Grootste Amerikaanse Webwinkels

Amerika is de bakermat van het internet. Daarnaast zijn ook de eerste webshops ontstaan in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Amerika lange tijd de grootste online markt ter wereld had. Slechts in de recente jaren is het ingehaald door het simpelweg veel grotere én goedkopere China.

De eerste webshop ter wereld bestaat nog steeds: in 1994 werd het namelijk mogelijk om online een pizza te bestellen bij de Pizza Hut.

Niet veel later opende Amazon zijn online deuren. Dit bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de grootste webshop van de Verenigde Staten en zelfs van de gehele wereld.

Ben je benieuwd welke bedrijven nog meer in deze lijst staan? Lees hieronder dan snel verder in de top 40 grootste webshops van Amerika!

Inhoudsopgave []

Grootste Amerikaanse webwinkels

NummerWebwinkelOmzet (in miljarden)
1Amazon 200
2Walmart 60
3Best Buy18
4The Home Depot17,5
5Target17 
6Apple Inc.16
7Wayfair9
8Lowes 8,5
9Kroger 8
10Chewy 7
11Costco 6
12Macy’s 5
13Kohl’s 5
14Sams Club4,5
15Carvana 4
16Gap4
17Grainger 3,5
18Nike3
19Shein 3
20Nordstrom 2,5
21QVC2,5
22Dick’s Sporting Goods2,25
23Overstock.com2
24Bed Bath and Beyond1,9
25Staples1,8
26Office Depot1,75
27Bath and Body Works1,75
28Victoria’s Secret1,75
29Sephora1,75
30Dell 1,7
31J.C. Penney1,7
32Walgreens1,7
33Ulta 1,6
34APMEX 1,6
35Pottery Barn1,5
36Stitch Fix1,5
37Zulily1,4
38Lululemon1,4
39AE1,4
40Adidas 1,4

1. Amazon – Ongeveer 200 miljard euro

Amazon

Website: https://www.amazon.com
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Het mag geen verrassing heten dat de allergrootste webshop van de Verenigde Staten die van Amazon is. Amazon is in 1994 opgericht door Jeff Bezos en vanaf het allereerste moment een hot item bij de beurshandelaren.

Zij zagen wel brood in de online boekhandel die zichzelf gekscherend ook wel de ‘grootste boekenwinkel ter wereld’ noemde.

Inmiddels zijn we zo’n 30 jaar verder en is Amazon uitgegroeid tot één van de grootste en meest winstgevende bedrijven ter wereld. Sinds 2020 is het ook op de Nederlandse markt actief waar het in gevecht gaat met grootmachten Coolblue en Bol.com.

Om de groei van Amazon goed weer te geven: in 2013 had Amazon al een gigantisch marktaandeel van de Amerikaanse e-Commerce: zo’n 10 % van alle aankopen online werden via Amazon gedaan. Inmiddels is dat percentage richting de 40 % aan het gaan!

2. Walmart – Ongeveer 60 miljard euro

Walmart

Website: https://www.walmart.com
Opgericht in: 1962 (online sinds 2000)
Branche: Supermarkten en warenhuizen

Waar Amazon de absolute gigant is qua online winkelen, is Walmart de grootste wanneer het over fysieke winkels gaat. Dat wil daarentegen niet zeggen dat het bedrijf niet met z’n tijd mee gaat.

Al sinds 2000 is het mogelijk om boodschappen online te bestellen. Inmiddels wordt er jaarlijks voor ongeveer 60 miljard euro aan inkopen gedaan via de website van Walmart.

Walmart staat bekend om z’n voor een supermarkt extreem grote hoeveelheid producten. Zo kan je er ook terecht voor elektronica, kleding en zelfs munitie.

Al sinds de begindagen heeft het bedrijf een werknemer in dienst die als taak heeft om binnenkomende klanten te verwelkomen. Bijna jaarlijks ligt het daarnaast onder vuur wegens de lage lonen die het bedrijf aan medewerkers biedt.

3. Best Buy – Ongeveer 18 miljard euro

Best Buy

Website: https://www.bestbuy.com
Opgericht in: 1966
Branche: Consumentenelektronica

Best Buy is Amerika’s grootste naam op het gebied van retail in de consumentenelektronica. Het bedrijf is in 1966 ontstaan als Sound of Music.

In 1983 is de naam veranderd in Best Buy. Enerzijds omdat er inmiddels meer dan enkel stereo’s verkocht werden maar ook om een ander publiek aan te trekken.

Ondanks dat Best Buy slechts korte tijd actief is geweest op de Europese markt (van ongeveer 2010 tot 2013) zijn veel Europeanen bekend met de naam.

Dit komt omdat het bedrijf veelvuldig reclame maakte als locatie in Amerikaanse speelfilms.

4. The Home Depot – Ongeveer 17,5 miljard euro

The Home Depot

Website: https://www.homedepot.com
Opgericht in: 1978
Branche: Bouwmarkten

The Home Depot is veruit de grootste bouwmarkt die Amerika rijk is. Dit is dan ook het enige doel geweest van de opening van het bedrijf in 1978: de oprichters Bernie Marcus, Arthur Blank, Ron Brill en Pat Farrah wilde simpelweg de grootste bouwmarkt van Amerika starten.

Dat het uiteindelijk tot één van de grootste Amerikaanse bedrijven ooit zou uitgroeien hadden zij waarschijnlijk toen nog niet durven dromen.

The Home Depot heeft het traditioneel nooit zo heel veel van hun online verkoop moeten hebben. De coronacrisis heeft hier het één en ander aan veranderingen in gebracht.

Zo is de online verkoop verdubbeld, omdat half Amerika in tijden van lockdown maar aan het klussen geslagen is.

5. Target – ongeveer 17 miljard euro

Target

Website: https://www.target.com
Opgericht in: 1902
Branche: Supermarkten en warenhuizen

De Target is de grote concurrent van Walmart. Het bedrijf is in 1902 als simpele kruidenierszaak en veranderde in de jaren ’60 naar de huidige opzet.

Net als bij de Walmart kan je er voor heel veel meer terecht dan enkel de supermarkt goederen.

De Target en Walmart verschillen van elkaar als water en vuur. Zo staat de Walmart bekend als waar de laagste Amerikaanse klassen komen winkelen, terwijl je in de Target voornamelijk de wat hogere klasse vindt.

De naam wordt dan ook wel gekscherend op z’n Frans uitgesproken als ‘Tarzjee’.

Net als The Home Depot heeft Target nooit echt groot ingezet op de online verkoop.

Maar door de grootte van het bedrijf en het opkomen van de coronacrisis, behoort het nu inmiddels wel met afstand tot de grootste webshops die de Verenigde Staten rijk zijn.

6. Apple Inc. – Ongeveer 16 miljard euro

Apple Inc.

Website: https://www.apple.com
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1976
Branche: Technologie

In 1976 was oprichter Steve Jobs het tijdens een brainstorm sessie zat. Hij en de mede oprichters konden maar niet met een goede naam op de proppen komen.

Jobs, fervent fruitariër indertijd, pakte en appel en zei dat de naam ‘Apple Computers’ wordt wanneer niemand voor het einde van de dag met een beter naam komt. En zo geschiedde.

Apple Computers is waarschijnlijk het bedrijf die de personal computer sexy heeft gemaakt. Alle producten verkochten als warme broodjes maar in de jaren ’90 liep het toch mis.

Jobs kwam terug bij het bedrijf en nam het dagelijks bestuur. Onder zijn hernieuwde visie groeide het wederom uit tot één van de grootste technologie-bedrijven ter wereld.

En dankzij de stijlvolle en kwalitatieve (maar peperdure) macbooks, iPhones, iWatches en meer ook tot één van de grootste webshops van Amerika.

7. Wayfair – Ongeveer 9 miljard euro

Wayfair

Website: https://www.wayfair.com
Opgericht in: 2002
Branche: E-commerce

Wayfair is in het jaar 2002 opgericht door zakenmannen Niraj Shah en Steve Conine. Het bedrijf is een perfect voorbeeld van hoe snel een webshop groeien kan.

Het bedrijf begon als simpele verkoper van TV-kasten en opbergkasten. Binnen korte tijd zijn ook tuinmeubelen, decoratie en verlichting aan het assortiment toegevoegd.

Inmiddels verkoopt het bedrijf alles dat met meubels en accessoires te maken heeft.

Het bedrijf biedt ruim 14 miljoen producten van 11.000 verschillende producten aan en is naast in de Verenigde Staten ook actief in Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Naast webshops hebben ze inmiddels ook een aantal fysieke warenhuizen. Nog altijd is ruim 80 % van de omzet afkomstig van de webshop.

8. Lowes – Ongeveer 8,5 miljard euro

Lowes

Website: https://www.lowes.com
Opgericht in: 1921
Branche: Bouwmarkten

Nog een bedrijf dat absoluut niet slechter uit de coronacrisis is gekomen. Het ruim 100 jaar oude Lowes behoort al bijna even lang tot de top van de Amerikaanse winkelketens.

Tot dat The Home Depot hen in 1989 passeerde was het zelfs de allergrootste bouwmarkt van de Verenigde Staten. Nog meer dan hun grote concurrent profiteerden Lowe’s echter van de coronacrisis.

Dit heeft hen niet alleen een plekje in de top 10 van winkelketens maar ook voor het eerst een positie in de top 10 van grootste Amerikaanse webshops opgeleverd.

Lowes heeft in de Verenigde Staten ruim 2.000 verschillende fysieke bouwmarkten en is ook in Canada aanwezig. In 2020 was de online verkoop goed voor zo’n 10% voor de totale omzet van het bedrijf.

9. Kroger – Ongeveer 8 miljard euro

Kroger

Website: https://www.kroger.com
Opgericht in: 1883
Branche: Supermarkten

Op nummer 9 in de top 40 van grootste Amerikaanse webshops vinden we voor het eerst een supermarkt die niet net als Walmart en Target eigenlijk meer als een combinatie tussen een supermarkt en warenhuis geldt.

Het bedrijf is in 1883 opgericht en is met een omzet van ongeveer 110 miljard euro de grootste supermarkt van het land.

Online verkoop is voor Kroger nooit echt van belang geweest. Doordat het de grootste supermarkt van het land is, scoort het toch hoog in de lijst van Amerikaanse online winkels.

Zeker nu er door corona (tijdelijk?) meer en meer online gekocht wordt. Door deze online omzetstijging is Kroger voor het eerst de top 10 van grootste Amerikaanse websites binnengedrongen.

10. Chewy – Ongeveer 7 miljard euro

Chewy

Website: https://www.chewy.com
Opgericht in: 2011
Branche: Huisdieren

Chewy is een 2011 opgerichte webshop die zich volledig richt op de verkoop van producten voor dieren.

De oprichting gebeurde door investeerders Ryan Cohen en Michael Day, die als medewerkers en bestuur voormalige medewerkers van (online) giganten als Amazon, PetSmart, Whole Foods Market en Wayfair inhuurde.

De groei van Chewy verliep explosief en in 2017 werd het overgenomen door concurrent PetSmart. Zij namen het bedrijf over voor ongeveer 3 miljard euro, wat toentertijd een recordovername binnen de E-commerce was.

Inmiddels hebben de eigenaren van PetSmart van Chewy weer een zelfstandig opererend en volledig online bedrijf gemaakt.

11. Costco – Ongeveer 6 miljard euro

Costco

Website: https://www.costco.com
Opgericht in: 1976
Branche: Groothandel

Costco is een grote multinational die volgens een principe werkt dat in Nederland niet bekend is. Zo is het een groothandel maar werkt het met een soort van ledenbestand. Iedereen, particulier en professional, mag lid worden van de groothandel.

Lidmaatschap kost ongeveer 40 euro per jaar en dan heb je recht op speciale kortingen. Soms mag je zelfs producten aan inkoopprijs aanschaffen.

Het bedrijf is de grootste retailer qua verkoop van rundvlees, organisch eten en gegrilde kip. Online verkoop maakt maar ongeveer 5 % van de totale omzet uit.

12. Macy’s – Ongeveer 5 miljard

Macy’s

Website: https://www.macys.com
Opgericht in: 1858
Branche: Warenhuizen

Macy’s is een keten van warenhuizen en één van de oudste miljardenbedrijven ter wereld. Het is begonnen als een kruidenierszaak in de stad New York, relatief ver van het centrum vandaan.

Dit bleek een gouden zet, van heinde en verre kwamen mensen om hun gerief te kopen en al snel had het bedrijf tientallen filialen.

Het duurde tot het begin van de 20e eeuw voor de Macy’s omgevormd werd tot groot warenhuis. In die hoedanigheid heeft het bijvoorbeeld de grootste winkel van de Verenigde Staten, in New York, met bijna 125.000 vierkante meter winkeloppervlakte.

Van de grote warenhuizen liggen de producten qua prijs in het midden. Zo zijn Sears en J.C. Penny beduidend goedkoper maar is Nordstrom een stuk duurder.

Het gaat al enige tijd niet goed met het warenhuis, dat veel last heeft van de opkomst van bedrijven als Amazon.

13. Kohl’s – Ongeveer 5 miljard euro

Kohl’s

Website: https://www.kohls.com
Opgericht in: 1973
Branche: Bouwmarkt

Kohl’s is een Amerikaanse keten van warenhuizen en in ieder geval qua aantal vestigingen de grootste van de Verenigde Staten. Het bedrijf is in 49 van de 40 staten aanwezig.

Alleen op de Pacifische eilandstaat Hawaii is Kohl’s niet aanwezig.

Het bedrijf is opgericht door een Poolse immigrant genaamd Maxwell Kohl. Het bedrijf is lange tijd in handen geweest van tabaksgigant British American Tobacco.

Sinds begin jaren ’90 staat het volledig op eigen benen. Kohl’s heeft een samenwerking met een ander bedrijf in deze lijst, Sephora. Een groot aantal vestigingen van Kohl’s heeft een kleine shop met producten van Sephora.

14. Sams Club – Ongeveer 4,5 miljard euro

Sams Club

Website: https://www.samsclub.com
Opgericht in: 1983
Branche: Retail

Sams Club is een dochteronderneming van Walmart, het bedrijf op nummer 2 in deze lijst. Sams Club is opgericht in 1983 en dankt zijn naam aan de oprichter van Walmart; Sam Walton.

In tegenstelling tot de Walmart zelf is Sams Club een groothandel die enkel voor aangesloten (en betalende) leden toegankelijk is.

Het bedrijf concurreert onder andere met de Costco en BJ’s Wholesale Club. In 2021 opende het bedrijf zijn 600e vestiging en is naast 44 verschillende staten ook aanwezig in de territoriums Puerto Rico en de Maagdeneilanden.

15. Carvana – Ongeveer 4 miljard euro

Carvana

Website: https://www.carvana.com
Opgericht in: 2012
Branche: Auto’s

Carvana is één van de succesvolste jonge bedrijven op het internet. De naam is een samenvoeging van de woorden car en nirvana.

Het bedrijf is in 2014 opgericht en is het jongste bedrijf ooit dat aan de prestigieuze Fortune 400 toegevoegd is. Het bedrijf is enkel online aanwezig en verkoopt tweedehands auto’s.

Het doel van Carvana is om online een auto kopen niet alleen gemakkelijk maar ook leuk te maken. Om die reden heeft Carvana inmiddels bijna 20 verkoopautomaten waar je een auto uit kan halen.

Wanneer je online een auto koopt kan je bij deze verkoopautomaat je auto met een overdreven grote munt (die je ook mag houden) uit de muur halen.

16. Gap – Ongeveer 4 miljard euro

Gap

Website: https://www.gap.com
Opgericht in: 1969
Branche: Mode

Gap is een retailer van kleding en in die hoedanigheid een concurrent van bijvoorbeeld Inditex (Zara) en H&M. Het Amerikaanse bedrijf is in 1969 opgericht door Donald en Doris Fisher.

Het modieuze koppel richtte het bedrijf op omdat kleding in de toen bestaande warenhuizen vrij oubollig was. Gap werd origineel opgericht om een verkooppunt van Levi’s spijkerbroeken te worden.

Wereldwijd is Gap na Inditex (Zara) en H&M de grootste kledingwinkel. Binnen de Verenigde Staten zelf is Gap verreweg de grootste. Het heeft een omzet van ongeveer 10 miljard euro, waarvan zo’n 40 % online verdiend wordt.

17. Grainger – Ongeveer 3,5 miljard euro

Grainger

Website: https://www.grainger.com
Opgericht in: 1927
Branche: Industriële goederen en bouwproducten

Grainger is in 1927 opgericht door William Grainger. Toentertijd was het lastig om motoren voor machines te vinden en met het bedrijf wilde William ervoor zorgen dat er een constante levering beschikbaar was.

Inmiddels verkoopt het bedrijf alles dat met industrie en bouw te maken heeft. Dit loopt uiteen van verlichting en schroeven tot veiligheidsmateriaal en pompen aan toe. In feite is het een bouwmarkt maar dan met meer mogelijkheden voor de zware gereedschappen.

Grainger heeft de mogelijkheid tot online shoppen altijd omarmd. De webshop is in 1996 al geopend en behoorde lange tijd tot zelfs de top 10 grootste webshops van de wereld.

Nu online winkelen steeds normaler wordt dalen ze - ondanks stijgende omzetten - wel op deze ranglijst.

18. Nike – Ongeveer 3 miljard euro

Nike

Website: https://www.nike.com
Opgericht in: 1964
Branche: Kleding en sportartikelen

Het in 1964 opgerichte als Blue Ribbon Sports opgerichte Nike is verreweg het grootste sportmerk ter wereld. Sinds 1971 voert het merk de ‘swoosh’ als logo, wat sindsdien uitgegroeid is tot één van de meest herkenbare en beroemde logo’s ter wereld.

Nike heeft geen eigen productielocaties en een relatief klein aantal winkels. Het meeste wordt in de retail en online verkocht. Bijna 10 % van de wereldwijde omzet is afkomstig uit de Amerikaanse webshop.

19. Shein – ongeveer 3 miljard euro

Shein

Website: https://www.shein.com
Opgericht in: 2008
Branche: Mode

Het Chinese Shein is één van de weinige buitenlandse webshops die in de top 40 van grootste Amerikaanse webshops staan. Het in 2008 geboren bedrijf wil de wereld overspoelen met een overdaad aan goedkope fashion.

Héél véél fashion. Waar bedrijven als Zara fast fashion hebben uitgevonden perfectioneert Shein het: Jaarlijks worden vele tienduizenden verschillende desings op de markt gebracht.

Dit alles heeft echter wel een keerzijde. Zo wordt Shein ervan verdacht hun werknemers uit te buiten onder een vorm van moderne slavernij. Daarbij zijn er ook zorgen om de ecologische problemen die hun fabrieken veroorzaken.

20. Nordstrom – Ongeveer 2,5 miljard euro

Nordstrom

Website: https://www.nordstrom.com
Opgericht in: 1901
Branche: Retail

Nordstrom is een keten van luxe warenhuizen dat aanwezig is in de Verenigde Staten en Canada. Het is de duurste van alle Amerikaanse warenhuizen en valt enigszins te vergelijken met de Bijenkorf.

Het bedrijf is origineel in 1901 als een schoenenwinkel opgericht door een Zweedse immigrant genaamd John Nordstrom.

Tot de jaren ’70 werden enkel schoenen en kleding verkocht, nadien is het luxe warenhuis ontstaan dat men vandaag de dag kent. Van de totale omzet van circa 15 miljard is zo’n 2,5 miljard afkomstig van de Amerikaanse webshop.

21. QVC – Ongeveer 2,5 miljard euro

QVC

Website: https://www.qvc.com
Opgericht in: 1986
Branche: Retail

QVC staat voor Quality Value Convenience en is origineel een televisiezender waarop vanuit huis gewinkeld kon worden. Een beetje het idee van de Telsel-reclames maar dan 24/7 op een eigen kanaal.

Het is geen verrassing dat dit uberamerikaanse concept vanaf het allereerste begin een succes was.

QVC heeft inmiddels een bereik van honderd miljoenen mensen. Onder andere in Rusland, de Verenigde Staten, Japan, China en Duitsland heeft het nog altijd een eigen kanaal.

De opkomst van het internet werd direct door QVC omarmd. Zo is maar liefst een kwart van de omzet inmiddels van de Amerikaanse webshop afkomstig.

22. Dick’s Sporting Goods – Ongeveer 2,25 miljard euro

Dick's Sporting Goods

Website: https://www.dickssportinggoods.com
Opgericht in: 1958
Branche: sportartikelen

Dick’s Sporting Goods is voor de Verenigde Staten wat Decathlon voor Europa is. Het is de grootste retailer in sportartikelen en heeft ruim 40.000 medewerkers verdeeld over een kleine 1.000 filialen.

Dick’s Sporting Goods is één van de weinige Amerikaanse sportzaken die de verkoop van vuurwapens grotendeels aan banden heeft gelegd.

Zo zijn aanvalsgeweren en grote magazijnen uitgebannen en wordt er niet verkocht aan mensen onder de 21 jaar. Het bedrijf heeft in de gehele Verenigde Staten een omzet van zo’n 7,5 miljard euro. Iets minder dan een derde daarvan is afkomstig van de webshop.

23. Overstock.com – Ongeveer 2 miljard euro

Overstock.com

Website: https://www.overstock.com
Opgericht in: 1999
Branche: E-commerce

Overstock is een Amerikaans bedrijf dat in de begindagen ‘overstock’ van andere bedrijven verkocht. Dit waren overschotten van oude collecties of teruggestuurde goederen die niet meer verkoopbaar waren voor de originele platforms.

Het bedrijf is sinds 2002 op de Amerikaanse beurs aanwezig en verkoopt nu ook eigen producten. Dit kan van alles zijn maar zit met name in de woningdecoratie en kleding.

24. Bed Bath and Beyond – Ongeveer 1,9 miljard euro

Bed Bath and Beyond

Website: https://www.bedbathandbeyond.com
Opgericht in: 1971
Branche: Retail

Bed Bath and Beyond is in 1971 door twee medewerkers van een discount winkel. Zij geloofden dat winkels meer en meer gespecialiseerd zouden worden.

Hierdoor hebben ze ervoor gekozen in hun winkel, bed and bath genaamd, enkel spullen te verkopen die je in een slaap- en badkamer kan tegenkomen.

Eind jaren ’80 werd het assortiment zo veel uitgebreid dat het bedrijf zijn naam veranderde in het huidige Bed Bath and Beyond. Het bedrijf zit in een sector met veel competitie.

Bekende concurrenten zijn onder andere Walmart, Target, IKEA en Pottery Barn.

25. Staples – Ongeveer 1,8 miljard euro

Staples

Website: https://www.staples.com
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1986
Branche: Kantoorproducten

Staples is ’s werelds grootste verkoper van kantoorartikelen. Het in 1986 opgerichte bedrijf heeft bijna 2.000 vestigingen in meer dan 20 landen over de gehele wereld.

De Amerikaanse thuismarkt is verreweg het belangrijkste voor het bedrijf.

Er hangt een Nederlands tintje aan het bedrijf. Het hoofdkantoor van de Europese activiteiten is namelijk in Amsterdam gevestigd. Het bedrijf heeft een jaarlijkse omzet van een kleine 15 miljard euro.

Iets minder dan 10 % hiervan wordt verdiend met verkopen op de Amerikaanse webshop.

26. Office Depot – Ongeveer 1,75 miljard euro

Office Depot

Website: https://www.officedepot.com
Opgericht in: 1986
Branche: Kantoorproducten

Ook op nummer 26 van de 40 grootste Amerikaanse webshops vinden we een verkoper van kantoorproducten. Ook Office Depot is in 1986 opgericht en eigenlijk sinds dat moment zijn Office Depot en Staples grote concurrenten van elkaar geweest.

In 2015 heeft Staples een overnamebod van ruim 5,5 miljard euro gedaan op Office Depot. Office Depot heeft het bod geaccepteerd maar later is het door rechters verboden, om een monopolie te voorkomen.

Omdat de overname niet door is gegaan, moest Staples wel een boete van bijna 240 miljoen euro aan Office Depot betalen.

27. Bath and Body Works – Ongeveer 1,75 miljard euro

Bath and Body Works

Website: https://www.bathandbodyworks.com
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Bath and Body Works is een Amerikaanse retailer die zich richt op de verkoop van badproducten, kaarsen, lotions, parfums en zeep. Het bedrijf is in 1990 opgericht en op alle continenten ter wereld te vinden.

Bath and Body Works heeft wereldwijd bijna 4.000 vestigingen, waarbij de Amerikaanse thuismarkt nog steeds verreweg het belangrijkste is.

In Europa heeft het veel concurrentie van The Body Shop. Zo’n 15 % van de wereldwijde omzet is afkomstig van de Amerikaanse webshop.

28. Victoria’s Secret – Ongeveer 1,75 miljard euro

Victoria’s Secret

Website: https://www.victoriassecret.com
Opgericht in: 1977
Branche: Mode en cosmetica

Victoria’s Secret is in 1977 opgericht door een Amerikaanse zakenman die zich schaamde om in het openbaar lingerie voor zijn vrouw te kopen.

Hij opende een speciale lingeriewinkel in San Fransisco en maakte het daarnaast mogelijk om via een catalogus ondergoed te bestellen.

Het bedrijf heeft een achterban met een vrij conservatief imago. Toch kreeg het wereldwijde aandacht doordat het in de jaren ’90 begonnen is met het gebruiken van supermodellen in de commercials en op catwalks.

29. Sephora – Ongeveer 1,75 miljoen euro

Sephora

Website: https://www.sephora.com
Opgericht in: 1973
Branche: Cosmetica

Sephora is een Frans bedrijf dat handelt in parfums en cosmetica. Het speelde lange tijd een vrij kleine rol, tot een zakenman het bedrijf begin jaren ’90 overnam en flink begon uit te breiden.

Sinds 1997 valt het onder de Moët Hennessy Luis Vuitton groep.

Het idee van LVMH was om Sephora wereldwijd groot te maken als dé naam op het gebied van parfums en cosmetica. Ondanks dat dit compleet mislukte is het wel gelukt om de Verenigde Staten te veroveren.

Nog altijd zijn er zo’n 400 winkels verspreid over het land en is het daarmee marktleider.

30. Dell – Ongeveer 1,7 miljard euro

Dell

Website: https://www.dell.com
Opgericht in: 1984
Branche: Computers

Dell is een in 1984 opgerichte Amerikaanse computerfabrikant. De eigenaar Michael Dell was een student die in zijn vrije tijd computers maakte en verkocht.

Dit was zo succesvol dat hij stopte met zijn studie om zich volledig op het bedrijf te kunnen richten.

Dell staat bekend om zijn lage voorraad aan computers. In de regel worden ze namelijk pas na bestelling gebouwd. Hierdoor zijn er weinig voorraadkosten en kan de prijs laag worden gehouden.

Omdat computers pas na bestelling gebouwd worden, hebben klanten ook veel vrijheid qua indeling van de specificaties.

31. JCPenney – Ongeveer 1,7 miljard euro

JCPenney

Website: https://www.jcpenney.com
Opgericht in: 1902
Branche: Warenhuizen

JCPenney is in 1902 gestart, net als vele andere warenhuizen als een eenvoudige kruidenier. Nog geen 10 jaar later waren er al ruim 30 winkels en is besloten landelijk te gaan: Voor 1930 werd de 1000e vestiging reeds geopend.

Toen eind jaren ’40 de warenhuizen een steeds groter succes werden is besloten ook in naam van JCPenney een warenhuis te openen.

Rond het jaar 2000 waren alle supermarkten afgestoten en ging het bedrijf volledig verder als warenhuis, met circa 300 vestigingen.

De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij JCPenney, zo erg zelfs dat het door de Amerikaanse overheid beschermd werd tegen een faillissement.

32. Walgreens – Ongeveer 1,7 miljard euro

Walgreens

Website: https://www.walgreens.com
Opgericht in: 1901
Branche: Apothekers en drogisterijen

Walgreens is de grootste van alle Amerikaanse apothekers en drogisterijen. Anders dan in Nederland vervullen de twee aldaar dezelfde functie.

Zo kan je er naast zware voorschriftmedicatie ook terecht voor dagelijkse gebruiksartikelen als zeep en deodorant.

Walgreens wordt samen met Walmart en CVS verantwoordelijk gehouden voor het opioïdenschandaal in de Verenigde Staten.

Doordat opioïden veelvuldig voorgeschreven worden is een groot gedeelte van de Amerikaanse bevolking inmiddels verslaafd een deze ‘geneesmiddelen’.

33. Ulta – Ongeveer 1,6 miljard euro

Ulta

Website: https://www.ulta.com
Opgericht in: 1990
Branche: Schoonheid

Ulta is een Amerikaanse keten van schoonheidswinkels en -salons. Het bedrijf verkoopt producten zoals cosmetica, parfum, nagel- en haarverzorgingsproducten, maskers, crèmes, lotions en soortgelijke producten.

Onderdeel van het concept is dat iedere winkel tevens een eigen salon heeft.

Ulta heeft over de gehele Verenigde Staten zo’n 1.240 locaties verspreid over 44 staten. Het bedrijf heeft zo’n 40.000 medewerkers die samen goed zijn voor een omzet van zo’n 5 miljard euro.

De webshop is goed voor ruim anderhalf miljard euro daarvan.

34. APMEX – Ongeveer 1,6 miljard euro

APMEX

Website: https://www.apmex.com
Opgericht in: 2000
Branche: E-commerce

APMEX is een online platform waar kopers en verkopers van (edel)metalen elkaar ontmoeten. Daarnaast verkoopt het zelf ook zaken zoals goud, zilver, platina, palladium en vele andere metalen.

Het biedt deze producten naast waarde-investering ook als verzameling, kunst of juweel aan.

APMEX is begonnen als een uit de hand gelopen hobby van een kleine handelaar op eBay. Inmiddels is er sinds 1999 al voor meer dan 10 miljard aan zakelijke transacties gedaan.

Het bedrijf verdient ook veel geld aan het geven van cursussen en hulp bij investeren.

35. Pottery Barn – Ongeveer 1,5 miljard euro

Pottery Barn

Website: https://www.potterybarn.com
Opgericht in: 1949
Branche: Retail

Pottery Barn is een winkelketen waar meubels en decoratie verkocht wordt. Het bedrijf is in 1949 opgericht nadat de eigenaar drie schuren vol potten, vazen en soortgelijke zaken aantrof.

Hij besloot dit alles te verkopen en omdat dit zo snel en gemakkelijk verliep, besloot hij een pottenbakkerij te starten.

Het bedrijf is in 1984 verkocht aan Gap, die er volgens een meubel- en decoratiezaak van gemaakt heeft. Het bedrijf is wereldwijd bekend geworden omdat er veel sketches in beroemde series zoals Friends en Seinfield over gemaakt zijn.

Het bedrijf heeft vestigingen in de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Australië.

36. Stitch Fix – Ongeveer 1,5 miljoen euro

Stitch Fix

Website: https://www.stitchfix.com
Opgericht in: 2011
Branche: retail

Stitch Fix is een winkelketen van kledingzaken die met dank aan computertechnologie ontstaan is. Het bijzondere aan het bedrijf is namelijk dat de kleding niet door de klanten maar door het bedrijf zelf uitgezocht wordt.

Dit gebeurt door algoritmes die zaken als persoonlijke stijl, budget, smaak samen met andere persoonlijke zaken samenvoegt en vervolgens een groot aantal aanbevelingen doet.

Het bedrijf 8.000 medewerkers in dienst, waarvan persoonlijke stylisten het grootste deel uitmaken, dit zijn er ruim 5.000. Daarnaast heeft het bedrijf ruim 100 datawetenschappers in dienst om de algoritmes continu te verbeteren.

37. Zulily – Ongeveer 1,4 miljard euro

Zulily

Website: https://www.zulily.com
Opgericht in: 2009
Branche: E-commerce

Zulily is in 2009 opgericht door een zakenman die overrompeld was hoeveel er bij het krijgen van kinderen komt kijken.

Om dit te vereenvoudigen is hij de webshop Zulily gestart, waar naast kleding, schoeisel, speelgoed, zelfs voeding en huishoudelijke voor zwangere vrouwen, koppels en hun kinderen wordt verkocht.

Bijzonder aan Zulily is dat het één van de eerste bedrijven was die zich voor een groot gedeelte op verkopen via de mobiele telefoon richt. Zo is de mobiele app nog altijd de grote drijver achter de jaarlijkse omzet van net geen anderhalf miljard euro.

38. Lululemon – Ongeveer 1,4 miljard euro

Lululemon

Website: https://www.lululemon.com
Opgericht in: 1998
Branche: Speelgoedwinkels

Lululemon is één van de weinige grote webshops in Amerika die origineel niet uit Amerika afkomstig is. Het Canadese bedrijf is in 1998 opgericht en verkocht in het begin enkel yoga kleding.

Hedendaags wordt er veel verschillende sportkleding verkocht. Daarnaast heeft Lululemon ook veel lifestyle producten, accessoires en persoonlijke verzorgingsproducten in het assortiment.

Lululemon lag in 2021 flink onder vuur nadat Business Insider er achter gekomen was dat het bedrijf een campagne over All Lives Matter aan het opzetten was.

Medewerkers zagen dit niet zitten, bang om voor racist uitgemaakt te gaan worden. Uiteindelijk is besloten enkel Black Live Matters producten op de markt te brengen. Dit weerhield de ‘progressieve’ massa er niet van Lululemon zowel on- als offline flink te demoniseren.

39. AE – Ongeveer 1,4 miljard euro

AE

Website: https://www.ae.com
Opgericht in: 1977
Branche: Mode

AE staat voor American Eagle Outfitters en is één van de grootste Amerikaanse kleding retailers. Het bedrijf richt zich met name op de college en high school studenten. Toch heeft American Eagle een grote schare fans onder de volwassenen.

American Eagle heeft ruim 1.000 winkels verspreid over 40 staten maar toch wordt een groot gedeelte van de omzet via de webshops gegenereerd.

De winkelsluitingen door de coronacrisis hebben hier nog een extra zetje aan gegeven: bijna anderhalf van de in totaal drie miljard euro wordt online verdiend.

40. Adidas – Ongeveer 1,4 miljard euro

Adidas

Website: https://www.adidas.com
Opgericht in: 1949
Branche: Muziekhandel

Adidas is na Nike het grootste sportmerk ter wereld. Het bedrijf is in Duitsland opgericht en dankt zijn naam aan de oprichter, Adi Dassler. Het bedrijf kent een vrij roerige geschiedenis.

In de jaren ’20 van de 20e eeuw besloten twee broers (Adi en Rudi Dassler) samen sportschoenen te gaan maken. Beiden zijn in de jaren ’30 lid geworden van de nazipartij, alhoewel Rudi Dassler stond bekend als de meest fanatieke nazi.

Na de oorlog kregen de broers ruzie. Dit ging zover dat Adi Dassler zijn broer aangegeven heeft bij de Amerikaanse troepen. Logischerwijs stopte de samenwerking tussen de broers.

Adi richtte Adidas op en broer Rudi startte ook zijn eigen sportmerk met de naam Puma.