Grootste webshops Duitsland

Online shopping is booming. Niet alleen in Nederland, maar ook bij onze oosterburen. Jaar na jaar worden er verkooprecords verbroken, alhoewel deze groei jaarlijks wel steeds iets kleiner werd. De coronacrisis heeft de webshops echter geen windeieren gelegd en de recordcijfers vliegen je weer om de oren.

Om die reden hebben we een overzicht gemaakt van de top 30 van grootste webshops die Duitsland rijk is. Van Amazon tot Zalando, en alles wat daartussen staat.

Amazon.de is (verreweg) de grootste webshop van Duitsland. Zij hebben een verkoopomzet die ruim drie keer zo groot is als dat van de nummer twee.

Benieuwd naar welke 28 bedrijven nog meer in de lijst staan en wat alle data, info en cijfers zijn? Lees hieronder dan snel verder. Dit zijn de top 30 grootste webshops van Duitsland!

Nr.LandWebshopOmzet in euroBeschrijving
1VSAmazon.de12.15 miljoen euroGrootste e-commerce platform ter wereld.
2DuitslandOtto.de3.473 miljoen euroVan oorsprong postorderbedrijf in kleding.
3DuitslandZalando.de1.580 miljoen euros Werelds bekendste online schoenenwinkel.
4DuitslandMediaMarkt.de1.173 miljoen euroEuropa’s grootste winkel in de consumentenelektronica.
5DuitslandNotebooksbillinger.de1.010 miljoen euroOnline winkel met vooral elektronica en media.
6DuitslandLidl.de874,6 miljoen euroEén van Europa’s grootste supermarkten.
7VSApple.com751,1 miljoen euroBekendste technologiebedrijf ter wereld. Telefoons en desktops.
8DuitslandSaturn.de662,8 miljoen euroHet kleine broertje van de Media Markt. Zelfde moederbedrijf.
9DuitslandBonprix.de634 miljoen euroEen online kledingwinkel met een grote hoeveelheid verschillende maten.
10DuitslandCyberport.de608,1 miljoen euroOnline marktplaats om met name laptops en smartphones te vinden.
11DuitslandAlternate.de597,3 miljoen euroVerkoopt van alles binnen de lifestyle sectie maar met name elektronica.
12DuitslandHelloFresh.de587,6 miljoen euroVerkoop van ‘voedingspakketten’ inclusief recepten.
13DuitslandConrad.de567,4 miljoen euroOnline winkel, met name met computer-hardware. Ook in NL.
14ZwedenHM.com543,4 miljoen euroMisschien wel de bekendste kledingzaak ter wereld.
15DuitslandAboutyou.de524,4 miljoen euroDuits modehuis dat onderdeel is van de Otto Group.
16NederlandDocMorris.de494,1 miljoen euroOnline Winkel dat medicijnen en verzorgingsproducten verkoopt.
17DuitslandTchibo.de490 miljoen euro100 % online winkel met fashion, speelgoed en hobby-artikelen
18DuitslandBaur.de474,7 miljoen euroOnline verkoper van lifestyle artikelen.
19ZwedenIkea.com450 miljoen euroZweedse meubelgigant van grotendeels zelfbouwproducten.
20DuitslandShop-Apotheke.com419,1 miljoen euroOnline drogisterij met verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten
21DuitslandThomann.de375 miljoen euroVerkoop van alles wat met muziek te maken heeft. Tot merchandise aan toe.
22VSQVC.de331,2 miljoen euroWereldwijde speler op de online markt van hobby artikelen en speelgoed.
23DuitslandZooPlus.de330 miljoen euroEuropa’s grootste verkoper van huisdier artikelen.
24DuitslandMyToys.de311,4 miljoen euroOnline van kinderspeelgoed en kinderkleding.
25VSEsprit.de286 miljoen euroEén van ’s werelds bekendste mode merken.
26DuitslandDouglas.de284,9 miljoen euroVerkoopt verzorgingsproducten, met name parfums en dergelijke.
27DuitslandKlingel.de280,1 miljoen euroOnline verkoper van tal van producten. Van fashion tot meubels.
28DuitslandMindFactory.de278,1 miljoen euroGespecialiseerd in de categorie van elektronica en technologie.
29DuitslandBestSecret.com275 miljoen euroKledingwinkel, zowel online als fysiek. Toegang alleen voor leden.
30DuitslandBreuninger.com266,3 miljoen euroCasual kledingwinkel voor zowel vrouwen als heren.

1. Amazon.de – Ongeveer 12 miljard euro

Amazon

Moederbedrijf: Amazon
Website: https://www.amazon.de
Jaar: 1994
Opgericht in: Seattle, Verenigde Staten

De top 30 van grootste webshops van Duitsland gaat van start met Amazon. Net als in bijna 50 andere landen ter wereld is Amazon verreweg de grootste webwinkel. Eigenaar Jeff Bezos is het bedrijf in 1994 met dank aan private giften van familie en vrienden van start gegaan.

Vele jarenlang heeft het bedrijf verlies geleden. Toch was dit voor beurshandelaren geen reden om het niet in Amazon te zien zitten. De beurswaarde groeide jaarlijks exponentieel en in 2004 was het bedrijf voor het eerst winstgevend. Hedendaags is het uitgegroeid tot één van de grootste, rijkste en omzetrijkste bedrijven van de hele wereld.

Naast de webshop heeft Amazon inmiddels veel andere diensten in het aanbod. Hieronder vallen bijvoorbeeld Amazon Prime (videodienst), Amazon Studios (Film- en televisiestudio), Amazon Appstore en Amazon Music. Eigenaar Jeff Bezos is met dank aan zijn verdiensten aan Amazon het particuliere ruimtevaartbedrijf Blue Origin gestart.

2. Otto.de – Ongeveer 3,5 miljard euro

Otto.de

Moederbedrijf: Otto Group
Website: https://www.otto.de
Jaar: 1949
Opgericht in: Hamburg, Duitsland

Otto is een van oorsprong Duitse postorderfirma die ook bij veel mensen in Nederland een belletje zal doen rinkelen. Het bedrijf is in 1949 opgericht onder de naam Werner Otto Versandhandel en is sinds 1979 actief op de Nederlandse markt.

Het internet heeft een ware ravage aangericht onder de vele postorderbedrijven. De Otto Group was één van de eersten die het belang van het internet erkenden en hebben goed op de actualiteit ingespeeld. Met dank daaraan zijn ze ook tegenwoordig nog toonaangevend in de wereld van kopen op afstand.

Het bedrijf heeft ruim 50.000 medewerkers. In totaal heeft het over heel Europa een omzet van ruim 14 miljard euro. Daarvan is circa 3,5 miljard euro afkomstig van de Duitse webwinkel. Ook in Nederland behoort de Otto nog altijd tot één van de grootste webwinkels.

3. Zalando.de – Ongeveer 1,5 miljard euro

Zalando

Moederbedrijf: Zalando
Website: https://www.zalando.de
Jaar: 2008
Opgericht in: Berlijn, Duitsland

Zalando is misschien wel de bekendste schoenenwinkel van Europa. Het bedrijf is in 2008 opgericht en sinds die tijd aanwezig in bijna 20 verschillende Europese landen. Inmiddels wordt er wel heel wat meer dan enkel schoeisel verkocht. Je kan er tegenwoordig ook terecht voor kleding, tassen, accessoires en zelfs verzorgingsproducten.

Zalando staat bekend om de vrij agressieve marketing. Zowel qua prijzen, positieve leveringsvoorwaarden en reclame. Het heeft daarom lang geduurd voor het bedrijf winstgevend werd. Inmiddels is het juist één van de meest winstgevende online winkels. Jaarlijks wordt er ongeveer 250 miljoen euro aan pure winst omgezet.

Het bedrijf is aanwezig op de Duitse beurs. Jaarlijks behaalt het een omzet van ongeveer 8 miljard euro. Daarvan wordt dus ongeveer anderhalf miljard in de thuismarkt vergaard. Het bedrijf heeft jaarlijks zo’n 49 miljoen actieve klanten die samen een kleine 200 miljoen bestellingen hebben gedaan. Gemiddeld doet men dit voor een kleine 60 euro per bestelling.

4. MediaMarkt.de – Ongeveer 1,2 miljard euro

MediaMarkt.de

Moederbedrijf: Media-Saturn Holding
Website: https://www.mediamarkt.de
Jaar: 1962
Opgericht in: Keulen, Berlijn

De Media Markt is ook in Nederland goed vertegenwoordigd in de top 30 van grootste webshops. Net als in Oostenrijk. En in Zwitserland, Denemarken, België… Ja, waar in Europa eigenlijk niet? Naast een kleine 1.000 fysieke winkels zijn ze ook online namelijk gigantisch groot!

De Media Markt zelf is in 1979 opgericht in Keulen opgericht, net over de Duitse grens met Nederland. Daarmee zijn ze een stuk jonger dan zusterbedrijf Saturn, dat we later in deze top 30 ook nog zien verschijnen. Inmiddels is het hoofdkantoor gevestigd in München. Deze multinational is in 14 Europese landen actief, heeft ruim 65.000 medewerkers en een jaaromzet van maar liefst 25 miljard euro. 5 % daarvan is afkomstig van de Duitse webshop.

Het bedrijf heeft zichzelf dankzij een uitstekende marketing in de markt weten te zetten als extreem goedkoop. Dit is gelukt door steevast met speciale acties te komen waarbij bepaalde producten zeer goedkoop worden verkocht. Dit lukt door de grootschalige inkoop en door op dat product verlies te maken.

Dit wordt nadien weer goed gemaakt met overige producten, waarmee de Media Markt helemaal niet tot de goedkoopste van Europa behoort. Naar schatting driekwart van het aanbod is duurder in vergelijking met de meeste concurrenten.

5. Notebooksbilliger.de – Ongeveer 1 miljard euro.

Notebooksbilliger.de

Moederbedrijf: Notebooksbilliger.de
Website: https://www.notebooksbilliger.de
Jaar: 1989
Opgericht in: Sarstedt, Duitsland

Op nummer 5 in de lijst van 20 grootste Duitse webshops vinden we de eerste naam die de meeste Nederlanders waarschijnlijk niets zegt. Het is de eerste in deze lijst die enkel in Duitsland actief is. De volgende vinden we pas op positie 10 weer terug.

Notebooksbilliger is een in 1989 opgericht bedrijf dat zich pas in 2001 op de online verkoop voor laptops is gaan richten. Daarvoor werd enkel software ontwikkeld. Het is dan ook geen verrassing dat het de opkomst van het internet perfect doorstaan heeft en zelfs goed ingespeeld heeft op de noden van de moderne mens. De naam betekent zoveel als ‘Laptops Goedkoper’.

De online verkoop verliep zo goed dat men uiteindelijk niet alleen fysieke locaties begonnen is maar nog heel wat meer dan alleen laptops is gaan verkopen, alhoewel de focus altijd op consumentenelektronica is blijven liggen.

Het bedrijf heeft een kleine 400 werknemers die gezamenlijk goed zijn voor een omzet van iets meer dan een miljard euro.

6. Lidl.de – Ongeveer 875 miljoen euro

Lidl.de

Moederbedrijf: Lidl
Website: https://www.lidl.de
Jaar: 1862 / 1973
Opgericht in: Heilbronn, Duitsland

De Lidl is één van de meest geliefde supermarkten van Europa. Van oorsprong is het een Duits bedrijf maar inmiddels is het in meer Europese landen wel dan niet te vinden. Het bedrijf heeft een bijzonder oude herkomst, zo is ‘de eerste’ Lidl in 1862 opgericht als de ‘Lidl Tropisch Fruitwinkel’.

Ondanks het lange bestaan duurde het tot 1973 tot het bedrijf zijn huidige concept kreeg, meegekregen van het grote succes van het eveneens Duitse Aldi. Inmiddels is de Lidl de Aldi op alle fronten voorbij en zelfs uitgegroeid tot de op 5 na grootste online winkel van Nederland.

Alhoewel thuiswinkelen met het jaar populairder wordt, valt dit lastig los te zien van de coronacrisis. Meer en meer mensen ontwijken om meerdere redenen winkels zo graag mogelijk en zeker supermarkten profiteren daarvan. Volgens de meeste analisten is de crisis het laatste zetje gebleken wat thuis boodschappen doen nodig had om omarmd te worden.

Lidl heeft in totaal bijna 200.000 werknemers en een gerealiseerde omzet van rond de 90 miljard euro. Een klein procent daarvan is dus afkomstig van de Duitse online verkopen.

7. Apple.com – Ongeveer 750 miljoen euro

Apple.com

Moederbedrijf: Apple Inc.
Website: https://www.apple.com/de/
Jaar: 1976
Opgericht in: Los Altos, Californië, Verenigde Staten

Als er een bedrijf in het nieuwe millenium is geweest dat naam en furore heeft gemaakt, dan is het Apple wel. Apple is al sinds de oprichting een vrij grote speler geweest op de markt van desktops. Het was echter Steve Jobs en de uitvinding van de iPod en iPhone die van Apple één van de grootste bedrijven ter wereld heeft gemaakt.

De naam van Apple is ontstaan wegens een gebrek aan creativiteit. Tijdens het zoeken naar een nieuwe naam was één van de oprichters, Steve Jobs, het volledig zat. Hij gaf aan het bedrijf ‘Apple Computers’ te noemen als er binnen een paar uur geen nieuwe naam gevonden werd. Niemand kwam op een betere naam en Apple Computers was geboren.

Het bedrijf is enige tijd het grootste en meest waardevolle bedrijf ter wereld geweest. Nog altijd behoort het tot de absolute top. Er zijn ruim 150.000 medewerkers die jaarlijks een omzet van ruim 300 miljard weten te genereren. Daarvan is ruim 750 miljoen afkomstig van de Duitse webshop.

Leuk feitje is dat Apple eind jaren ’90 bijna bankroet was. De wederopstanding is met dank aan eeuwige concurrent Microsoft tot stand gekomen.

8. Saturn.de – Ongeveer 660 miljoen euro

Saturn.de

Moederbedrijf: Media-Saturn Holding
Website: https://www.saturn.de
Jaar: 1962
Opgericht in: Ingolstadt, Duitsland

Deze Duitse verkoper van consumentenelektronica staat op nummer 8 van de top 30 grootste Duitse webwinkels. Het is het zusterbedrijf van de Media Markt. Samen zouden ze de derde webshop van Duitsland zijn. Het bedrijf is in 1962 opgericht en had voorheen in veel Europese landen filialen. Inmiddels zijn die bijna allemaal omgevormd tot Media Markt. In Duitsland is Saturn nog wel een zeer grote naam.

Saturn heeft de eer om de grootste consumentenelektronicawinkel ter wereld te bezitten. Deze bevindt zich in Hamburg en heeft een oppervlakte van maar liefst 18.000 vierkante meter.

9. Bonprix.de – Ongeveer 635 miljoen euro

Bonprix.de

Moederbedrijf: Otto Group
Website: https://www.bonprix.de
Jaar: 1986
Opgericht in: Hamburg, Duitsland

De volgende naam in deze top 30 van Duitse webshops is Bonprix. Bonprix is onderdeel van de Otto Group en behoort ook tot de grootste Nederlandse webshops. Het bedrijf is in 1986 opgericht door een tweetal vrienden en is van oorsprong een postorderbedrijf.

Bonprix richtte zich oorspronkelijk op de verkoop van kleding en meubelen. Mettertijd zijn hier ook zaken als verzorgingsproducten, elektronica en witgoed bij gekomen. Het bedrijf was al vroeg aanwezig op het internet, de eerste webshop werd in 1997 geopend. In het jaar 2011 kwam ruim 50 % van de omzet via de webshop. Er zijn een aantal fysieke filialen geweest maar vandaag de dag zijn ze enkel nog in het straatbeeld van thuisstad Hamburg aanwezig.

Er werken ongeveer 3.000 werknemers bij Bonprix. Samen zijn ze goed voor een omzet van ongeveer anderhalf miljard euro. Meer dan een derde daarvan is afkomstig van de online verkoop.

10. Cyberport.de – Ongeveer 620 miljoen euro

Cyberport.de

Moederbedrijf: Cyberport
Website: https://www.cyberport.de
Jaar: 1998
Opgericht in: Dresden, Duitsland

Cyberport is een authentieke webwinkel die al in 1997 opgericht werd. Toentertijd verkocht men enkel personal computers van het merk Apple. Inmiddels verkoopt het, zoals veel spelers in deze lijst, alles dat met consumentenelektronica te maken heeft.

Niet lang na de oprichting is het bedrijf begonnen met het verkopen van een eigen lijn aan computers. Dit gaf de verkoop een enorme boost, door de hoge kwaliteit en lage prijs van de door hen aangeboden systemen. Zoals bij meer grotere online spelers gebeurd is, zijn er inmiddels ook fysieke adressen, in zowel Duitsland als Oostenrijk.

Cyberport heeft een kleine 750 werknemers en een omzet die over de 1 miljard euro gaat. Daarvan is ruim 600 miljoen euro afkomstig van de Duitse versie van de webshop.

11. Alternate.de – Ongeveer 600 miljoen euro

Alternate.de

Moederbedrijf: Alternate
Website: https://www.alternate.de
Jaar: 1992
Opgericht in: Linden, Duitsland

De Alternate is een Duits e-commerce bedrijf dat nog altijd in het Duitse Linden aanwezig is en voornamelijk producten via de website verkoopt. Het bedrijf is in 1992 opgericht en is buiten Duitsland ook nog in Nederland en België actief.

Na de oprichting lag de focus vooral op het verkopen van systemen van Atari en Commodore. Verkopen werden voornamelijk via de telefoon en fax gedaan. Het bedrijf was net snel genoeg met andere producten te verkopen want beide bedrijven zijn midden jaren ’90 uit de sector verdwenen. Door de oprichting van de webshop in 1997 en het doorverkopen van alles dat met elektronica te maken heeft, is het bedrijf als een feniks uit zijn as herrezen en uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven van Duitsland op het gebied van consumentenelektronica.

Alternate heeft ruim 800 medewerkers in dienst die alleen op de Duitse webshop al een omzet van 600 miljoen euro weten te genereren.

12. HelloFresh.de – Ongeveer 590 miljoen euro

helloFresh.de

Moederbedrijf: Hello Fresh
Website: https://www.hellofresh.de
Jaar:
Opgericht in: Berlijn, Duitsland

Hello Fresh is één van de grootste succesverhalen op de online voedingsmarkt. Het bedrijf is in 2011 opgericht door een drietal zakenpartners en groeide met het unieke concept al snel uit tot één van ’s werelds grootste spelers op haar grondgebied.

Het bedrijf levert maaltijdboxen aan huis. Via de website kunnen consumenten een abonnement nemen waarmee ze dagelijks of wekelijks worden voorzien van alle ingrediënten en recepten van een bepaald gerecht. Sinds 2017 is het aanwezig op de Duitse Beurs. De jaarlijkse omzet bedraagt een kleine 2 miljard euro, waarvan bijna 600 miljoen afkomstig is uit Duitsland. Naast Duitsland zijn vooral de Verenigde Staten een belangrijke markt. Hello Fresh is ook aanwezig in Nederland.

13. Conrad.de – Ongeveer 570 miljoen euro

Conrad.de

Moederbedrijf: Conrad
Website: https://www.conrad.de
Jaar: 1923
Opgericht in: Berlijn, Duitsland

Conrad is één van de oudste bedrijven die we in de top 30 Duitse webshops tegenkomen. Omdat het zich richt op de markt van zelfbouw, is het bedrijf altijd relevant gebleven. Tegenwoordig misschien nog wel meer dan ooit daarvoor.

Het bedrijf is in 1923 opgericht door Duitser Max Conrad. Kort na de tweede wereldoorlog verhuisde het bedrijf van het verwoeste Berlijn naar het Beierse Hirschau. Hier is het tot op de dag van vandaag nog altijd aanwezig.

Conrad heeft een uitpuilend assortiment van zelfbouw artikelen. Dit loopt uiteen van batterijen, ontwikkelkits zoals Raspberry Pi, gereedschappen, elektronica, auto accessoires, bekabeling, multimedia, modelbouw, computeronderdelen, meetapparatuur en smart home technieken.

Naast Duitsland is het bedrijf ook in Nederland actief, waar het ook tot de grootste webshops van het land behoort. Daarnaast zijn er ook vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, Slowakije, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. 

14. HM.com – Ongeveer 540 miljoen euro

HM.com

Moederbedrijf: Hennes & Mauritz
Website: https://www2.hm.com/de_de/
Jaar: 1947
Opgericht in: Västerås, Zweden

Hennes & Mauritz staat bij het grote publiek beter bekend als ‘de H & M’. Deze in 1947 opgerichte modeketen is met ruim 5000 filialen verspreid over ongeveer 75 landen de grootste ter wereld. Er werken ongeveer 125.000 mensen voor Hennes & Mauritz.

Het bedrijf is opgericht door Erling Persson. Op een reis naar Amerika raakte hij geïnteresseerd in de daar bestaande modehuizen waar in bulk ingekocht werd zodat er tegen lage prijzen verkocht kon worden. Dit was iets dat in Europa nog niet bestond. Met dat in gedachte opende hij zijn winkel genaamd ‘Hennes’.

De winkel groeide snel en het duurde niet lang voor hij onder andere een kledingwinkel genaamd Mauritz Widforss overnam. Zo is Hennes & Mauritz aan de naam gekomen die het tot en met de dag van vandaag nog draagt.

Een aantal van ’s werelds bekendste designers heeft ontwerpen voor Hennes & Mauritz gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Jimmy Choo, Karl Lagerfeld, Viktor & Rolf, Roberto Cavelli, Madonna en Donatella Versace.

15. AboutYou.de – Ongeveer 520 miljoen euro

AboutYou.de

Moederbedrijf: Otto Group
Website: https://www.aboutyou.de
Jaar: 2014
Opgericht in: Hamburg, Duitsland

About You is de derde webshop van de Otto Group die we in de top 30 webshops van Duitsland terugvinden. Het bedrijf is in 2014 van start gegaan en wist al spoedig een groot marktaandeel te veroveren. Dit is overigens niet zo gek aangezien de Otto Group een bedrag van maar liefst in de 100 miljoen euro in het bedrijf investeerde.

Het bedrijf richt zich volledig op mode. Of het nu gaat om kleding, tassen, schoenen, accessoires, sportkleding, je vindt het allemaal in grote aantallen terug op de webshop. Na de succesvolle introductie in Duitsland volgende al snel vestigingen in Oostenrijk en Zwitserland (2014), Nederland en België (2017) en Polen en Tsjechië (2018). Inmiddels zijn er ook vestigingen in Hongarije, Slowakije, Letland, Roemenië, Slovenië, Estland, Litouwen Kroatië en Bulgarije. Hiermee is de About You uitgegroeid tot één van de grootste mode webshops van Europa.

Het bedrijf heeft een kleine 1000 medewerkers en een omzet dat door alle introducties in andere landen snel groeit. Inmiddels ligt de totale omzet op een kleine twee miljard euro. Ongeveer 25 % hiervan is afkomstig van de Duitse thuismarkt.

16. DocMorris.de – Ongeveer 500 miljoen euro

DocMorris.de

Moederbedrijf: DocMorris
Website: https://www.docmorris.de
Jaar: 2000
Opgericht in: Heerlen, Nederland

Je verwacht het niet maar toch is het mogelijk. Eén van de grootste webshops van Duitsland is een Nederlands bedrijf, terwijl de meeste Nederlanders nog nooit van de naam hebben gehoord! Toch is het zo, want DocMorris, online verkoper van medicamenten is in het jaar 2000 in Nederland opgericht door een Nederlandse apotheker en Duitse IT expert.

De reden dat DocMorris in Nederland opgericht is simpel. Zo werd het namelijk mogelijk om de Duitse wetgeving te omzeilen. Het is daar namelijk niet toegestaan om medicijnen als postorderverkoop aan te bieden. Daarnaast geldt er een forse prijsbinding op alle Duitse geneesmiddelen waar een recept voor noodzakelijk is.

Nog steeds is het niet toegestaan om receptplichtige medicijnen via het internet te verkopen. Inmiddels mag dat echter wel telefonisch of schriftelijk. Een procedure die DocMorris volledig digitaliseert voor hun klanten. Al vele jaren is het een controversieel bedrijf, maar dat doet niets af aan de aanwezigheid in de top 30 van grootste en beste webshops van Duitsland!

17. Tchibo.de – ongeveer 490 miljoen euro

Tchibo.de

Moederbedrijf: Maxingvest AG
Website: https://www.tchibo.de
Jaar: 1949
Opgericht in: Hamburg, Duitsland

Tchibo is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het in 1949 opgerichte bedrijf is namelijk van start gegaan met het verkopen van... Koffiebonen. Wat oudere lezers onder ons zullen de naam misschien nog wel bekend voorkomen. Vanaf 1991 tot 2007 had het bedrijf immers ook een aantal filialen in Nederland.

Tchibo is groot geworden met de verkoop van koffiebonen en -poeder. Daarnaast is er een groot en wisselend aanbod aan non-food producten. Dit loopt uiteen van beddengoed tot keukengerief en van kleding tot hele weekendjes weg en vakanties.

Na het beëindigen van de fysieke werkzaamheden in Nederland was er kortstondig nog wel een Europese webshop. Deze is in 2010 echter ook komen te vervallen. Hedendaags is Tchibo dus enkel nog maar in een aantal landen actief. Dit zijn Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Polen, Turkije en Tsjechië. Het bedrijf ruim 10.000 medewerkers die samen goed zijn voor een omzet van ruim 3 miljard euro. 500 miljoen daarvan is afkomstig van de Duitse webshop, waarmee Tchibo de op 16 na grootste webshop van het land is.

18. Baur.de – Ongeveer 475 miljoen euro

Baur.de

Moederbedrijf: Otto Group
Website: https://www.baur.de
Jaar: 1925
Opgericht in: Burgkunstadt, Duitsland

Baur is één van de vele Duitse postorderbedrijven met een plekje in de top 30 van grootste online winkels van Duitsland. De aanwezigheid van veel oude postorderbedrijven is enerzijds het trouwe Duitse winkelpubliek. Daarnaast hebben de Duitse postorderbedrijven in tegenstelling tot veel Nederlandse evenknieën de voordelen van de online winkelmogelijkheden sneller en beter ingezien.

Het bedrijf is in 1925 opgericht en dankt zijn naam aan de oprichter, Friedrich Baur. De eerste jaren verkocht het postorderbedrijf enkel schoenen. Bijzonder aan het bedrijf is dat het een deel van de distributie door klanten liet doen. Zo konden klanten tegen een korting orders van anderen ophalen en rondbrengen. In 1938 was Baur zijn tijd ver vooruit door het betalen op afbetaling mogelijk te maken. Daarnaast was het mogelijk om producten tot 9 dagen na de aankoopdatum om te ruilen.

Het bedrijf sprong ook snel in op het ontstaan van het internet. Al in 1999 werd de webshop baur.de geopend. Inmiddels heeft het bedrijf een kleine 5.000 medewerkers die samen een omzet van een klein miljard genereren. De helft daarvan is afkomstig van de verkoop in de Duitse webshop.

19. IKEA.com – Ongeveer 450 miljoen euro

IKEA.com

Moederbedrijf: IKEA
Website: https://www.ikea.com/de/de/
Jaar: 1943
Opgericht in: Älmhult, Zweden

Alhoewel we boven in het overzicht de IKEA als Zweeds genoteerd hebben, is het feitelijk een Nederlands bedrijf. Dit komt omdat het om belastingtechnische redenen de hoofdzetel in het Nederlandse Leiden heeft staan.

De IKEA is in 1943 opgericht door een Zweedse ondernemer die tal van verschillende producten aan lage prijzen verkocht. Een aantal jaar na de oprichting is het bedrijf begonnen met het produceren van meubels en in 1951 heeft het bedrijf besloten zich volledig op meubels te richten.

Eind jaren ’50 werd het besluit genomen dat van de IKEA de wereldberoemde onderneming heeft gemaakt die het vandaag de dag is. De meubels werden namelijk zo gefabriceerd dat ze door klanten zelf in elkaar gezet konden worden. Door deze tactiek kon flink op kosten bespaard worden en hoge kwaliteit voor een betrekkelijk lage prijs aangeboden worden.

Sinds het jaar 1973 is de IKEA in het buitenland actief, door de opening van een vestiging in het Zwitserse Zürich. Sinds 1978 is het bedrijf ook in Nederland actief. Inmiddels is het met bijna 500 vestigingen aanwezig in ruim 50 landen. De totale omzet bedraagt zo’n 40 miljard euro. De Duitse webshop is dus voor iets meer dan 1 % van de jaarlijkse omzet verantwoordelijk.

20. Shop-Apotheke.com – Ongeveer 420 miljoen euro

Shop-Apotheke.com

Moederbedrijf: Shop Apotheke
Website: https://www.shop-apotheke.com
Jaar: 2001
Opgericht in: Keulen, Duitsland

Wat geldt voor DocMorris geldt ook ongeveer voor Shop Apotheke. Het grote verschil is dat Shop Apotheke al een bestaande apotheek was, in het Duitse Keulen. Wel hielden zij de zaak in het begin in Duitsland.

In 2004 was Shop Apotheke één van de bedrijven die ervoor zorgden dat in Duitsland nieuwe wetgeving omtrent medicatie ingesteld werd. Daardoor werd het mogelijk om ook in Duitsland online medicatie te bestellen. Toch verhuisde het bedrijf in 2010 naar Nederland. Dit omdat het overgenomen werd door Europa Apotheek Venlo.

Een aantal verschillende overnames later werd het management van de Europa Apotheek Venlo uiteindelijk uitgekocht door de oud eigenaars van de Shop Apotheke. Hierdoor werd de Shop Apotheke juist weer het hoofdbedrijf. De zetel bleef daarentegen in Nederland aanwezig.

21. Thomann.de – Ongeveer 375 miljoen euro

Thomann.de

Moederbedrijf: Musikhaus Thomann
Website: https://www.thomann.de
Jaar: 1954
Opgericht in: Treppendorf, Duitsland

Muziekhuis Thomann is een familiebedrijf dat in het Duitse Treppendorf door Hans Thomann opgericht is. Het verkoopt muziek gerelateerde artikelen. Van instrumenten, tot onderdelen van instrumenten, bladmuziek, verlichting, software, microfoons, mengpanelen, bekabeling en behuizing.

De zoon van Hans Thomann en huidige CEO van het bedrijf heeft van Thomann een grote internationale organisatie gemaakt die hun muziek artikelen over de gehele wereld verkoopt. Het is dan ook verreweg de grootste leverancier van muziek gerelateerde artikelen wereldwijd. Het bedrijf draait een omzet van meer dan een miljard euro, waarvan ongeveer 375 miljoen afkomstig is van de Duitse webshop.

22. QVC.de – Ongeveer 330 miljoen euro

QVC.de

Moederbedrijf: QVC
Website: https://www.qvc.de
Jaar: 1986
Opgericht in: West Chester, Pennsylvania, Verenigde Staten

Op nummer 22 van de top 30 grootste webshops van Duitsland vinden we het Amerikaanse QVC. Deze onderneming is in 1986 opgericht Joseph Segel en een aantal investeerders, waaronder de eigenaar van de Amerikaanse kabeltelevisiemaatschappij Comcast.

Het idee achter QVC, dat staat voor Quality Value Convenience (Kwaliteit, waarde en gemak) was op een televisiekanaal enkel en alleen maar producten te verkopen aan kijkers. QVC ging meerdere samenwerkingsverbanden aan, waaronder met meubelhuis Sears, en groeide al snel uit tot een groot succes.

Kort na de oprichting is QVC de internationale markt op gegaan en tot op de dag van vandaag wordt er op een TV kanaal uitgezonden. Dit gebeurt naast in de Verenigde Staten ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Italië en door middel van een partnerverband ook in China. Het bedrijf heeft een bereik van meer dan 350 miljoen klanten.

Uiteraard is er sinds de jaren ’80 behoorlijk wat veranderd. QVC is altijd met zijn tijd meegegaan en had daarom in 1996 al een website waarop ook verkocht wordt. De Duitse variant van deze website, QVC.de is nog altijd een geliefd medium voor Duitsers om speciaal geprijsde actieproducten aan te schaffen. Dit kan uiteenlopen van sieraden tot kinderspeelgoed, huishoudartikelen of meubels.

23. Zooplus.de – Ongeveer 330 miljoen euro

Zooplus.de

Moederbedrijf: ZooPlus AG
Website: https://www.zooplus.de
Jaar: 1999
Opgericht in: München, Duitsland

Zooplus is een online aanbieder van dierenvoeding, dierenaccessoires en verzorgingsproducten voor dieren. Het bedrijf is in 1999 in München opgericht en is inmiddels verreweg de grootste online dierenwinkel van Europa en zo ook van Duitsland. Het heeft zich weten op te werken tot de op 22 na grootste webshop van het land.

Het bedrijf is genoteerd aan de beurs van Frankfurt en was in 2021 onderdeel van een overname oorlog. Meerdere bedrijven wilden het bedrijf overnemen en uiteindelijk lag er een bod van bijna 3,5 miljard euro op tafel. Uiteindelijk is de overname niet doorgegaan maar heeft de marktwaarde van Zooplus uiteraard wel een vlucht genomen.

Zooplus verkoopt in 30 verschillende Europese landen. In totaal heeft het een jaarlijkse omzet van een kleine anderhalf miljard euro. Een kwart miljard werd op de Duitse thuismarkt gerealiseerd.

24. MyToys.de – Ongeveer 310 miljoen euro

MyToys.de

Moederbedrijf: Otto Group
Website: https://www.mytoys.de
Jaar: 1999
Opgericht in: Berlijn, Duitsland

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de Otto Group een groot gedeelte van de Duitse e-commerce markt in handen heeft. Ook nummer 24 in de top 30 grootste webshops van Duitsland is namelijk een dochteronderneming van de groep.

De Duitse speelgoedwinkel MyToys is in 1999 opgericht. Op dat moment had de Otto Group zo’n 75 % van de aandelen in handen. Gedurende de tijd hebben ze langzaamaan overige investeerders uitgekocht, waardoor de Otto Group met 95 % van de aandelen inmiddels bijna volledig eigenaar is.

Naast kinderspeelgoed verkoopt MyToys ook babykleding, kinderkleding, sportartikelen, kinderschoenen en kleding voor zwangere vrouwen. Sinds 2019 biedt MyToys ook familievakanties aan. Het totale assortiment bestaat uit maar liefst een kleine 150.000 verschillende producten. MyToys heeft meer dan 2.000 werknemers, een kleine 20 fysieke winkels en een omzet van een kleine 700 miljoen euro. 310 miljoen daarvan wordt online gegenereerd.

25. Esprit.de – Ongeveer 285 miljoen euro

Esprit.de

Moederbedrijf: Esprit
Website: https://www.esprit.de
Jaar: 1968
Opgericht in: San Francisco, Californië, Verenigde Staten

Esprit is één van de bekendste modemerken ter wereld. Het is in 1968 opgericht in het Amerikaanse San Francisco. Het bedrijft heeft wereldwijd meerdere hoofdzetels. Eén is gevestigd in Hong Kong, de ander in het Duitse Ratingen (In de buurt van Düsseldorf).

Esprit heeft moeilijke tijden gekend. Lange tijd was het onzeker of het bedrijf failliet zou gaan of niet. Zo was de marktwaarde in 2011 nog ‘slechts’ 1 miljard euro. Dit lijkt veel, maar in vergelijking met 4 jaar daarvoor, is de waardedaling maar liefst 19 miljard. De nieuwe CEO heeft het bedrijf echter weten te redden en langzaamaan begint het merk zijn rug weer te rechten.

Esprit heeft wereldwijd meer dan 225 retail winkels en wordt verkocht in meer dan 5.000 andere modehuizen. Jaarlijks weet het een omzet van ruim een miljard euro te genereren. Omdat het hoofdkantoor in Duitsland staat wordt veel verkoop als via de Duitse webwinkel gezien. In principe zou de alleen Duitse verkoop niet tot een positie in de top 30 van grootste webwinkels mogen leiden.

26. Douglas.de – Ongeveer 285 miljoen euro

Douglas.de

Moederbedrijf: Douglas Holding AG
Website: https://www.douglas.de
Jaar: 1821
Opgericht in: Hamburg, Duitsland

Verreweg het oudste bedrijf dat we in de top 30 van webshops in Duitsland is Douglas. Douglas is in 1821 als zeepfabriek opgericht. Dit gebeurde door de Schot John Sharp Douglas. Zelf heeft hij de omvorming tot parfumwinkel nooit mee mogen maken. Dit gebeurde namelijk in het jaar 1910.

Douglas is verreweg de grootste parfumeriewinkel van Europa. Het bedrijf heeft een kleine 2.500 winkels verspreid over het continent en een omzet die richting de 4 miljard euro gaat.

Douglas is al sinds de jaren ’80 in Nederland aanwezig. Ook daar is het verreweg de grootste en meest geliefde parfum winkel van het land en neemt het een hoge plaats in op de ranglijst van grootste webwinkels.

27. klingel.de – Ongeveer 280 miljoen euro

klingel.de

Moederbedrijf: Klingel Gruppe
Website: https://www.klingel.de
Jaar: 1923
Opgericht in: Pforzheim, Duitsland

Klingel is in 1923 opgericht door de Duitser Robert Klingel. De eerste jaren verkocht het bedrijf stoffen die per postkoets naar hun klanten werden verzonden. Inmiddels biedt Klingel een gigantisch assortiment aan dat bestaat uit mode, keukenartikelen, kleding, meubels en lifestyle producten.

Naast Duitsland is Klingel eveneens in Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland en Zweden actief. Het bedrijf is nog één van de vele Duitse postorderbedrijven die de tand des tijds hebben doorstaan. Tot op de dag van vandaag is het nog mogelijk om een catalogus thuis gestuurd te krijgen en telefonisch of per post bestellingen te maken.

Klingel heeft over heel Europa een omzet dat ruim over de miljard euro gaat. Een kwart is afkomstig van thuismarkt Duitsland.

28. MindFactory.de – Ongeveer 280 miljoen euro

MindFactory.de

Moederbedrijf: MindFactory AG
Website: https://www.mindfactory.de
Jaar: 1996
Opgericht in: Wilhelmshaven

Mindfactory is een online winkel voor consumentenelektronica. Het bedrijf is als klein online orderbedrijf van start gegaan in het Duitse Wilhelmshaven, niet ver van de Nederlandse grens in het uiterste noordoosten. Het bedrijf kende een razendsnelle groei en wist jaarlijks een groei van 50 % te realiseren. Hierdoor werd besloten uit te breiden. Inmiddels bezitten ze een distributiecentrum van een kleine 20.000 vierkante meter.

Hoewel MindFactory absoluut niet de grootste speler is op het gebied van consumentenelektronica hebben ze een grote groep vaste klanten, met dank aan hun uitstekende service en schappelijke prijzen. Er werken 200 mensen voor het bedrijf die samen een kleine 300 miljoen euro aan omzet genereren.

29. BestSecret.com – Ongeveer 275 miljoen euro

BestSecret.com

Moederbedrijf: Schustermann & Borenstein
Website: https://www.bestsecret.com
Jaar: 2007
Opgericht in: Dornach, Duitsland

Het begin van BestSecret is eigenlijk terug te voeren tot 1924. Dit was namelijk het jaar van oprichting van moederbedrijf Schustermann & Borenstein. Schustermann & Borenstein is een familiebedrijf dat zich richt op designerkleding. Omdat de eigenaren online en fysiek strikt gescheiden willen hebben, is BestSecret.com opgericht als volwaardige dochter binnen de organisatie.

Het business model van BestSecret is gebaseerd op exclusiviteit. Zo is het enkel als lid mogelijk om kleding te kopen bij het bedrijf. Om de prijzen hoog te kunnen houden en exclusief te blijven, mogen er slechts 250.000 mensen lid zijn van BestSecret. Het is enkel mogelijk om lid te worden door voorgedragen te worden door een ander lid.

Toch is het niet uitgesloten dat je als mogelijk nieuw lid geweigerd wordt, zelfs wanneer je eindelijk vooraan de wachtlijst staat. De COO van het bedrijf kijkt namelijk persoonlijk alle applicaties na. Wanneer er te veel applicaties in een bepaalde regio zijn, bestaat de kans dat de aanmelding geweigerd wordt.

BestSecret.com is naast Duitsland ook aanwezig in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Zweden, Letland, Nederland, Slovenië, Italië, Ierland, België en Portugal.

30. Breuninger.com – Ongeveer 265 miljoen euro

Breuninger.com

Moederbedrijf: Breuninger
Website: https://www.breuninger.com
Jaar: 1881
Opgericht in: Stuttgart, Duitsland

Als laatste in de top 30 van grootste webshops van Duitsland vinden we modehuis Breuninger terug. Het statige bedrijf richt zich op het hoogste segment van mode. Sinds de jaren ’60 van de 19e eeuw is het bedrijf naast kleding ook andere accessoires en zelfs meubelen beginnen te verkopen.

Het bedrijf kent een roerige geschiedenis. Zo was de eigenaar lid van de Duitse NSDAP en had het verschillende dwangarbeiders in dienst. Daarnaast waren er in de jaren rond 2010 grote geschillen met de Duitse overheid omwille van de arbeidscontracten van hun medewerkers.

Dit alles heeft echter weinig gevolgen voor de omzet, die jaarlijks flink blijft groeien. Het luxe modehuis zet alleen online al ruim 260 miljoen euro om en is daarmee hekkensluiter in de top 30 grootste webshops van Duitsland.