Leukste Shopsteden van Duitsland

Voor wie van winkelen houdt én aan de grens woont is het waarschijnlijk allang geen nieuws meer dat shoppen in Duitsland met de dag meer populair wordt. Dit komt bijvoorbeeld omdat het winkelaanbod een stuk groter is en de prijzen ook nog eens flink lager liggen dan in Nederland. Buiten dat biedt Duitsland verrassend leuke steden die charmante middeleeuwse binnenstadjes verbinden aan indrukwekkende en moderne architectuur. 

Om die redenen ontdekken ook steeds meer Nederlanders die wat verder van de grens wonen de Duitse winkelsteden. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt van de 10 leukste shopsteden van Duitsland die net over de grens liggen. 

Alle behalve één liggen binnen de 75 kilometer van de grensovergang, de meeste nog dichterbij. Berlijn kan dan namelijk wel superhip zijn maar als je 9 uur moet rijden voor een paar uurtjes winkelplezier dan is de lol er toch ook snel weer vanaf. Benieuwd welke 10 steden wij geselecteerd hebben? Lees hieronder dan snel verder in de top 10 leukste shopsteden van Duitsland net over de grens met Nederland!

Ook interessant:

1. Düsseldorf

Düsseldorf

Afstand vanaf de grens: circa 40 kilometer bij Midden-Limburg
Inwoneraantal Ongeveer 620.000
Waarom shoppen: Groot aanbod aan kledingwinkels

Düsseldorf is misschien wel één van de Duitse steden die de meeste Nederlandse shoppers ontvangt. En waarom niet? Deze prachtige stad ligt immers op nog geen drie kwartier rijden van de Nederlandse grens en wordt ook wel eens liefkozend Parijs aan de Rijn genoemd. Een naam die het overigens niet aan de historische binnenstad de danken heeft.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakte Düsseldorf, als één van de gemakkelijkst bereikbare Duitse grote steden, namelijk zwaar beschadigd door verscheidene bombardementen. Circa 50% van de gebouwen werd vernietigd en na de oorlog werd hier een redelijk moderne stad voor in de plaats gezet.

Waar de naam dan van afkomstig is? Düsseldorf is één van de meest modieuze steden van Europa, onder andere te danken aan de zeer grote modeacademie, net als aan de grootste modebeurs ter wereld: De Collection Premieren Düsseldorf.

Op de Karlzplatz vind je een dagelijkse markt met een overweldigend assortiment aan groente, vlees, noten, kazen maar bijvoorbeeld ook snoepgoed, (gedroogd) fruit en nog heel veel meer lekkere versnaperingen. Op de Schadowstraße vind je daarentegen weer een groot aantal kleinere winkels tot grote warenhuizen. Wie het graag breed laat hangen of zich liever vergaapt aan de etalages is op de “Kö”, zoals de Königsallee ook wel liefkozend genoemd wordt, volledig op zijn plek. Dit is de Düsseldorfse variant van de P.C. Hooftstraat en zit vol met ’s werelds meest luxueuze modehuizen.

2. Aken

Aken

Afstand van de grens: Circa 1 kilometer bij Zuid-Limburg
Inwoneraantal Ongeveer 250.000
Waarom: Wie shoppen graag wil combineren met een natuur- of cultuurvakantie

Veel dichter bij de Nederlandse grens dan Aken ga je het niet vinden. Deze op nog geen kilometer van Vaals liggende middelgrote stad is een ware trekpleister met een grote aantrekkingskracht op de gehele regio rond het drielandenpunt.

Alhoewel Aken in de historie meerdere malen grotendeels vernietigd is geweest, voor de laatste keer in de Tweede Wereldoorlog, valt de historische binnenstad toch bijzonder authentiek te noemen. Een paar van de publiekstrekkers zijn bijvoorbeeld het Stadhuis en de Dom van Aken. Deze zijn reeds in de 8e eeuw al gebouwd, in opdracht van Karel de Grote.

Aken is om een aantal redenen één van de favoriete steden van het Nederlandse publiek. Naast de prachtige binnenstad is het namelijk een perfecte uitvalsbasis voor mensen die graag in de natuur van de Eifel of de Hoge Venen willen wandelen. Daarbij spreken ook het prachtige Casino, de Carolusthermen en de wereldberoemde Kerstmarkt van Aken tot de verbeelding van iedere toerist die Aken op zijn lijstje heeft staan.

Ook op winkelgebied heeft Aken veel te bieden. Het historische centrum is namelijk een mengelmoes van gezellige kleine winkeltjes en grotere winkelketens. De grotere winkelcentra zijn vaak te vinden op de iets grotere hoofdbanen in de ‘Altstad’, zoals bijvoorbeeld de Adalbertstraße. In de knusse kleine straatjes zit het dan vaak weer vol met boetiekjes, bakkerijen, eettentjes en meer artisanale producten.

3. Nordhorn

Nordhorn

Afstand van de grens: 0 kilometer bij Twente
Inwoneraantal Ruim 50.000 inwoners
Waarom: Shoppen en heerlijk eten in het Venetië van Duitsland

Wanneer je denkt dat het niet dichter bij de Nederlandse grens kan dan Aken, dan is daar altijd Nordhorn nog. De stad begint op namelijk minder dan 500 meter van de grens met Nederland. De van oudse textielstad heeft hedendaags ook heel wat te bieden voor de Nederlandse winkelaars.

Omdat er in Nordhorn een flink aantal winkelcentra aanwezig is, heeft een inwoners namelijk gemiddeld tweemaal zoveel winkelruimte tot zijn beschikking dan het Duits gemiddelde. Het grootste winkelcentrum is de Vechte Arkaden maar ook bij de Rawe-Ring-Center zijn Nederlanders graag geziene gasten.

Iedereen die liever iets minder massaal winkelt is daarentegen weer op zijn plek op de Haupstraβe. Hier vind je een grote verzameling aan kleine boetiekjes met een veelzijdig assortiment, plus natuurlijk de nodige mogelijkheden voor een natje en een droogje.

Want goed eten en drinken, daar staat Nordhorn namelijk in de wijde omtrek om bekend. Er is namelijk geen straat in de binnenstad waar je geen veelvoud aan gezellige eettentjes en cafeetjes vindt. Een binnenstad die je overigens even gemakkelijk met de boot ontdekt omdat de rivier de Vechte door de volledige stad slingert en een populaire manier van transport is.

4. Osnabrück

Osnabrück

Afstand van de grens: Circa 65 kilometer bij Twente
Inwoneraantal Ongeveer 165.000
Waarom: Leuke stedentrip mengen met veel shopmogelijkheden

Zoals zoveel Duitse steden werd Osnabrück in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door verscheidene bombardementen. Hierdoor heeft alleen het noordelijke gedeelte van het oude centrum nog een historisch aanzicht. Hierdoor biedt Osnabrück daarentegen wel een opmerkelijke en verfrissende combinatie van het verleden en het heden.

Osnabrück is één van de vele Hanzesteden en daardoor een gezellig stadje waar je op je dooie gemakje heerlijk wandelen en winkelen kan in her oude centrum. Naast een groot aantal kleine speciaalzaken en boetiekjes vind je in Osnabrück uiteraard ook verschillende grote winkelprijzen. In vergelijking met Nederland zijn de prijzen opvallend laag te noemen, waardoor het zeker in de decembermaand een leuke optie is voor een korte stedentrip.

Eén van de vele bijzondere winkelcentra in Osnabrück is het mode- en sportwarenhuis L&T. Hier vind je werkelijk alles op modieus en sportief gebied. Ben je het shoppen even zat? Dan vind je hier een unieke indoor-surfbad, waar je ’s zomers en s winters welkom bent om de golven op je een surfbord te bedwingen!

Ben je een diehard shopper en op zoek naar écht iets bijzonders om aan te trekken? Dan is de Redlingerstraße helemaal iets voor jou. Deze straat zit vol met vintage kledingwinkels en andere bijzondere kledingconcepten zoals duurzame kleding maar kent ook enorm veel luxe kledingwinkels.

5. Duisburg

Duisburg

Afstand van de grens: Circa 35 kilometer bij Noord-Limburg
Inwoneraantal Ongeveer 500.000
Waarom: Vanwege het overweldigende winkelaanbod

Op minder dan 50 kilometer over grens vind je de industriestad Duisburg, midden in het Ruhrgebied. Toegegeven: Om het uiterlijk hoef je het voor Duisburg niet te doen. Net als bij vele Duitse steden is het grootste gedeelte van de stad in de Tweede Wereldoorlog volledig vernietigd door de bombardementen van de geallieerden. In feite is het 500.000 inwoners tellende Duisburg inmiddels een vrij treurige industriestad. Tot je het winkelaanbod ziet!

Duisburg beschikt namelijk over een drietal zeer grote shoppingmalls. Het Forum Duisburg, Citypalais en de Königsgalerie. In het in 2008 gebouwde Forum Duisburg vind je een kleine 100 winkels verspreid over 56.000 vierkante meter aan winkelruimte. Uiteraard vind je er bekende namen zoals C&A, New Yorker, Esprit, The Sting, H&M en Jack & Jones. Daarnaast vind je er nog vele andere speciale winkels voor bijvoorbeeld kleding, verzorging en cosmetica. Met een bezoek aan het Forum Duisburg ben je dus gemakkelijk een paar uur zoet.

Recht tegenover het Forum Duisburg vind je dan nog het Citypalais. Dit winkelcentrum is niet veel kleiner dan het Forum Duisburg maar presenteert zich iets meer als een entertainment winkelcentrum. Naast een groot en divers winkelaanbod kan je hier dus ook geregeld bijvoorbeeld een concert of ander optreden bezoeken. In de niet veel verderop gelegen Königgalerie vind je nog eens een vijftigtalwinkels. En dan heb je de winkelstraten de Königstraβe, de Kuhstraβe en de Münzstraβe nog niet eens gehad!

6. Keulen

Keulen

Afstand van de grens: Circa 60 kilometer bij Zuid-Limburg
Inwoneraantal Ongeveer 1.100.000
Waarom: Divers winkelaanbod en natuurlijk de kerstmarkten

We mogen Keulen dan wel op nummer 6 hebben gezet in deze lijst, dat wil absoluut niet betekenen dat Keulen ook niet één van de betere winkelsteden van Duitsland net over de grens is. Integendeel zelfs!

Keulen is met ruim een miljoen inwoners één van de grootste Duitse steden. Enkel Berlijn, Hamburg en München hebben een grotere populatie. In de agglomeratie van Keulen wonen zelfs 2,5 miljoen mensen. Je kan je dus wel voorstellen dat er meer dan genoeg winkels zouden moeten zijn om al die mensen tevreden te houden!

Uiteraard heeft ook Keulen de Tweede Wereldoorlog niet heelhuids doorstaan. In tegenstelling tot veel andere steden heeft Keulen er daarentegen voor gekozen om veel van de oude gebouwen te renoveren. Hierdoor heeft de stad een groot gedeelte van zijn oude glorie weten te behouden. Dat gecombineerd met de moderne architectuur maakt van Keulen een bruisend geheel waar oud en nieuw perfect hand in hand lijken te gaan.

Een bijzonder gedeelte van Keulen is de Alter Markt. De Alter Markt is een historisch plein dat in de 10e eeuw ontstaan is en dus al vele eeuwen dient als ontmoetingsplek en uitgaanspunt. Hier vind je vele cafés en restaurants met tevens een flink aantal winkels. Het is ook niet ver van de Hohe Straße, wat het bruisende hart van het Keulse winkelleven is. In deze autovrije straat vind je alle grote internationale winkelketens die je maar verzinnen kan.

Keulen is extra interessant in de decembermaand. Keulen kent namelijk een groot aantal aan verschillende kerstmarkten, waarbij die voor de Dom van Keulen en op de Alter Markt de grootste en bekendste zijn.

7. Münster

Münster

Afstand van de grens: Circa 50 kilometer bij de Achterhoek
Inwoneraantal Ongeveer 315.000
Waarom: Bruisend uitgaansleven rondom vele winkels

Münster is één van de bekendste bestemmingen voor Nederlanders die een weekendje weg willen. Deze oud Hanzestad werd in de 8e eeuw rondom een klooster opgericht, dat in opdracht van Karel de Grote gebouwd was. Münster heeft in de historie veel rampspoed gekend. Zo is de stad vele malen verwoest geweest door branden en heeft ook Münster uiteraard zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog.

Desondanks is veel van de oude schoonheid van Münster hersteld of bewaard gebleven. Zo zijn de Dom van Münster en het raadhuis al vele eeuwen ware publiektrekkers. Publiek dat overigens ook het winkel- en uitgaansgebied van Münster goed weet te vinden. En wat dat betreft is de Prinzipalmarkt het kloppend hart van de stad.

Op de Prinzipalmarkt staan een vijftigtal historische herenhuizen met gotische en renaissance gevels. In de Tweede Wereldoorlog is de Prinzipalmarkt volledig verwoest, waarna het stadsbestuur de imposante herenhuizen op minimalistische en moderne wijze herbouwd heeft. Hierdoor is het een wat rare maar desondanks mooie combinatie van oud meesterwerk met moderne technieken (lees veel beton). Dat dit toch gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat de Prinzipalmarkt steevast in de top 10 eindigt bij verkiezingen over de mooiste pleinen van Duitsland.

8. Oberhausen

Oberhausen

Afstand van de grens: Circa 40 kilometer bij Noord-Limburg
Inwoneraantal Ongeveer 210.000
Waarom: Het bijzondere nieuwe stadscentrum

In het hart van het Ruhrgebied ligt de ruim 200.000 inwoners tellende stad Oberhausen. Een bezoekje aan deze stad kan met name voor mensen uit de zuidelijke helft van Nederland interessant zijn. Oberhausen is naar Duitse begrippen een vrij jonge stad die pas aan het einde van de 19e eeuw ontstaan is.

De economie van Oberhausen is altijd gebaseerd geweest op de mijnbouw en is in feite dan ook een echte industriestad zonder veel historische bezienswaardigheden. Desondanks heeft het de stad toch een nieuw hart gekregen in de vorm van de ‘Neue Mitte’.

De Neue Mitte is gevestigd op een voormalig industrieterrein en doet tegenwoordig dienst als het recreatie- en winkelgebied van de stad Oberhausen, om zo de een economische omslag te maken van industrie naar recreatie, shopping en toerisme. In de Neue Mitte vind je onder andere promenade vol eetgelegenheden, een bioscoop, zwembad, aquarium en een exhibitiecentrum.

Als de Neue Mitte het kloppend hart van Oberhausen is, dan is winkelcentrum CentrO overigens het kloppend hart van de Neue Mitte. In dit supergrote winkelcentrum met ruim 120.000 vierkante meter winkeloppervlakte vind je honderden verschillende winkels die het hart van iedere shopaholic sneller doet laten kloppen.

9. Oldenburg

Oldenburg

Afstand van de grens: Circa 65 bij Groningen
Inwoneraantal Ongeveer 170.000
Waarom: Mooi en rustig stadje met genoeg winkelaanbod

Oldenburg is een schilderachtige voorstad van miljoenenstad Bremen. Oldenburg zelf heeft ongeveer 170.000 inwoners en is een geliefde bestemming voor Noord-Nederlanders om een dag op bezoek te gaan. De stad heeft veel van z’n historie weten te behouden omdat het één van de weinige Duitse steden is die niet zwaar getroffen is door de Tweede Wereldoorlog.

Oldenburg heeft een zeer gevarieerd aanbod voor winkelliefhebbers. Je vindt er uiteraard de grote internationale winkelketens maar de stad staat juist bekend om het grote aantal boetiekjes van zelfstandigen waar je altijd bijzondere en originele outfits kan vinden.

10. Hamburg

Hamburg

Afstand van de grens: Circa 200 bij Groningen
Inwoneraantal Ongeveer 1.850.000
Waarom: Eén van de hipste en leukste winkelgebieden van Europa

Eerlijk is eerlijk. Hamburg ligt wel iets verder dan ‘net over de grens’. Toch zijn er genoeg redenen om Hamburg niet in dit lijstje te laten ontbreken. Allereerst. Hoeveel is een paar honderd kilometer nu daadwerkelijk? Zeker voor de mensen die in het Noorden van Nederland wonen rijd je gemakkelijk in een paar uur tijd naar Hamburg toe. En eenmaal daar aangekomen, dan zal je je vermoedelijk afvragen waarom je er niet veel vaker ben geweest.

Hamburg is zo groot dat het in feite een deelstaat op zichzelf is. Deze Noord-Duitse havenstad is daarnaast één van de bekendste en leukste shopsteden van geheel Duitsland! Natuurlijk, Hamburg zal nooit en te nimmer de status van Berlijn bereiken maar het is niet zonder reden dat Hamburg steeds populairder wordt als bestemming om een weekendje weg te gaan.

Het havengebied van Hamburg geldt als de grote publiektrekker, dit allemaal door de komst van ‘Hafen City’. Na Rotterdam en Antwerpen is Hamburg de grootste haven van Europa maar de meeste wateren en kades zijn niet meer geschikt om de steeds groter wordende boten te kunnen laten aanmeren. Om die reden is een groot gedeelte van de haven opnieuw ontwikkeld met winkels, kantoren, restaurants, cafés en… Heel veel winkels.