Makro groothandel

Je zal vast wel eens gehoord hebben dat iemand bij Makro is gaan winkelen.

Op hetzelfde moment is de kans ook groot dat je zelf nooit bij Makro naar binnen bent geweest. Dus wat voor soort winkel is Makro nu precies?

Makro is een groothandel met dezelfde opzet als een supermarkt. Toch zijn er behoorlijk wat verschillen met de normale supermarkten.

Zo is het aanbod groter dan bij supermarkten, kan niet iedereen zomaar winkelen bij Makro en zijn ze vaak op industriegebieden gevestigd.

In dit artikel lees je meer over het soort winkel dat Makro is en wat deze winkel zo anders maakt dan alle anderen. Wil je dus weten of Makro voor jou de moeite waard kan zijn? Lees hieronder dan snel verder!

Makro Folder

Makro Folder

Geldig van 10-04 t/m 23-04

Profiteer nog 4 dagen van deze Makro Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Makro aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Makro

Makro is een zelfbedieningsgroothandel. Het bedrijf is in 1968 in Nederland opgericht als groothandel voor kleine zelfstandigen. In de beginjaren was het bedrijf met name actief in de voedselsector en dus interessant voor de horeca.

Gaandeweg is ook het aanbod aan non-food producten groter geworden. Op die manier is Makro uitgegroeid tot dé winkel voor zelfstandigen en kleine bedrijven.

Wat kun je kopen bij Makro?

Wat kun je kopen bij Makro

Beeld: Makro

Makro verkoopt zowel food als non-food. Binnen die twee categorieën is het aanbod echter zeer uitgebreid. Hieronder vind je een iets bredere uiteenzetting.

Food

Makro heeft qua voeding gerelateerde producten het breedste aanbod van de Nederlandse zelfbedieningsgroothandels. Dit is belangrijk, omdat veel hotels, restaurants en cafés hun inkopen doen bij de Makro.

Naast de gebruikelijke soorten groenten en fruit vind je er bijvoorbeeld ook bijzonder fruit dat je niet zomaar bij de groenteboer ziet liggen.

Ook de vleesafdeling is bijzonder uitgebreid, zo vind je er de meest bijzondere steaks en kan je er zelfs een half varken kopen. Ook de visafdeling is vermaard, waarbij sommige vis- en schaaldiersoorten soorten zelfs levend worden gehouden.

Non-Food

Eerder las je al dat ook het aanbod aan non-food bij de Makro enorm gegroeid is. Vandaag de dag vind je er werkelijk van alles. Denk bijvoorbeeld maar eens aan kantoorartikelen, maar ook kleding, elektronica of sportartikelen worden in grote hoeveelheden aangeboden.

Kan iedereen bij Makro naar binnen?

Makro pas

Beeld: Makro

Makro is officieel een groothandel. Dit betekent dus dat je niet zomaar even bij Makro naar binnen kan om boodschappen te doen of gewoon even te winkelen.

Wie toegang wil krijgen tot Makro, heeft een pas van Makro nodig. Met deze pas van Makro krijg je zelfs toegang tot de meeste buitenlandse vestigingen van Makro. Je moet ook je identiteitsbewijs kunnen tonen.

In aanmerking komen voor de Makro pas

De Makro pas wordt alleen maar gegeven aan stichtingen, verenigingen en bedrijven die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Ook de ZZP’er kan dus zijn inkopen doen bij de Makro.

Ten tijde van de coronacrisis werd Makro tijdelijk opengesteld voor particulieren. Deze uitzondering werd gemaakt om het winkelend publiek over meer locaties te kunnen uitspreiden.

Is Makro hetzelfde als METRO?

Makro is een van oorsprong Nederlandse zelfbedieningsgroothandel. Eén van de buitenlandse concurrenten was de Duitse zelfbedieningsgroothandel METRO. Op 1 januari 1998 werd Makro overgenomen door METRO.

METRO heeft er voor gekozen om Makro onder de eigen merknaam voort te zetten. Dit is gedaan wegens de sterke merknaam die Makro in Nederland inmiddels had. In België heeft men zowel Makro als METRO.

Sinds wanneer bestaat Makro?

Makro is in 1968 opgericht door de Nederlandse Steenkolen Handelsvereniging. De NSV had voor ogen om een groothandel op te richten waar de Nederlandse horeca direct al haar inkopen kon doen.

Voor het ontstaan van Makro waren er al enige groothandels aanwezig. Deze waren echter kleinschalig en zeer locaal, waardoor de meeste horeca ondernemers nog steeds gespreid (slager, groenteboer, slijterij etc.) hun inkopen moesten doen.

Wat zijn de concurrenten van Makro?

Sligro groothandel

De Nederlandse markt voor zelfbedieningswarenhuizen is niet enorm groot.

De grootste concurrenten zijn Hanos en Sligro.

Het grote verschil tussen Makro enerzijds en Hanos en Sligro anderzijds, is dat Makro zich meer dan de andere twee richt op de non-foodsector. Non-food is bij Makro verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de omzet.

Makro in Nederland

Het eerste filiaal van Makro werd in 1968 geopend in Amsterdam. In 2021 waren er 17 filialen van Makro.

Deze zijn gelegen in Amsterdam, Barendrecht, Best, Beverwijk, Breda, Delft, Den Bosch, Duiven, Dordrecht, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Nieuwegein, Nijmegen, Nuth, Vianen en Wateringen.

In totaal heeft Makro ongeveer 3.500 medewerkers. Samen zijn zij goed voor een jaaromzet van net geen miljard euro.

Makro in Europa

In 1998 is de Nederlandse Makro overgekocht door het Duitse METRO. Deze reus onder de zelfbedieningsgroothandels is in 20 Europese landen actief.

Daarnaast heeft zij ook nog vestigingen in India, Pakistan en Kazachstan. Hieronder vind je een overzicht van alle landen waarin METRO/Makro actief is.

METRO en Makro wereldwijd (Cijfers per januari 2022)
LandActief sindsActief alsAantal filialen
Frankrijk1971METRO107
Duitsland1964METRO102
Rusland2001METRO93
Italië1972METRO49
Spanje1972Makro38
Turkije1990METRO35
Roemenië1996METRO30
Polen1994Makro29
India2003METRO29
Oekraïne2003METRO26
Nederland1968Makro17
België

1970
2003
Makro
METRO
6
11
Tsjechië1997Makro13
Hongarije1994METRO13
Oostenrijk1971METRO12
Bulgarije1999METRO11
Portugal1990Makro10
Kroatië2001METRO10
Servië2005METRO9
Pakistan2007METRO9
Slovenië2000METRO6
Kazachstan2009METRO6
Moldavië2004METRO3
Totaal--674

Wat is grootste Makro van Nederland?

Lange tijd was de oudste vestiging van Nederland – Makro Amsterdam – ook de grootste vestiging van het land. Daar kwam in 2012 verandering in toen Makro Delft uitbreidde.

Makro Delft is met bijna 18.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte de grootste Makro van Nederland. De extra ruimte is met name aan het uitbreiden van de wijn-, elektronica- en versafdeling besteed.

Waarom je sterke drank kan kopen bij Makro

Zoals je inmiddels weet is Makro geen normale supermarkt. Omdat het een groothandel is, kan er ook sterke drank worden verkocht zonder dat er een slijtvergunning is. Dit valt overigens in een grijze zone.

Voorbeeld: In 2012 heeft de gemeente Best de lokale Makro verboden nog sterke drank te verkopen, dit naar aanleiding van een kort geding van de Slijtersunie. In 2017 heeft Makro in Best een aparte slijterij geopend, waardoor ook daar weer sterke drank verkocht kan worden.

Betaal je bij Makro BTW?

btw betalen Makro

Makro valt niet onder de normale supermarkten. Het is een groothandel, die volgens het zelfbedieningsproces werkt, net als dat reguliere supermarkten doen. Over de aankopen die je bij Makro doet, betaal je sowieso BTW.

Wel is het zo dat zakelijke aankopen fiscaal aftrekbaar zijn. Dit geldt dus niet voor ‘normale boodschappen’ voor een ZZP’er. Een restaurant dat er eten inkoopt, kan de kosten wél aftrekken.

Laten bezorgen door Makro

Ook bij Makro is het mogelijk om online te kopen. Je aankopen kunnen onder voorwaarden ook bezorgd worden. Daarnaast kan je ook aankopen die je op locatie hebt gedaan ook laten bezorgen. Hier zijn soms wel hoge kosten aan verbonden.

Voor Horeca zaken heeft Makro een speciale bezorgservice, waardoor producten altijd vers en gekoeld arriveren. Hiervoor moet je wel een overeenkomst afsluiten met Makro zelf.