Grootste winkelcentra Duitsland

Er is in Duitsland geen tekort aan winkelcentra, en Nederlanders gaan er maar al te graag naartoe. Er is voor ieder wat wils, aan kleine winkelcentra met boetiekwinkels tot mega shopping malls inclusief talloze restaurants en grote bioscopen.

Het grootste winkelcentrum qua aantal winkels vind je dan ook in Berlijn, namelijk de Mall of Berlin. Qua oppervlakte wint CentrO in Oberhausen het van alle anderen, dit wordt daarom door de meesten aangeduid als het grootste winkelcentrum van Duitsland. Het is vast geen verrassing dat vooral in Berlijn en Hamburg een ruim aanbod aan winkelcentra te vinden is.

Hier vind je de 30 grootste winkelcentra, gebaseerd op het aantal winkels. Gelukkig is er ook voldoende te doen voor degene die liever niet in de grootste steden zitten, veel winkelcentra zitten strategisch buiten de stad. Enkele zijn zelfs net over de grens van Nederland en dus ideaal voor een dagtripje.

1. Mall of Berlin - Berlijn

Mall of Berlin

Aantal winkels: 300

Oppervlakte: 85 000 m2

Locatie: Berlijn

De Mall of Berlin is qua hoeveelheid winkels verreweg het grootste winkelcentrum in Berlijn en het grootste winkelcentrum van Duitsland. Qua oppervlakte is het het één na grootste winkelcentrum van Berlijn. Het is in 2014 geopend, maar het gebouw stond er al jaren en huisvestte voor de oorlog een groot warenhuis genaamd Wertheim.

Inmiddels is het volledig opgeknapt en voorzien van een modern glazen dak. Het gebouw bestaat uit 4 verdiepingen, verdeeld in 2 vleugels. Je vindt er dan grote fashion ketens als H&M, Zara, Bershka en C&A, maar ook grote merken als Scotch & Soda, Replay, Tommy Hilfinger en Desigual. Verder is er een ruim aanbod aan sieraden, cosmetica en horecagelegenheden. Voor ieder wat wils en voor ieder budget wel iets te vinden.

Er zijn 2 parkeergarages naast het winkelcentrum waar je voor €2,50 per uur of maximaal €20 per dag kunt parkeren. Er zijn ook fietsenrekken voor als je op de fiets wilt komen. Als je met het OV komt, moet je uitstappen bij de haltes Postdamer Platz of Mohrenstasse station. Bij beide stopt vind je direct een ingang.

2. Alstertal Einkaufszentrum – Hamburg

Alstertal Einkaufszentrum

Beeld: Wikimedia / Vitavia

Aantal winkels: 240

Oppervlakte: 59 000 m2

Locatie: Hamburg

In 1970 werd het Alstertal als één van de eerste volledig geklimatiseerde winkelcentra in Duitsland geopend. Toen nog met 100 winkels over 32.000 m2. Inmiddels is het winkelcentrum met 240 winkels met gemak het grootste winkelcentrum van Noord-Duitsland.

Het winkelaanbod is een mix aan grote, internationale modeketens en kleine boetiek winkels. Zoals in elke grote mall, vind je er ook een foodcourt om tussen het winkelen door even tot rust te komen met een hapje en een drankje.

Het winkelcentrum ligt aan het Noordelijkste randje van Hamburg en is dus gemakkelijk vanuit omliggende plekken te bereiken met de auto. Het winkelcentrum heeft een eigen parkeerplaats waar je de auto kwijt kunt. Bovendien komen er meerdere busverbindingen langs het winkelcentrum en kun je vanuit de stad de S-1 of S-11 trein nemen naar het eindpunt Poppenbüttel.

3. CentrO – Oberhausen

CentrO

Aantal winkels: 220

Oppervlakte: 119 000 m2

Locatie: Oberhausen

Tot 2014 was CentrO het grootste winkelcentrum van Duitsland, tot de nog grotere Mall of Berlin werd geopend. Toch doet dit winkelcentrum met zijn indrukwekkende oppervlakte zeker niet onder aan de mall in Berlijn. Met 155 winkels en 45 horecagelegenheden en snoepwinkels is het knap als je niet met volle tassen en een volle maag thuis komt.

Na je dagje shoppen kun je lekker naar de bioscoop of genieten van de vele mogelijkheden in de directe omgeving. Zo is er een theater, Sea life en Legoland experience speeltuin voor de kinderen, net buiten het winkelcentrum. In de winter vind je er tevens een grote kerstmarkt waar je van nog eens 150 kraampjes kunt genieten.

Voor Nederlanders is dit winkelcentrum misschien wel de favoriete optie, het is namelijk maar een uur rijden vanaf Arnhem en in het weekend gaan er zelfs speciale bussen. Het winkelcentrum is met de auto gemakkelijk te bereiken, het ligt namelijk pal naast de A42 snelweg. Bovendien kun je er gratis parkeren.

4. Elbepark – Dresden

Elbepark

Aantal winkels: 180

Oppervlakte: 72 000 m2

Locatie: Dresden

Helemaal aan de andere kant van Duitsland, tegen de grens van Tsjechië, vind je het plaatsje Dresden. Onder Nederlanders is deze stad vooral bekend vanwege de grote kerstmarkt die er al sinds 1434 plaats vindt en daarmee de oudste van Duitsland is.

Winkelen in Dresden is ook zeker de moeite waard. Dezelfde sfeer als van de kerstmarkt vind je in het Elbepark winkelcentrum het hele jaar door terug. Met verschillende evenementen, tentoonstellingen en verkleedpartijen is er altijd wel wat te beleven. Voor kinderen is er een grote binnen speeltuin gebouwd. Dit winkelcentrum is dus ideaal voor een dag weg met het hele gezin.

Bij het winkelcentrum zit een ruime, gratis, parkeerplaats en ligt vlak naast de A4. Het is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, zelfs vanuit Berlijn. In nog geen 2 uur zit je met een directe trein zo in Dresden, dat is sneller dan met de auto.

5. ALEXA Shopping Centre - Berlin

ALEXA Shopping Centre

Aantal winkels: 180

Oppervlakte: 56 000 m2

Locatie: Berlijn

Het ALEXA winkelcentrum in Berlijn dankt haar naam aan de locatie, het ligt namelijk pal aan de bekende Alexander Platz. Met 5 verdiepingen met allen een eigen thema, is er voor iedereen wel iets te doen. Op de eerste verdieping vind je alles op het gebied van fashion, terwijl de tweede verdieping gemaakt is voor kunstliefhebbers, met een breed assortiment aan decoratie en huishoudelijke producten.

Op de 3e verdieping kun je gebruik maken van de sportschool, of je kunt direct door naar de 4e verdieping voor de foodcourt. De 5e verdieping is gereserveerd voor een bowlingbaan, waar je op zaterdag van 10.00 tot 21.00 en op zondag van 12.00 tot 21.00 terecht kunt. Zelfs op feestdagen is de bowlingbaan gewoon open.

Het winkelcentrum beschikt over een parkeerterrein dat, voor de locatie, verbazingwekkend goedkoop is. Het eerste uur betaal je maar €1,30 gevolgd door €1,60 het 2e uur en daarna €2 met een maximum van €12 per dag. Maar je moet er wel door het centrum in rijden. Doe je dat liever niet? Dan kun je van overal uit de stad wel een bus, trein of tram vinden die je voor de deur afzet.

6. Elbe Einkaufszentrum - Hamburg

Elbe Einkaufszentrum

Aantal winkels: 180

Oppervlakte: 43 000 m2

Locatie: Hamburg

Het Elbe winkelcentrum heft een heel volledig aanbod en is geliefd bij de inwoners van West Hamburg en omliggende regio’s. Het heeft alles wat je maar nodig kunt hebben. Winkels voor jong en oud, met jonge merken zoals Jack & Jones, Mango en Hollister en gevestigde namen als C&A en Peek & Cloppenburg.

Naast kleding vind je er tal van andere winkels, zoals juweliers, lederwaren winkels en boetiekjes. Vooral voor de lokale bewoners is dit een ideaal winkelcentrum waar je zeker slaagt, met kappers, kleermakers en een postkantoor. Het ligt dan ook in een wijk waar het stadsleven en platteland als het ware samen komt en je dus ook even de drukte van de stad kan ontwijken. In de omgeving vind je ook een bioscoop, boeren huisjes en een cultureel centrum waar regelmatig jazz-, folk- en klassieke muziek concerten plaatsvinden.

Het winkelcentrum is goed bereikbaar vanuit het centrum van Hamburg, op ongeveer een half uur met de auto of het OV. Parkeren is het eerste uur gratis, het 2e uur €1,20 en daarna € 1,50 per uur.

7. Main Taunus Center – Sulzbach

Main Taunus Center

Aantal winkels: 170

Oppervlakte: 91 000 m2

Locatie: Sulzbach

De grootste pluspunten aan dit winkelcentrum zijn de ruime openingstijden, maar daar is het helaas ook wel mee gezegd. Het is een duizend in een dozijn winkelcentrum. Een groot, grijs gebouw, waar binnenin met decoratie een poging wordt gedaan om er iets van te maken, maar eigenlijk niet meer te redden is.

Qua winkels vind je er alles wat je van een groot winkelcentrum verwacht, maar niks extra’s. Je vindt er alle grote modeketens, een Apple winkel, MediaMarkt en een bioscoop. Qua horeca is er nog wel wat keuze, de grote fastfoodketens vind je er niet, met uitzondering van de Subway. Voor een Aziatische maaltijd, een stukje vis of Mexicaanse gril kun je hier wel terecht.

Het is wel gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het OV vanuit Frankfurt. Bovendien kun je er gratis parkeren.

8. Nova Eventis – Leuna

Nova Eventis

Beeld: Wikimedia / Tnemtsoni

Aantal winkels: 170

Oppervlakte: 76 000 m2

Locatie: Günthersdorf

Het grootste winkelcentrum in midden Duitsland biedt vele mogelijkheden voor een dagje uit. Naast de grote hoeveelheid winkels, vind je er ook allerlei soorten entertainment voor het hele gezin. Bioscopen in grote winkelcentra zijn niet heel origineel meer, maar wat denk je van een casino of tentoonstelling?

Over de kinderen hoef je je al helemaal geen zorgen te maken, die kunnen terecht in de avontuurlijke speeltuin met gigantische glijbaan, smurfenland of een levensgroot speelhuis dat op z’n kop is gezet en voorzien is van lachspiegels en andere leuke features. Waarschijnlijk vermaken zelfs de tieners zich hier en anders is er ook nog een skatebaan.

Kortom, waarschijnlijk heb je niet eens tijd voor de grote hoeveelheid aan winkels. Gelukkig kun je er gratis parkeren, dus kun je zo lang blijven als je wilt. Ook met het OV is dit winkelcentrum heel gemakkelijk te bereiken.

9. Limbecker Platz – Essen

Limbecker Platz

Aantal winkels: 170

Oppervlakte: 70 000 m2

Locatie: Essen

Limbecker Platz is wederom een winkelcentrum die vanuit Nederland vrij gemakkelijk te bereiken is. Het ligt ter hoogte van Eindhoven en ligt net iets verder dan Oberhausen. Met iets meer dan een uur vanaf Arnhem zit je er al. Het is gemakkelijk te bereiken via de A40, A42 en A52. Parkeren kost tussen de €0,80 voor het eerste uur tot €1,50 vanaf het 3e uur. Op de koop vrijdagen is het parkeren na 20.00 uur gratis.

Met een vergelijkbare hoeveelheid winkels als het nabije CentrO kom je veel dezelfde winkels tegen, met als grote verschil dat je in Essen de grootste Primark van Duitsland vindt. Toch is een stukje doorrijden de moeite waard, wanneer je niet enkel voor de winkels komt. In dit winkelcentrum vind je een ruim aanbod aan culturele activiteiten zoals modeshows, concerten en sportevenementen.

10. Weserpark – Bremen

Weserpark

Beeld: Wikimedia / MEC Metro-ECE Centermanagement GmbH

Aantal winkels: 170

Oppervlakte: 66 000 m2

Locatie: Bremen

Weserpark presenteert zichzelf echt als ontmoetingsplek voor mensen om samen een gezellige dag te beleven. Dit kan dankzij de 170 winkels, maar ook in de foodcourt op de eerste verdieping of tijdens één van de vele evenementen zoals modeshows en kindertheater shows.

Het winkelcentrum is ook populair vanwege de entertainmentopties. Je vindt hier namelijk de grootste bioscoop van Bremen en je kunt er een potje midgetgolfen of bowlen.

Het winkelcentrum zit pal naast de A27 en biedt gratis parkeren. Qua openbaar vervoer ben je grotendeels afhankelijk van bussen vanuit het centrum van Bremen.

11. Ruhr Park – Bochum

Ruhr Park

Aantal winkels: 164

Oppervlakte: 118 000 m2

Locatie: Bochum

Het Ruhr Park in Bochem is net even iets anders dan de andere winkelcentra in dit lijstje, het is namelijk een openluchtcentrum. Toch mag dit winkelcentrum niet missen in deze lijst, vanwege het oppervlak en het aantal winkels bij elkaar. Het is één van de vele Westfield winkelcentra die Europa rijk is, en dus ondanks het gebrek aan een dak, wel echt een winkelcentrum.

Het winkelcentrum bestaat al sinds 1964! Maar is in 2012 door Westfield overgenomen en in 2015 nog eens volledig opgeknapt en nóg groter gemaakt. Het is een architecturaal plaatje, met bijzondere features die zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende artiesten. Denk aan origami vogels en een gigantische aluminium meeuw. Een stuk beter dan echte meeuwen die je ijsje of frietjes opeten.

Het winkelcentrum ligt pal naast de A40 en je kunt er gratis parkeren. Bochum ligt ter hoogte van Eindhoven en is vanaf daar in ongeveer 1,5 uur met de auto te bereiken.

12. Thier Galerie – Dortmund

Thier Galerie

Aantal winkels: 160

Oppervlakte: 33 000 m2

Locatie: Dortmund

Thier galerie is misschien niet de grootste qua oppervlakte, maar wel een heerlijk winkelcentrum als je er echt komt om te shoppen. Het winkelcentrum moet het hebben van een schamele 14 restaurants en maar liefst 160 winkels. Alle grote kleding- en schoenenmerken zijn er vertegenwoordigd, inclusief Primark.

Het gebouw zelf is ook zeker de moeite waard, het winkelcentrum zit namelijk in de oude Thier brouwerij, waar vroeger “Dortmunder helles” werd gebrouwen. Veel van de oude brouwerij is er niet meer over, maar het is wel een indrukwekkend gebouw. Bovendien bevindt het zich midden in het centrum, aan de grootste winkelstraat van Dortmund. Mocht je dus niet vinden wat je zoekt in het winkelcentrum, kun je de omliggende winkelstraten ook nog bezoeken.

Kom je met de auto naar het winkelcentrum? Dan kun je daarvoor niet al te veel geld parkeren. Voor een hele dag ben je €15 kwijt. Voor de eerste 3 uur betaal je €1,30 per uur, daarna €1,50 per uur. Dortmund is wederom een locatie die vanaf de grens van Nederland in ongeveer een uur te bereiken is.

13. Pasing Arcaden – München

Pasing Arcaden

Aantal winkels: 153

Oppervlakte: 53 000 m2

Locatie: München

Pasing Arcaden is een modern winkelcentrum dat is geopend in 2011. Je vindt er voor ieder wat wils, met een ruime variatie aan winkels.

Het winkelcentrum ligt buiten het centrum van München en is daarom gemakkelijk te bereiken met de auto. Parkeerkosten zijn hetzelfde als de meeste eerdergenoemde winkelcentra, namelijk zo’n € 1,50 per uur. Er zijn wel maar 1000 plekken, dus wees er vroeg bij om een plekje te bemachtigen. Met het OV heb je verschillende opties zoals de trein en trams.

14. Gropius Passagen - Berlijn

Gropius Passagen

Aantal winkels: 151

Oppervlakte: 90 000 m2

Locatie: Berlijn

De Gropius Passagen bestaan eigenlijk al sinds 1969 en dat is wel te zien. Ondanks dat er door de jaren heen verdiepingen op zijn gebouwd en de winkels aan de overkant van de weg met een loopbrug aan het winkelcentrum zijn verbonden, ziet het er van buiten nog heel ouderwets uit.

Binnen vind je overigens alles wat je nodig hebt. Van grote modeketens tot de Mediamarkt, Saturn en andere grote Duitse winkels. Ook zit er een bioscoop.

Het winkelcentrum ligt buiten het centrum van Berlijn en is dus vooral aantrekkelijk voor Duitse bezoekers van buiten Berlijn of als je met de auto komt. Er loopt ook een U-bahn langs het winkelcentrum dus met het OV is zeker niet onmogelijk, maar ook niet erg dichtbij vanuit het centrum gezien.

15. NordWestZentrum – Frankfurt am Main

NordWestZentrum

Aantal winkels: 150

Oppervlakte: 95 000 m2

Locatie: Frankfurt am Main

Naast de vele winkels, waar je alle grote ketens kunt vinden, inclusief een Primark, vind je hier op woensdag van 9.00 tot 17.00 een grote markt. Hier kun je je tegoed doen aan allerlei groente, fruit en lokale lekkernijen zoals typische Duitse worst en aardappelsalade.

Ook dit winkelcentrum presenteert zichzelf als een cultureel centrum en ontmoetingsplaats voor jong en oud met verschillend evenementen.

Het winkelcentrum biedt een parkeerterrein, met voor €0,50 per 30 minuten de laagste prijs in heel Frankfurt. Je komt er ook met verschillende bussen en 2 verschillende metrolijnen.

16. Riem Arcaden – München

Riem Arcaden

Aantal winkels: 150

Oppervlakte: 61 000 m2

Locatie: München

Riem Arcaden is weer een modern winkelcentrum waar ze hun best hebben gedaan om zoveel mogelijk sfeer te creëren. Je komt eigenlijk direct binnen op een gezellige foodcourt en vind de winkels op de verdiepingen erboven. Op zonnige dagen kun je aan de buitenkant een terrasje pakken om bij te komen.

Het winkelcentrum bevindt zich aan het westen van München, net naast een snelweg. De parkeertarieven zijn vergelijkbaar met andere winkelcentra in Duitsland, van € 1,20 voor het eerste uur tot €2 vanaf het 3e uur met een dagtarief van €22. Vanuit het centrum gaan er vooral bussen.

17. Hamburger Meile – Hamburg

Hamburger Meile

Beeld: Wikimedia / hh oldman

Aantal winkels: 150

Oppervlakte: 36 000 m2

Locatie: Hamburg

Hamburger Meile is volgens eigen zeggen het langste winkelcentrum van Europa. Heb je liever een winkelcentrum dat de hoogte in gaat? Dan kun je dus beter voor een andere optie kiezen. Naast de vele winkels en horeca vind je hier voldoende speelgoedwinkels en entertainment om ook de kinderen bezig te houden.

Het winkelcentrum ligt naast treinstation Munsburg maar is ook gemakkelijk te doen met de auto. Je betaalt slecht €3 om de hele dag te kunnen parkeren.

18. Rhein-Ruhr Zentrum - Mülheim an der Ruhr

Rhein-Ruhr Zentrum

Beeld: Wikimedia / W.wolny

Aantal winkels: 140

Oppervlakte: 79 000 m2

Locatie: Mülheim an der Ruhr

Het Rhein-Ruhr winkelcentrum was één van de eerste overdekte winkelcentra toen het in 1973 werd geopend. Sindsdien is er echter zoveel aan verandert dat er niks meer van het oorspronkelijke gebouw over is en je het ook zou geloven als ik je had verteld dat het in 2016 was gebouwd. Het wisselt nogal eens van eigenaar en is eigenlijk altijd onder constructie. Momenteel staan er werkzaamheden op de planning tot 2023.

Toch is het een bezoekje waard. Het gebouw is van alle gemakken voorzien en biedt alle winkels die je maar wilt. Voor jongeren is er een speciale “YoungFashionMall” wat als het waren een winkelcentrum in een winkelcentrum is, met een focus op tieners. Je vindt hier ook een bowlingbaan en in het winkelcentrum is ook een bioscoop.

Het winkelcentrum ligt aan de rand van Mülheim an der Ruhr, tegen Essen aan, naast de A40 en is dus vanuit beide kanten goed bereikbaar. Er gaat zelfs een nacht netwerk aan treinen voor een avondje shoppen. Parkeren is gratis.

19. Rheinpark center – Neuss

Rheinpark center

Beeld: Wikimedia /  Peter.Lustig

Aantal winkels: 140

Oppervlakte: 37 000 m2

Locatie: Neuss

Net buiten Düsseldorf vind je het Rheinpark center in Neuss, het grootste winkelcentrum uit de Düsseldorf regio. In een gebouw met 3 verdiepingen vind je 140 winkels waar je naar hartenlust kunt shoppen. Je vindt er een aantal grote fashion ketens zoals C&A, Esprit en Hollister, elektronica zaken zoals Saturn en ook de nodige speelgoedwinkels. Het winkelcentrum trekt een breed publiek aan vanwege de variatie in winkels.

Zoals de meeste grote winkelcentra tegenwoordig, vind je ook hier een foodcourt waar je even uit kunt rusten, alhoewel het aanbod zich beperkt tot fastfood en ijs. Je kunt overwegen een trein te nemen de stad in of naar Düsseldorf, het winkelcentrum ligt naar een treinstation.

Vanuit Nederland kun je een trein pakken vanaf Venlo, met een overstap op het centraal station van Neuss. Met de auto is het gemakkelijk te bereiken via de A52, je moet alleen wel een stukje het centrum door. Je kunt op de 2e en 3e verdieping 1,5 uur gratis parkeren, daarna betaal je €1,50 voor de eerste 3 uur, daarna tot het 10e uur €2,00 per uur. Onder het gebouw is nog een parkeergarage die goedkoper is als je langer dan 10 uur wilt blijven of als je ’s avonds de stad nog in wilt, deze garage heeft namelijk geen openingstijden. P2 en P3 sluiten om 20.00 uur.

20. Ettlinger Tor – Karlsruhne

Ettlinger Tor

Aantal winkels: 130

Oppervlakte: 106 000 m2

Locatie: Karlsruhe

Wederom een winkelcentrum in een modern, glazen gebouw wat zorgt voor veel licht en een prettige winkel ervaring. Er is echt geprobeerd een ruime variatie aan winkels te verzamelen en zo het kloppende hart van de stad te vormen.

Vanaf eind 2021 moet het winkelcentrum op het metronetwerk worden aangesloten en kun je direct vanuit de metro, door de winkel kelder, naar het winkelcentrum. De kelder is zo ingericht dat je een optimale overgang van metro naar winkelcentrum krijgt.

Momenteel is het het beste om met de auto naar het winkelcentrum te komen, alhoewel er ook mogelijkheden zijn met de trein en zelfs met lange afstand bussen. Er is een ruime parkeergarage die maximaal € 16 per dag kost, beginnend met €1 het eerste uur tot €2 vanaf het 5e uur.

21. A10-Center – Wildau

A10-Center

Aantal winkels: 130

Oppervlakte: 66 000 m2

Locatie: Wildau

Het A10 center is echt weer een verzameling van van alles en nog wat. Naast de vele winkels vind je er een bioscoop, spelletjes bibliotheek bowling en fitness. Bovendien zijn er lounge ruimtes, waar je je gehuurde spelletjes dus meteen even uit kunt testen.

Het is een gigantisch gelijkvloers winkelcentrum, dus je kunt flink wat afstand afleggen als je alles wilt bekijken. Gelukkig kun je lekker met de auto en kun je gratis parkeren. Niet verrassend, ligt dit winkelcentrum pal naast de A10. Met het OV ben je afhankelijk van bussen.

22. Höfe am Brühl – Leipzig

Höfe am Brühl

Aantal winkels: 130

Oppervlakte: 53 000 m2

Locatie: Leipzig

Volgens hun eigen website is dit een wereldberoemd winkelcentrum, om verscheidene redenen. Zo was het vroeger een belangrijke plek voor de bonthandel, maar is het ook groot in het nieuws gekomen toen bleek dat er geheime bijeenkomsten werden gehouden van een criminele organisatie. Je kunt dus betwisten of dit iets is om mee te pronken.

Gelukkig is het gebouw volledig op de schop gegaan en staat er nu een prachtig, modern pand die van alle gemakken voorzien is. Het bevind zich midden in het centrum, op slechts een paar minuten lopen van het centraal station. Met de auto is het iets lastiger te bereiken en wat prijzig qua parkeren. Zeker als je langer dan 6 uur blijft, betaal je direct het dagtarief van €11. Daarvoor betaal je zo’n €2 per uur.

23. Potsdamer Platz Arcaden - Berlijn

Potsdamer Platz Arcaden

Aantal winkels: 130

Oppervlakte: 40 000 m2

Locatie: Berlijn

De meeste mensen die zich enigszins verdiept hebben in de geschiedenis van Berlijn zullen bij Potzdamer Platz niet direct denken aan een groot winkelcentrum. In de tijd van de muur was dit waarschijnlijk hét belangrijkste handelspunt, wat volledig in tweeën werd verdeeld door de muur. Inmiddels heeft het zich grotendeels hersteld en bruist het van de grote moderne bedrijven.

Het winkelcentrum is waarschijnlijk het meest centraal gelegen winkelcentrum van Berlijn en dus het ideale toevluchtsoord wanneer het weer je in de steek laat. Je kunt dus ook het beste met het openbaar vervoer komen, tenzij je zin hebt om de binnenstad van Berlijn te trotseren met de auto.

24. Outlet City – Metzinger

Outlet City

Aantal winkels: 130

Oppervlakte: 80 000 m2

Locatie: Metzingen

Voor koopjesjagers is Outlet city the place to be. Hier vind je maar liefst 130 van je favoriete merken voor de laagste prijzen. Met kortingen tot wel 70%, kun je hier geweldige koopjes op de kop tikken. Naast de grote modemerken vind je hier onder andere ook Douglas, Kneipp en Villeroy & Boch.

Tegen betaling van €2,50 per uur, kun je je kinderen, onder toezicht, laten spelen in het kids camp. Hier kunnen ze zich met andere kinderen vermaken met spelletjes, knutselwerkjes, tafelvoetbal en zelfs schminken behoort tot de mogelijkheden. Voor een tweede kind betaal je €1,50 per uur en deze prijzen zijn inclusief een frisdrankje.

Het winkelcentrum is gemakkelijk bereikbaar met de auto en voor €1 per uur, of €6 per dag kun je je auto er kwijt. Vanaf Stuttgart zit je in slechts 10 minuten met de trein in Metzinger, van waar je 10 minuten moet lopen naar de outlet. Op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag gaat er ook een speciale shuttle direct van Stuttgart naar de outlet.

25. Paunsdorf Center – Leipzig

Paunsdorf Center

Beeld: Wikimedia / Lisa Pio

Aantal winkels: 126

Oppervlakte: 115 000

Locatie: Leipzig

Helemaal in het oosten van Leipzig vind je dit winkelcentrum dat zelfs een eigen mascotte heeft ontworpen. Mocht je dus na een lange dag winkelen tevreden naar huis willen, kun je in de speciale Paunsis mok of knuffel kopen als aandenken.

In 2017 is het winkelcentrum voor de 4e keer op rij verkozen tot het meest familie vriendelijke winkelcentrum van Duitsland. Dit is waarschijnlijk grotendeels te danken aan de kids-club, waar je jouw kind tegen een kleine vergoeding onder begeleiding kan laten spelen.

Het winkelcentrum is met bussen en treinen bereikbaar, maar het beste bereikbaar met de auto. Je kunt er gratis parkeren.

26. Spandau Arcaden – Berlijn

Spandau Arcaden

Aantal winkels: 125

Oppervlakte: 50 000

Locatie: Berlijn

Pandau bevindt zich in het noordwesten van Berlijn, aan de rand van de stad. Het ligt naar een groot treinstation, dus is goed bereikbaar met het OV. Je kunt er je auto een hele dag parkeren voor maar €3,50. Een tweede dag wordt wel duurder, namelijk €7. Wil je per uur betalen, dan lopen de prijzen van €1 het eerste uur tot €2 vanaf het 4e uur.

Naast een dagje winkelen kun je hier ook terecht voor een dagje ontspanning in het buitenzwembad of de sauna. Er is ook een hotel, voor als je zo moe bent dat je gewoon wilt blijven slapen.

27. WILMA Shoppen - Berlijn

WILMA Shoppen

Beeld: Wikimedia / Fridolin freudenfett

Aantal winkels: 125

Oppervlakte: 50 000 m2

Locatie: Berlijn

Dit winkelcentrum heeft een onderscheiding ontvangen voor het meest generatie vriendelijke winkelcentrum. Kortom, van alles te doen voor jong en oud!

Het winkelcentrum ligt pal naast de hoofdweg die dwars door Berlijn loopt, en is dus gemakkelijk met de auto bereikbaar. Langst diezelfde weg loopt een spoorbaan dus ook met het OV is het goed te bereiken.

28. Palais Vest – Recklinghausen

Palais Vest

Aantal winkels: 120

Oppervlakte: 45 000

Locatie: Recklinghausen

Geïnspireerd door het middeleeuwse verleden van de regio, hebben de ontwerpers van dit winkelcentrum een kasteelachtige look gerecreëerd. Wel duidelijk in een modern jasje, maar alsnog een indrukwekkend gebouw. Ook binnen vind je details die je eerder zou verwachten in een kasteel, zoals zware gordijnen en gigantische kroonluchters.

Het winkelcentrum ligt zo’n beetje tussen Duisburg en Dortmund in en is dus vanaf de Nederlandse grens in ongeveer een uur te bereiken met de auto, of met de trein vanaf Venlo met een overstap in Viersen. Een dagkaart voor het parkeren kost €4, of als je minder dan 4 uur blijft kun je ook per uur betalen vanaf €1 per uur.

29. Europa Passage – Hamburg

Europa Passage

Aantal winkels: 120

Oppervlakte: 30 000 m2

Locatie: Hamburg

De Europa Passage is meer dan alleen een winkelcentrum. Het biedt 5 verdiepingen aan cultuur, horeca en entertainment. Het winkelcentrum biedt regelmatig een podium voor artiesten en kunstenaars met voorstellingen en tentoonstellingen.

Vanwege de centrale ligging midden in het centrum van Hamburg is het echt een ontmoetingsplek voor zowel de lokale bewoners als toeristen. Het is dan ook het gemakkelijkst te bereiken met het openbaar vervoer of te voet als je al in het centrum bent.

Het winkelcentrum beschikt wel over een kleine parkeergarage, maar de plekken zijn beperkt en je betaalt €3 per uur.

30. Köln Arcaden – Keulen

Köln Arcaden

Aantal winkels: 120

Oppervlakte: 43 000 m2

Locatie: Keulen

De Köln Arcaden werden gebouwd als onderdeel van de herstructurering van het industrieterrein in de omgeving. In de loop der jaren ontwikkelde de wijk zich steeds meer van een industrieterrein naar een woon- en werkomgeving, en daar hoorde een winkelcentrum bij. In 2017 is het volledig gerenoveerd en nu is het een plek waar mensen echt voor een dagje naartoe komen.

Ook voor Nederlanders is Keulen al jaren een locatie voor korte tripjes of een dagje shoppen. Dit winkelcentrum biedt zeker een goede toevoeging aan de stad. Met de auto ook gemakkelijk te bereiken via de rondweg om Keulen. Je kunt er bovendien gratis parkeren. Met het OV vanuit Nederland is het winkelcentrum niet goed bereikbaar, maar vanaf het centrum van Keulen zelf zijn er genoeg treinen en trams richting het winkelcentrum.