het algemeen wel met het wekelijkse zakgeld dat je van je ouders krijgt, eventueel aangevuld met hier en daar een ‘heitje voor een karweitje’. Toch komt voor bijna iedereen op een moment het punt dat dit niet meer genoeg is. Omdat games tegenwoordig gemakkelijk tot wel 60 of 70 euro kosten, merkkleding er ook niet goedkoper op wordt en de prijs van benzine voor in de scooter ook record na record breekt. 

Buiten dat begrijpen jongeren steeds beter dat een bijbaantje tegenwoordig ook een heel goede toevoeging op hun CV is. Het toont immers aan dat je naast de schooluren ook de verantwoordelijkheid neemt om in een professionele organisatie werkzaam te zijn. Buiten dat krijg je dankzij je bijbaantje iets wat je op geen enkele school kan leren: werkervaring.

Toch is het hebben van een bijbaan zeker voor studenten meer en meer een bittere noodzaak geworden. De prijzen van studentenkamers rijzen uit de pan, de biertjes in het café worden ieder jaar kleiner maar duurder en de ooit zo vertrouwde ‘stufi’ is volledig uitgekleed. Tel maar na: in de late jaren ’80 kregen studenten een kleine 500 euro netto en dat zolang de studie duurde.

Pas vanaf het 6e studiejaar kwam er een soort van ‘boete’ door het verhogen van het collegegeld. Vergeleken met het leenstelsel dat vandaag de dag gehanteerd wordt is dat natuurlijk geheel andere koek. Er is natuurlijk niemand die na zijn studie graag van start gaat met een studieschuld van tienduizenden euro’s. 

Wat dat betreft is er maar één oplossing om dat te voorkomen, er van uitgaande dat je niet één van de ‘happy few’ bent die volledig op kosten van de ouders mag studeren. De bijbaan dus. Je wil er dan natuurlijk gelijk ook voor zorgen dat je een bijbaan hebt waarbij je in een leuke werkomgeving terechtkomt, je (enigszins) voldoening uit haalt en direct ook een leuke aanvulling op je bankrekening is.

In dit artikel geven we je daarom een overzicht van de beste en leukste bijbanen die je als jongere kan vinden en meer informatie over alle statistieken betreffende bijbaantjes.

De 10 favoriete werkgevers onder scholieren en studenten

Onlangs is door de Intelligence Group aan bijna 3.000 scholieren en studenten gevraagd wat hun favoriete werkgever zou zijn. De uitkomsten van dit onderzoek hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

10. HEMA

HEMA Folder

HEMA Folder

Geldig van 22-04 t/m 28-04

Profiteer nog 2 dagen van deze HEMA Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste HEMA aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

De HEMA is één van Nederlands bekendste winkelketens en heeft inmiddels ook winkels in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten. De HEMA staat bekend als prettige werkgever waarbij je niet enkel achter de kassa werkzaam kan zijn maar bijvoorbeeld ook op het distributiecentrum of op één van de versafdelingen. 

9. Lidl

Lidl Folder

Lidl Folder

Geldig van 22-04 t/m 28-04

Profiteer nog 2 dagen van deze Lidl Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Lidl aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Lidl is de eerste van vele supermarkten in deze lijst. Logisch wel, omdat supermarkten voor jongeren nu eenmaal een goed haalbare werkgever zijn. Lidl stond ooit bekend als prijsvechter maar is inmiddels van dit goedkope imago afgekomen zonder daadwerkelijk een dure supermarkt te worden. Door het aanbod van flexibele werktijden en een voor een supermarktketen goed loon is de Lidl al vele jaren bijzonder populair bij alle jongeren.

8. Domino’s Pizza

Domino’s Pizza is de laatste jaren enorm hard aan het groeien binnen Nederland. Nog geen tien jaar geleden waren er minder dan 75 vestigingen in Nederland terwijl dat aantal in 2020 maar liefst gegroeid is tot 300.

De populariteit als bijbaan voor jongeren heeft Domino’s Pizza volledig te danken aan de mannen die zich met name aangetrokken voelen door de vriendschappelijke omgang tussen werknemers en klanten en het goede loon dat aangeboden wordt voor het bezorgen of bakken van pizza’s.

7. Dirk van den Broek

Dirk Folder

Dirk Folder

Geldig van 26-04 t/m 28-04

Profiteer nog 2 dagen van deze Dirk Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Dirk aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Dirk van den Broek heeft niet alleen de slag om de supermarktoorlog verloren maar ook die voor de meest populaire bijbaan voor jongeren. Of dit een goede zet van de jongeren is geweest valt te betwijfelen, de Dirk van den Broek komt namelijk wel bovendrijven wanneer het gaat als werkplek waar jongeren het gelukkigste zijn. Dit vertaalt zich ook naar de arbeidsduur: gemiddeld werken jongeren ruim een jaar bij de Dirk van den Broek.

6. PLUS

PLUS Folder

PLUS Folder

Geldig van 21-04 t/m 27-04

Profiteer nog 1 dag van deze PLUS Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste PLUS aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

De PLUS supermarkten zijn al jaren aan het stijgen op de lijst van favoriete werkgevers voor scholieren en studenten en waarom ook niet? Naast uitstekende arbeidsvoorwaarden focust PLUS zich enorm op het zo goed mogelijk indelen van collega’s die bij elkaar passen. Daardoor ontstaat er een hecht team waar veel jongeren zichzelf graag in terugvinden. 

5. Kruidvat

Kruidvat Folder

Kruidvat Folder

Geldig van 23-04 t/m 28-04

Profiteer nog 2 dagen van deze Kruidvat Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Kruidvat aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Kruidvat is met name bij vrouwelijke scholieren en studenten populair als favoriete werkgever. Zo kan je de Kruidvat niet terugvinden binnen de top 10 favoriete werkgevers van de mannen terwijl het bij de vrouwen op de derde plek staat. Het team neemt een heel belangrijke plek in binnen de organisatie waardoor er vaak een hechte groep ontstaat.

Een ander belangrijk punt is dat de Kruidvat enorm flexibel is met werkuren. Als 15-jarige die drie uur per week beschikbaar is ben je zelfs al welkom. Of dit nu overdag, ’s avonds of in het weekend is.

4. Politie

Een vreemde eend in de bijt aangezien scholieren en studenten natuurlijk niet zomaar als politieagent kunnen worden ingezet en de politie in de regel geen banen aan jongeren aanbiedt. Toch heeft de politie de laatste jaren niet stilgezeten voor wat betreft de werving voor agenten in opleiding en dit heeft overduidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Meer en meer jongeren zijn daardoor geïnteresseerd in een carrière bij de politie. Helaas heeft de politie bekend gemaakt voorlopig ook geen prioriteit te maken voor het opzetten van bijbanen voor jongeren.

3. PostNL

Alhoewel de beste tijd van de postbrief al vele jaren voorbij is, is het nog steeds van belang dat de post die nog wel verstuurd wordt op het juiste adres terecht komt. Buiten dat worden er dagelijks misschien geen vijf poststukken per adres meer bezorgd maar alles bij elkaar opgeteld komt er per week toch nog het behoorlijke aan post binnen.

PostNL is de grootste postbezorger van Nederland en vertrouwt al vele jaren op de hulp van scholieren. Het voordeel van postbezorging is namelijk dat dit flexibel kan gebeuren, wat ook de grote kracht is van vele scholieren en studenten.

2. Jumbo Supermarkten

Jumbo Folder

Jumbo Folder

Geldig van 22-04 t/m 27-04

Profiteer nog 1 dag van deze Jumbo Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Jumbo aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

De Jumbo Supermarkten zijn enorm in opkomst en stijgen ook al jaren op de ranglijst van meest favoriete werkgevers voor jongeren. Omdat jongeren met een bijbaan altijd de grootste bron van werknemers zijn geweest voor de Jumbo Supermarkten heeft het bedrijf hier handig op ingespeeld door influencers in te zetten.

Hierdoor zijn veel jongeren voor het eerst in aanraking gekomen met hoe het is om voor een organisatie als Jumbo Supermarkten te werken en er daardoor achter gekomen dat dit helemaal zo gek niet is. 

1. Albert Heijn

Albert Heijn Folder

Albert Heijn Folder

Geldig van 22-04 t/m 28-04

Profiteer nog 2 dagen van deze Albert Heijn Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Albert Heijn aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Albert Heijn wordt inmiddels al vele jaren op een rij genoemd als meest favoriete bijbaan voor scholieren en studenten. Enerzijds omdat er natuurlijk altijd een Albert Heijn in de buurt is maar waar de Albert Heijn vooral in uitblinkt is het creëren van een prettige werksfeer waardoor het onderlinge contact tussen zowel de collega’s als met de klanten vaak als zeer goed wordt ervaren. 

De 10 best betaalde bijbaantjes

De best betaalde bijbaantjes zijn over het algemeen helaas enkel beschikbaar voor jongeren die het voortgezet onderwijs al verlaten hebben. Enerzijds omdat ze natuurlijk meer kwaliteiten hebben dan scholieren maar ook omdat ze nu eenmaal langere dagen mogen maken en ander werk mogen uitvoeren dan jongeren onder de 21 of 18 jaar. Hieronder een overzicht van de best betaalde bijbaantjes.

1. Privéchauffeur

Als privéchauffeur heb je een veelzijdige baan waarbij je onderweg veel verschillende contacten opdoet. Zo kan het zijn dat je ’s middags een belangrijke zakenman van meeting tot meeting brengt terwijl je in de avonduren een vriendengroep van feest naar feest rijdt. Nadeel is dat je vaak ingezet zal worden tijdens de avonduren of soms zelfs midden in de nacht.

Uiteraard moet je over een geldig rijbewijs beschikken en moet je tenminste 21 jaar oud zijn om als professioneel chauffeur werkzaam te zijn. De minimuminkomsten liggen relatief hoog: tenminste 10 euro per uur, waarbij je vaak ook nog eens op een fikse fooi mag rekenen.

2. Telefonische helpdeskmedewerker

Als telefonisch helpdeskmedewerker ben je de eerste lijn tussen een bedrijf en hun klanten. Als uithangbord van de firma sta je in voor een goede begeleiding van de klanten waarbij je ze helpt met tal van uitlopende zaken. Na een intense training van een aantal weken mag je aan de slag en afhankelijk van de diensten die je draait ligt het uurloon zelden onder de 10 euro.

3. Telefonisch verkoopmedewerker

Veel mensen gruwelen ervan maar wanneer je commercieel bent aangelegd en tegen een ‘nee’ kan dan kunnen de inkomsten als telefonisch verkoopmedewerker zeer behoorlijk zijn. Alhoewel het basisinkomen over het algemeen relatief laag ligt wordt er vaak gebruik gemaakt van aantrekkelijke bonussystemen waarbij je met goede scores omgerekend al gemakkelijk richting een 15 euro per uur kan gaan.

4. Thuiszorg

De thuiszorg kampt vele jaren met een tekort aan werknemers. Hierdoor wordt de focus meer en meer verlegd op het aannemen van studenten, omdat zij enerzijds een iets minder hoog loon hebben maar dikwijls ook flexibel beschikbaar zijn. Alhoewel het natuurlijk altijd voordelig is hoef je om in de thuiszorg te werken niet te beschikken over een zorgdiploma.

Thuiszorg verlenen draait namelijk ook om het helpen met kleine klusjes, schoonmaken of zelfs het hebben van wat sociaal contact. Het salaris van ongeveer 11-12 euro is ook niet mis.

Mensen die administratief werk verrichten zijn in iedere (middel)grote organisatie van belang. Vaak gaat het om het verwerken van klantgegevens waar verder geen grote verantwoordelijkheid bij komt kijken. Wél is het van belang dat je netjes en secuur te werk kan gaan. Het is niet het meest spannende werk maar een inkomen dat ruim boven de tien euro per uur ligt maakt veel goed.

6. Werken als eigen baas

Eerlijk is eerlijk, als eigen baas kan je alle kanten uit en dat geldt ook voor het inkomen dat je verzamelt. Als eigen baas kan je bijvoorbeeld denken aan het opzetten van een computerhulpdienst, het geven van bijlessen of muzieklessen of wanneer je een beetje handig bent bijvoorbeeld als bouw- of tuinhulp. Als eigen baas bepaal je ook je eigen tarief dus hoeveel je verdient is helemaal aan jezelf.

Afhankelijk van je skillset kan je in de meeste gevallen 15 tot 30 euro per uur voor jouw diensten vragen.

7. Veldwerk

Je ziet het de laatste jaren steeds vaker: jongeren die op straat namens een organisatie aan het enquêteren of werven zijn. Dikwijls zijn dit goedbetaalde studentenbaantjes waarbij je meestal wordt ingezet op bepaalde markt- of feestdagen. De ene keer om klantenbinding voor een krant te doen, de andere keer weer om donateurs te werven voor een goed doel.

Net als een telefonische verkoopmedewerker zal je enigszins commercieel ingesteld moeten zijn en over een vlotte babbel beschikken. Dan verdien je al snel een stuk boven de 10 euro per uur.

8. Hovenierswerk

Werk je graag in de buitenlucht en heb je groene vingers? Dan is hovenierswerk de perfecte manier om een leuke duit te verdienen. Of het nu om onkruid wieden, gras maaien, heggen snoeien of hele tuinen beplanten gaat, veel professionele hoveniersbedrijven zijn op zoek naar studenten die het niet erg vinden om de handen vuil te maken.

Ook hiermee moet je gemakkelijk meer dan tien euro per uur kunnen vangen en je bent direct gezond en sportief bezig in de buitenlucht. Dubbele winst dus.

9. Logistiek werk

Als logistiek medewerker word je net als bij hovenierswerk fysiek flink uitgedaagd. Ideaal dus wanneer je graag aan het werk gezet wordt maar dan liever niet in de buitenlucht. Orders picken, inpakken van bestellingen of het vullen van de vrachtwagens, er is genoeg mogelijk binnen de logistiek.

Parttime werk is vaak mogelijk en zeker als je met avond- en nachtdiensten werkt zullen de inkomsten er niet om liegen.

10. Maaltijdbezorging

Het laten bezorgen van maaltijden is de laatste jaren de normaalste zaak van de wereld geworden. Door de coronacrisis zijn zelfs wat hoger aangeschreven restaurants begonnen met het leveren aan huis. Al die lekkere maaltijden moeten dan natuurlijk wel zo snel mogelijk op het adres aankomen en daar ben je als maaltijdbezorger verantwoordelijk voor.

Sommige restaurants betalen per uur, andere per bezorging waardoor de verdiensten kunnen verschillen. Wel mag je er altijd zeker van zijn dat je boven de tien euro per uur verdient en met een beetje geluk pak je op een avond flink wat fooien mee.

De 5 favoriete sectoren onder scholieren en studenten

5. Schoonmaak

Waarom populair: in de schoonmaaksector werk je vaak zelfstandig en ben je verantwoordelijk voor de verzorging van bijvoorbeeld kantoren, scholen, sportzalen of overheidsgebouwen. Omdat je zelfstandig werkt en dit in het algemeen op uren dat de gebouwen gesloten zijn, heb je geen oog voor andere mensen nodig. Hierdoor kan je terwijl je aan het werk bent de hele tijd naar je favoriete muziek luisteren, waardoor de tijd voorbij vliegt. En ongeacht hoe graag of niet graag je schoonmaakt, als je het eindresultaat uiteindelijk ziet geeft het altijd voldoening!

Salarisindicatie: afhankelijk van je leeftijd en in welke loongroep je ingedeeld verdien je als 17-jarige tenminste 5 euro per uur, wat kan oplopen tot ruim 10 euro per uur voor een 20-jarige. 

4. Horeca

Waarom populair: werken in de horeca is bij jongeren altijd al populair geweest. Het is vaak uitdagend maar gezellig werk waarbij je veel sociale contacten opdoet. Daarbij leer je ook te presteren onder werkdruk, heb je veel verantwoordelijkheid en werk je ook flink aan je social skills. Door de onregelmatige en vaak late uren ligt het loon vaak relatief hoog, zeker als je de tips daar nog eens bijrekent.

Salarisindicatie: onder de 18 jaar, als bijvoorbeeld schoonmaker, mag je rekenen op het minimumloon. Vanaf 18 jaar ga je minimaal 7,16 euro per uur verdienen al ligt dit in de regel enkele euro’s hoger. 

3. Postbezorging

Waarom populair: flexibele werktijden, lekker in de buitenlucht werken terwijl je net als in de schoonmaaksector van je eigen muziek aan het genieten bent en buiten het netjes afleveren van de post weinig verantwoordelijkheden. Om die reden is het bezorgen van de post voor veel jongeren een absolute droombaan.

Salarisindicatie: afhankelijk van je leeftijd verdien je gemiddeld 10 euro per uur. Daar bovenop krijg je nog eens een vergoeding voor het gebruiken van je fiets en je smartphone. 

2. Retail

Waarom populair: de retail is van oudsher één van de meest populaire bijbanen voor scholieren en studenten. De werkzaamheden bestaan vooral uit het helpen van klanten en het onderhouden van de winkel. Je leert hierdoor veel nieuwe mensen kennen en doet veel werkervaring op in het omgaan met klanten en het zo efficiënt mogelijk werken.

Salarisindicatie: afhankelijk van je leeftijd en het soort winkel waarbij je gaat werken mag je rekenen op 8 tot 10 euro per uur.

1. Supermarkten

Waarom populair: de allerpopulairste bijbaan voor jongeren blijft toch wel in de supermarkt. Eén van de belangrijkste redenen is dat supermarkten enorm flexibel zijn qua werkuren. Om die reden valt het supergoed te combineren met school en studie. Het leuke aan werken in een supermarkt is dat je veel sociale contacten met andere mensen hebt. Zo help je klanten en werk je nauw samen met je collega’s. Altijd gezellig!

Salarisindicatie: waar werken bij de supermarkt vroeger geen vetpot was is dit de laatste jaren iets verbeterd. Als 18-jarige mag je al snel rekening houden met 7,5 euro per uur.

Nederland behoort tot de Europese koplopers

Dat de Nederlandse jeugd graag werkt is een vaststaand feit. Er zijn namelijk maar weinig landen in de Europese Unie waar de jeugdwerkloosheid zo laag is als in Nederland: ongeveer 7,5% van de Nederlandse jeugd (15 tot 25 jaar) is werkloos, terwijl het Europees gemiddelde zo rond de 15% schommelt.

Vergelijk dat maar eens met de negatieve uitschieters in de zuidelijke landen zoals Spanje, Italië en Griekenland. Daar heeft gemiddeld een derde van de jongeren geen baan!

Het voortgezet onderwijs uitgelicht

Wanneer naar de jeugdwerkloosheid wordt gekeken houdt men de leeftijdsklasse van 15 tot 25 jaar aan. Logischerwijs zit ook daar nog flink verschil in. Als 16-jarige mag je immers nog niet alle werkzaamheden uitvoeren die een 24-jarige zou mogen uitvoeren. Ook is de noodzaak op een extra inkomen vaak nog niet zo groot omdat een 16-jarige over het algemeen nog thuiswonend is en bijvoorbeeld minder op stap zal gaan dan iemand van begin 20.

Dit komt ook naar voren wanneer je kijkt naar de arbeidsparticipatie van jongeren op het Voortgezet Onderwijs. Van de 15 tot 20-jarigen in het voortgezet onderwijs heeft bijvoorbeeld ongeveer 50% een bijbaan. Dit aantal loopt overigens steeds meer op: in 2013 had slechts 40% van de jongeren in het voortgezet onderwijs een bijbaan.

Ook zit er nog een verschil tussen de arbeidsparticipatie op de verschillende niveaus. Zo hebben havisten over het algemeen het vaakst een bijbaan (54%), terwijl dat bij vwo’ers (49%) en vmbo’ers (47%) iets lager ligt.

Dit ligt vermoedelijk aan het feit dat vmbo’ers gemiddeld jonger zijn terwijl in het geval van een vwo’er de ouders vaker liever de volledige aandacht naar scholing uit zien gaan. 

Verder is het zo dat meisjes in het voortgezet onderwijs iets vaker een bijbaan hebben dan jongens, al is dit verschil bijzonder klein.

Het gemiddelde inkomen van een middelbare scholier ligt op ongeveer 1600 euro per jaar. Weer zijn het de havisten die de dans leiden: Zij verdienen circa 1800 euro per jaar. Vwo’ers verdienen iets minder terwijl het inkomen van de gemiddelde vmbo’er met ongeveer 1400 euro per jaar duidelijk achterblijft. Wat ook opvalt is dat jongens iets meer lijken te verdienen dan meisjes.

De achterliggende reden is overigens onschuldig: Volgens het CBS werken jongens die op het middelbaar onderwijs zitten gemiddeld een uur extra ten opzichte van de meisjes: 7 tegenover 6 uur per week.

Doordeweeks hebben jongeren op het voortgezet onderwijs vanzelfsprekend hun schoolverplichtingen. Het gevolg hiervan is dat ze met name in de avonduren en in het weekend kunnen werken. Zeker de zaterdag lijkt wat dat betreft populair: Bijna 80% van de werkzame scholieren werkt wel eens op een zaterdag.

Ook in de avonduren wordt er nog flink gewerkt want een kleine 60% werkt op enig moment buiten de schooltijden. De zondag lijkt daarentegen meer besteed voor sport of zondagsrust: iets meer dan 50% van de werkende scholieren doet dit op zondag.

Bijbaantjes als student

Zoals we hierboven eerder al hebben aangehaald, hebben studenten veel meer keuze uit bijbaantjes. Helaas worden de cijfers in tegenstelling tot bij de scholieren minder goed bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wel is er in 2017 door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting een grootschalig onderzoek gedaan naar de inkomstenbronnen van studenten, waarbij ook de bijbaantjes behandeld zijn. Uit dit onderzoek zijn een aantal verrassende zaken naar voren gekomen. 

Natuurlijk ligt het aantal werkende studenten hoger dan het aantal werkende scholieren. Ongeveer 70% van de studenten heeft een betaalde bijbaan, onderverdeeld tussen 74% van de hbo-studenten en 64% van de wo-studenten. In tegenstelling tot bij de scholieren ligt het aandeel vrouwen met een bijbaan daarentegen hoger dan mannelijke studenten met een bijbaan: 67% tegenover 73%.

Dat het hbo meer beroeps- dan wetenschappelijk gericht is blijkt ook wel uit de inkomsten. Gemiddeld verdient een hbo-student met een bijbaan 413 euro per maand. Een wo-student verdient met 400 euro per maand net iets minder.

De meest verrassende statistiek is dat het aantal thuiswonende studenten met een bijbaan groter is dan het aantal uitwonende studenten met een bijbaan, al is dat verschil niet enorm groot.

Gemiddeld besteedbaar inkomen per maand

GeslachtMan€ 900
 Vrouw€ 935
Leeftijdt/m 19 jaar€ 723
 20-21 jaar€ 808
 22-23 jaar€ 993
 24 jaar en ouder€ 1146
OpleidingsniveauHBO€ 886
 WO€ 971
WoonsituatieThuiswonend€ 641
 Uitwonend€ 1116
Totaal € 919

Argumenten voor het hebben van een bijbaan

Naast het verdienen van wat broodnodig geld zijn er natuurlijk nog meer voordelen te verzinnen die komen kijken bij het hebben van een bijbaan. Zo blijkt uit onderzoek namelijk dat jongeren met een bijbaan over het algemeen gelukkiger zijn dan jongeren zonder een bijbaan. Dit kan een aantal redenen hebben.

Allereerst kan je met meer geld natuurlijk meer leuke dingen zoals op stap gaan doen dan wanneer je het minder breed hebt. Buiten dat doe je tijdens het uitvoeren van je werk vaak sociale contacten op en kan het zomaar gebeuren dat je tussen al je collega’s een paar goede nieuwe vrienden vindt. 

Het opdoen van werkervaring wordt tegenwoordig ook steeds belangrijker. Zo wordt het namelijk steeds gemakkelijker om mee te draaien in een professionele organisatie. Je ontwikkelt naast voor de toekomst belangrijke skills ook nog eens een professionele houding. Hierdoor ben je voor toekomstige werkgevers interessanter om aan te nemen ten opzichte van iemand die aan zijn allereerste baan wil beginnen.

Argumenten tegen het hebben van een bijbaan

Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan bijbaantjes. Een heel gemakkelijke om op te noemen is bijvoorbeeld dat je minder vrije tijd over houdt. Omdat Nederland een leeftijdsgebonden minimumloon kent moet je op jongere leeftijd ook vaak veel langer werken om een bepaald bedrag te bereiken dan dat je collega die een paar jaar ouder is moet.

Daarnaast moet je nog een ander belangrijk iets meer laten liggen dan wanneer je geen bijbaan hebt. Je hebt namelijk minder tijd om in de schoolboeken te duiken. Dat is er mede oorzaak van dat het aantal vwo-scholieren en wo-studenten met een bijbaan in vergelijking met de andere niveaus relatief laag ligt.  

Bronnen

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Unemployment_statistics

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/09/steeds-meer-scholieren-hebben-een-bijbaan

https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-Studentenonderzoek-2017.pdf