Koffie is een erg populair drankje en er zijn vele manieren om deze zwarte drank te drinken. Ook kun je de koffie op verschillende manieren zetten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van filterkoffie, koffiepads, Nespresso, van verse bonen, van instantkoffie of met een drukfilter.

Lees ook: 25 feiten over koffie

De meest gedronken soort koffie is zwarte koffie. Wel kunnen we stellen dat de meeste koffiesoorten gebaseerd zijn op de espresso. Espresso wordt gemaakt met een espresso- of cappuccinomachine. Maar naast de espresso zijn er vele soorten die de koffiedrinkende mens kunnen verblijden.

1. Zwarte Koffie

Hoe maak je het? Filterkoffie of gemalen koffiebonen met water uit een koffiezetmachine

Welk soort beker gebruik je? Een normale koffie beker van 180 - 240 ml

In Nederland wordt, vooral door de mannen, zwarte koffie het meest gedronken. Vrouwen drinken liever een bakje met iets erin, en dan het liefst melk.

Zwarte koffie is precies dat wat de naam zegt. Koffie zonder iets erin waardoor het zijn donkere (zwarte) kleur behoudt. Wanneer deze thuis wordt gedronken is het over het algemeen gezet als filter koffie die gezet wordt met voorgemalen of vers gemalen koffie (bonen).

2. Cappuccino

Hoe maak je het? 1 tot 2 espresso, 60 ml gestoomde melk en 60 ml melk die opgeschuimd is (eventueel besprenkeld met chocopoeder of kaneel)

Welk soort beker gebruik je? Een cappuccino beker met een inhoud van 180 - 240 ml

Cappuccino is vooral heel erg populair onder de vrouwen in Nederland. Van origine komt de cappuccino uit het Oostenrijkse Wenen. De naam “Kapuziner Kaffee” is bij ons omgetoverd tot cappuccino. De meeste mensen denken echter dat het een typisch Italiaanse koffie is.

Cappuccino wordt ook veel in Italië gedronken en dan vooral in de morgen. In Nederland daarentegen wordt de cappuccino de hele dag door gedronken. Officieel maak je cappuccino met melk, maar het komt ook regelmatig voor dat de cappuccino met (slag)room wordt gemaakt.

De beste plantaardige melk om te gebruiken voor een cappuccino is haver- of sojamelk.

3. Latte Macchiato

Hoe maak je het? 1 espresso, 1 tot 2 theelepels hete en opgeschuimde melk (normaal) of 2 tot 4 theelepels hete opgeschuimde melk (Long) 

Welk soort beker gebruik je? Voor een ‘normale’: een espresso glas van 90 ml, voor een ‘Long’ een glas van 150 ml.

Nog een koffiesoort met melk. De latte macchiato dank haar naam aan het Italiaanse Latte dat melk betekent en Macchiato dat bevlekt betekent. Ik hoor je afvragen “bevlekt?”. Ja, wanneer je de koffie in de opgeschuimde melk giet, dan heb je op de plek waar je de koffie hebt geschonken een donkere plek.

Bij de latte macchiato moet je zorgen dat het schuim duidelijk op de koffie drijft. Dit doe je door de koffie (espresso) heel langzaam in de beker te schenken. Door het langzaam in te schenken wordt de melk laag niet gemixt met de koffie.

4. Espresso / Dubbele Espresso

Hoe maak je het? 1 of 2 espresso (+/- 30 ml)

Welk soort beker gebruik je? Voor de normale espresso: een espresso beker(tje) van 60 tot 120 ml. Voor de dubbele espresso een demitasse beker (een beker met de halve inhoud van een normale koffiekop) van 90 tot 120 ml.

De espresso is voor veel soorten koffie een maatstaaf, maar kan natuurlijk ook zo gedronken worden. De espresso drink je zwart en is behoorlijk sterk. Als je aan dat ene slokje niet genoeg hebt, kun je ook een dubbele espresso nemen, ook wel een doppio genoemd.

Het woord doppio betekent simpelweg dubbel in het Italiaans. De espresso is dan ook een van de meest populaire koffies in Italië. Espresso wordt over het algemeen gemaakt van donker geroosterde koffie bonen. De koffiebonen worden heel fijn gemalen om zo een optimale espresso te kunnen maken.

5. Koffie Verkeerd of Latte Café

Hoe maak je het? 1 espresso, 240 ml tot 300 ml gestoomde melk en een paar cm melkschuim

Welk soort beker gebruik je? Een (mix) glas van 400 ml.

De Latte koffie wordt nog al eens verward met de cappuccino, maar er zijn wel degelijk verschillend. Zo heeft de latte bijvoorbeeld meer gestoomde melk, welke meestal is gemixt met de koffie en minder schuim dan de cappuccino.

De Latte koffie wordt over het algemeen genomen gezien als de koffie met het meest melkachtige aroma in vergelijking met de andere koffies die melk bevatten. Doordat de koffie verkeerd niet heel erg sterk is, is het een graag gedronken koffiesoort voor de mensen die wel wat cafeïne kunnen gebruiken maar niet echt van de typische koffiesmaak houden.

6. IJskoffie

Hoe maak je het? 2 kopjes filterkoffie of espresso, 120 ml ijs(klontjes), 120 tot 180 ml water of melk en als je wilt wat siroop voor de smaak.

Welk soort beker gebruik je? Een mix glas van 400 ml.

De Iced coffee of ijskoffie wordt vooral gedronken in de zomer en dan met name in de Verenigde Staten. Er is echter niet echt een vast recept voor een ijskoffie, omdat er bijvoorbeeld mensen zijn die er siroop in doen voor de smaak of er melk wordt ingewisseld voor water.

Je kunt ijskoffie heel gemakkelijk maken door je favoriete koffie te maken en er ijsblokjes in te doen. Zo zie je maar dat er een ijskoffie is voor iedereen. Het is wel aan te raden om sterkere koffie te gebruiken dan je gewone koffie aangezien het nog iets wordt verdund door de ijsklontjes.

7. Espresso Macchiato

Hoe maak je het? Een espresso van 30 tot 40 ml, 20 ml koude melk die je op moet schuimen en eventueel chocolade vlokken om te betrooien

Welk soort beker gebruik je? Een mix glas van 110 ml

Ook deze koffiesoort maak je klaar door middel van het gebruik van een espresso. Door de melk wordt de koffie lekker romig. 

De Espresso Macchiato lijkt behoorlijk veel op een Café Latte of een Latte Macchiato, maar dit is niet waar. Café Royal heeft een poster gemaakt met hierop verschillende soorten koffies die allemaal op basis zijn van espresso.

8. Ristretto

Hoe maak je het? Een espresso met de helft aan water; 15 tot 20 ml

Welk soort beker gebruik je? Een espresso beker.

In het Italiaans betekent Ristretto ‘kort’ of ‘beperkt’. Je maakt de ristretto in principe het zelfde als een espresso, maar je gebruikt de helft minder water.

Hierdoor krijg je als eindresultaat een meer geconcentreerd espresso. De smaak is ook sterker en intenser. Hieronder kun je het verschil goed zien tussen de Ristretto, Espresso en de Lungo.

9. Cortado

Hoe maak je het? 1 espresso, 30 ml warme melk (en ongeveer 1 cm melkschuim)

Welk soort beker gebruik je? Een 150 ml korte glazen tumbler

Een cortado wordt niet heel veel in Nederland gedronken, maar wel bijvoorbeeld in Portugal, Cuba en Spanje. De verhouding van melk en espresso is ongeveer gelijk, maar er kan soms iets meer melk in zitten.

De cortado is vernoemd naar het Spaanse cortar, dit betekent snijden. De melk snijdt zogezegd door de espresso heen. De cortado is ontstaan in Spanje. Als je schuim op de cortado doet, dan wordt deze ook wel leche y leche genoemd (melk en melk).

10. Flat White

Hoe maak je het? 1 esspresso en 120 ml gestoomde melk

Welk soort beker gebruik je? Een 180 ml glazen tumbler

De flat white lijkt heel veel op de cappuccino en komt uit Australië en New Zeeland. De cappuccino heeft een schuimlaag en eventueel wat kaneel- of chocoladepoeder eroverheen gesprenkeld, dit heeft de flat white niet.

De flat white is lekker romig en dat komt omdat het onderste uit de gestoomde melk(kan) wordt gebruikt. Het bovenste, schuimende deel van de melk wordt niet gebruikt voor deze koffiesoort.

11. Vienna

Hoe maak je het? 1 of 2 espresso en 60 ml slagroom

Welk soort beker gebruik je? 120 tot 150 ml espresso kopje

Uit het Oostenrijkse Wenen komen een aantal koffiesoorten. De meest bekende is de zogenoemde Vienna Coffee. Bij deze koffie wordt er in plaats van opgeklopte melk, gebruik gemaakt van slagroom. Het lijkt dus enigszins op een cappuccino, maar dan met slagroom.

Een andere bekende koffie uit deze regionen is de Wiener Melange; espresso met gestoomde melk, afgemaakt met een melkschuimlaag (lijkt behoorlijk veel op een cappuccino). De Wiener Melange bevat meestal wat minder melk dan een traditionele cappuccino.

12. Café Americano

Hoe maak je het? 1 espresso en 90 ml heet water

Welk soort beker gebruik je? Een 150 tot 180 ml glazen koffie kop

De café Americano is ontstaan in de tweede Wereld Oorlog. Veel Amerikaanse soldaten vonden een espresso te duur en om langer met het rantsoen (aan koffie) te doen, voegden ze extra water toe aan hun koffie. Een ander verhaal is dat de Amerikaanse soldaten de (Italiaanse) espresso’s te sterk vonden en hierom water toevoegden aan de koffie.

De hoeveelheid cafeïne blijft gelijk in het kopje koffie, maar is verdund door het water. De café Americano is heel populair in Amerika. De verhouding tussen koffie en water is normaal gezien 1:1, maar voor sommigen is dit nog te sterk en houden ze een verhouding aan van 2/3 water en 1/3 koffie.

13. Long Black

Hoe maak je het? 2 espresso en 90 ml water

Welk soort beker gebruik je? Een normale koffie beker van 180 - 240 ml.

De Long Black komt van origine uit Australië en Nieuw-Zeeland en lijkt heel veel op de café Americano. Een verschil tussen deze twee koffies is dat er in de Long Black over het algemeen meer ‘crema’ zit dan in de Americano.

Ook is de Long Black vaak wat sterker van smaak en aroma dan de café Americano. Deze sterkere smaak en aroma komt doordat er minder water wordt gebruikt dan bij de Americano. Ook lijkt de Long Black op de café Lungo, het verschil is dat het water van de Lungo wordt meegebrouwen met de espresso, terwijl dit bij de Long Black ‘gewoon’ wordt toegevoegd.

14. Irish Coffee

Hoe maak je het? 125 ml espresso, 62,5 ml verse (ongezoete) slagroom, 30 ml Irish whisky, halve theelepel donkere basterdsuiker en een halve theelepel cacaopoeder (ter garnering)

Welk soort beker gebruik je? 180 tot 240 ml Irish Coffee glas

Dit is een typisch Irish Coffee glas

De alcoholhoudende koffie wordt vaak gedronken na het eten (diner). Het is vrij simpel om te maken als je de juiste ingrediënten hebt. 

Om de Irish Coffee te maken klop je eerst de slagroom net niet helemaal stijf, maar wel lekker lobbig (hij moet nog van de lepel afglijden). Hierna doe je de whisky en suiker in het glas en schenk je de espresso erbij. Laat de suiker in de koffie oplossen (onder wat roeren), houdt de bolle kant van de lepel nu in het glas en laat de slagroom erover in het glas glijden (hierdoor creëer je mooie lagen in je glas) en sprenkel er eventueel wat cacaopoeder over.

15. Café au Lait

Hoe maak je het? 60% verwarmde melk met 40% gefilterde koffie

Welk soort beker gebruik je? Een koffie kop van 350 ml

Niet iedereen is het er over eens hoe je precies een goede café au lait maakt, maar wat zeker is, is dat het bestaat uit melk (lait) en koffie (café). De cappuccino is voor de Italianen dé koffie, de café au lait is dit voor de Fransen. In Frankrijk drinken ze de koffie uit een mok zonder oren bij het ontbijt. 

Bij het ontbijt dippen ze dan vaak een croissant of een stukje brood in de koffie. Het verschil met de Nederlandse koffie verkeerd is dat de café au lait meer melk bevat (60%) dan de koffie verkeerd (50%). Het verschil met een café Latte is dat de Latte met espresso wordt gemaakt en de café au lait met gewone (filter) koffie.

16. Nitro Coffee of Nitro Cold Brew

Hoe maak je het? 500 ml (French) cold brewed koffie en nitrogeen- of stikstofgas

Welk soort beker gebruik je? Een 500 ml glas

Deze nitro koffie wordt uit een zogenoemde stikstof tap geschonken. Eigenlijk een beetje als een biertje, het lijkt dan ook op een bepaald Iers biertje (Guiness) Het is een romige en hele koude koffie drank.

De cold brew koffie wordt ‘opgeladen’ met nitrogeen. Het is een redelijk nieuwe manier om koffie te maken (sinds 2010), maar wordt steeds populairder. De cold brew koffie moet hiervoor eerst gemaakt worden, dit kan wel 24 uur duren. Deze nitro koffie is wat gezonder dan gewone koffie, heeft minder calorieën én is ook nog eens wat minder bitter.

17. Red Eye

Hoe maak je het? 1 espresso en 6 180 ml filterkoffie

Welk soort beker gebruik je? Een koffie kop van 240 ml.

De Red Eye is kortgezegd een espresso koffie aangevuld met filterkoffie (in plaats van bijvoorbeeld melk). Deze sterke kop koffie komt uit Amerika en kan in plaats van met één espresso ook met een dubbele espresso of een drie dubbele espresso worden gemaakt. Je kunt ook in plaats van gewone filter koffie, filter koffie zonder cafeïne gebruiken. Dan heet het een Lazy Eye

Wanneer je deze koffie met een dubbele espresso maakt, dan wordt het een Black Eye genoemd. Als je het nog sterker wilt kun je het zelfs met drie espresso’s maken, dan heet het een Dead Eye. In ieder geval zouden wij het niet aanraden om deze koffie soort voor het slapen gaan te drinken.

18. Mocha

Hoe maak je het? 1 Espresso, 120 ml warme chocomelk en 2 tot cm melkschuim of slagroom

Welk soort beker gebruik je? Een grote cappuccino mok van 180 tot 240 ml

De Mocha is een hybride koffie met chocolade. In plaats van warme chocomelk kun je ook bijvoorbeeld chocolade poeder of chocolade siroop gebruiken en hierop gestoomde melk doen.

Door de chocolade toe te voegen wordt deze koffie een genot om te drinken, hij is lekker romig en is niet meer zo bitter, maar eerder zoet. De Mochake niet verwarren met de Mocha koffieboon uit Yemen. Van origine komt deze zoete koffie uit Amerika en werd geïnspireerd door de Turijnse Bicern koffie.

19. Affogato

Hoe maak je het? 1 tot 2 espresso en een schep vanille ijs

Welk soort beker gebruik je? Een dessert glas van 150 tot 210 ml.

De Affogato is niet heel bekend en wordt meestal genuttigd als een dessert koffietje. Het wordt hierom ook niet vaak in een koffiehuis of café aangeboden.

Allereerst doe je een schep (vanille) ijs in het glas en vervolgens schenk je hier de espresso overheen. Door het ijs is het een heerlijk dessert geworden. Eventueel, als je er wat alcohol bij wilt, kun je de Affogato overschenken met wat Licor 43. 

In plaats van vanille ijs kun je ook een andere ijssoort gebruiken die goed mengt met de koffie. Denk bijvoorbeeld eens aan chocolade ijs (met Tia Maria) of gezouten karamel ijs (met een scheutje Amaretto).

20. Mead Raf

Hoe maak je het? 1 espresso, een gelijke hoeveelheid slagroom en 1/3 deel honing

Welk soort beker gebruik je? Een grote cappuccino mok van 180 tot 240 ml

In onze lijst hebben we natuurlijk niet alle soorten koffie kunnen opnemen, maar de Mead Raf is waarschijnlijk één van de minder bekende koffie die in Nederland wordt gedronken. De zogenoemde Raf Coffee wordt vooral veel gedronken in Rusland en is daar dan ook echt booming in de laatste tientallen jaren.

Het verhaal gaat dat in Rusland de koffieliefhebber Rafael (achternaam onbekend, maar Raf was zijn verkorte naam) steeds aan de barista in zijn favoriete koffiehuis vroeg om een speciale, melkachtige koffie te maken, maar het liefst geen cappuccino. Het ‘originele’ recept van een Raf coffee is een espresso, 1,3 dl crème en 1,5 theelepel vanille suiker. Voor de Mead Raf wordt de vanille suiker in principe vervangen door honing.

Hierbij nog een overzichtje met verschillende soorten koffie, waaronder de Mead Raf.

Veel gestelde vragen

Hoe zet je koffie?

Er zijn redelijk wat manieren om koffie te zetten. Hieronder een lijstje met verschillende manieren om koffie te zetten.

Espresso

Een espresso koffie maak je met een cappuccino- of espressomachine. Hierbij wordt het hete water met hoge druk door donker gebrande koffiebonen die fijngemalen zijn, gevoerd.

Door deze manier van koffie zetten krijg je een lekker sterk bakje koffie, of beter gezegd een koffieshotje. Deze koffie is de basis van vele soorten koffie.

Drip Brew of Filterkoffie

Dit is de manier om de ‘traditionele’ koffie te zetten. Er wordt gebruik gemaakt van koffie die gemalen is (dit kan bijvoorbeeld filterkoffie zijn, de voorgemalen koffie die je zo in de supermarkt kunt kopen).

Het water dat wordt gebruikt gaat met behulp van een koffiemachine door de gemalen koffie. Er wordt geen druk gebruikt, zwaartekracht doet het werk.

Overgieten

Wanneer je het overgieten gebruikt krijg je een mooie sterke bak met koffie. Je plaatst koffie(dik) is in een filter dat boven een kopje hangt.

Zoals de naam als zegt, overgiet je de koffie in de filter met kokend water. De koffie valt direct in het kopje en hierdoor heb je relatief weinig afwas en toch een sterk bakje koffie.

Cold Brew

Bij deze manier van koffie zetten gebruik je niet te fijn gemalen koffie, het liefst eigenlijk grof gemalen. Ook gebruik je geen kokend water, maar water dat op kamertemperatuur is gebracht.

Je schenkt het water over de grof gemalen koffie en laat het mengsel voor een langere tijd staan. Hierdoor kan de koffie goed intrekken en krijg je een kop koffie met veel cafeïne, maar niet zo bitter is.

Ristretto

Als je op de ristretto manier koffie zet, lijkt dit heel veel op het maken van espresso. Dit omdat het water ook onder redelijk hoge druk door de gemalen koffie gaat. 

Het verschil met het gebruik maken van de espresso manier en de ristretto manier is dat je bij ristretto maar de helft van het water gebruikt. Door deze manier te gebruiken heb krijg je uiteindelijk dus een donkerdere en hoger geconcentreerde espresso.

Koffiepads of Nespresso

In Nederland leerden we deze methode vooral kennen door de Senseo (pads) en Nestlé (Nespresso). Het is een gemakkelijke manier om koffie te zetten voor 1 persoon.

Per kop koffie zal het iets duurder uitvallen dan wanneer je bijvoorbeeld filterkoffie zet, maar je hebt wel een mooi kopje koffie alleen voor jezelf. Een koffiepad leg je in je koffiemachine die hiervoor geschikt is en water wordt vervolgens via hoge druk door de pad gespoten en in je kopje loopt. Een klein nadeel is dat de koffie niet zo heet wordt.

Instantkoffie

Eigenlijk is dit niet echt een manier van koffie zetten. Je gebruikt namelijk voor gemaakte koffie waar je alleen maar water over heen moet schenken.

Er zijn varianten van instantkoffie die zwart zijn, met melk, met melk en suiker, voor frappé en bijvoorbeeld ijskoffie. Je kunt natuurlijk ook zelf melk en/of suiker toevoegen als je voor de zwarte koffie variant kiest.

Drukfilter

De drukfilter is er in verschillende groottes, zo heb je er bijvoorbeeld voor 1 persoon, maar ook voor 4 personen. Het bestaat uit een glazen pot(je) met daarin een stokje waaraan de metalen filter zit.

Je doet gemalen koffie in de glazen pot en giet hierover heet water. Na enkele minuten druk je het stokje met de metalen filter naar beneden en is je koffie klaar om uitgeschonken te worden.

Percolator

Lang geleden was je erg modern wanneer je een percolator gebruikte om koffie te zetten. Voor deze manier van koffie zetten heb je een (gas)fornuis, een percolator, gemalen koffie en water nodig. De percolator is van metaal gemaakt en heeft in het midden een (holle) buis waarop een koffiebakje en dekseltje zitten die beide geperforeerd zijn.

Bovenop in het koffiebakje doe je de gemalen koffie. Onder in het kannetje doe je koud water. Dit zet je op het ‘vuur’ en brengt het water aan de kook. Doordat het water kookt zal het naar boven gaan door de holle buis en zo bij de koffie terecht komen. Hierna zal de koffie terug naar beneden druppelen. Je kunt trouwens geen espresso zetten met een percolator.

Wat is koffie?

Heel simpel gezegd wordt koffie gemaakt van gemalen koffiebonen en water. Hier kun je bijvoorbeeld melk, suiker, chocolade of alcohol aan toevoegen om een speciale koffie te maken.

De koffiebonen die worden gebruikt voor koffie zijn (gemalen en) gebrand en zijn de zaden van de koffieplant. Wereldwijd gezien is koffie één van de meest populaire dranken. En als laatste bevat koffie cafeïne, wat een opwekkende stof is en zeker bijdraagt aan de populariteit van deze drank.

In welke landen wordt het meest koffie gedronken?

Nederland hoort bij de top van de wereld als het gaat om koffie drinken. Zo drinken we in Nederland per persoon gemiddeld 8,4 kilo koffie per jaar.

Met deze hoeveelheid staan we op nummer 5 in de wereld. Zie het lijst je hieronder wie nog meer koffie per persoon per jaar drinkt.

Grootste koffiedrinkers per land (kilo koffie per jaar)

Finland12,0 kg
Noorwegen9,9 kg
Ijsland9,0 kg
Denemarken8,7 kg
Nederland8,4 kg

Wat is een barista?

Een barista is een echte koffiespecialist, althans in het maken van (speciale) koffie. Om een goede barista te worden moet je een kop koffie zetten als een soort kunst zien en moet je écht alles weten over (de verschillende soorten) koffie.

Hoeveel cafeïne bevat koffie?

Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Maar we kunnen wel een indicatie geven van koffiesoorten hoeveel cafeïne kan bevatten.

KoffiesoortHoeveelheid cafeïne
Filterkoffie85 mg
Oploskoffie60 mg
Espresso65 mg
Koffiespecialiateiten65 mg
Cafeïnevrije koffie3 mg

Bron: kafea.nl

Waar komt koffie vandaan?

Koffie wordt vooral verbouwd in landen waar het behoorlijk warm is, maar het moet er ook regelmatig regenen en de koffieplant is gek op vruchtbare grond. Er zijn in principe twee soorten koffiebonen; de Arabica koffiebonen, welke hun oorsprong vonden in Ethiopië en de Robusta koffiebonen, die uit Congo komen van origine. 

Koffie groeit nu al op vier continenten en in meer dan 50 verschillende langen. De Arabica bonen komen vooral uit Ethiopië, Colombia, Kenia, Peru, Bolivia, Costa Rica, El Salvador, Honduras, Panama en Nicaragua. 

De Robusta boon komt voornamelijk uit Thailand, Uganda, India en Vietnam. Vooral eigenlijk rond de evenaar en tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring wordt er koffie verbouwd. Dit wordt ook wel de koffiegordel genoemd.

Welke landen produceren de meest koffie?

Zoals hierboven vermeld vind je verbouwers van koffiebonen vooral rond de evenaar, in de koffiegordel. Maar er zitten natuurlijk verschillen in hoeveel de landen die er in vallen produceren.

Volgens koffietje.nl vullen de volgende landen de top tien van de meest producerende koffie landen:

  1. Brazilië
  2. Vietnam
  3. Colombia
  4. Indonesië
  5. Ethiopië
  6. Honduras
  7. India
  8. Uganda
  9. Mexico
  10. Guatemala

Is koffie goed voor je?

Aan het drinken van koffie zitten zowel voor- als nadelen. We sommen even de voor- en nadelen op.

Voordelen: 

  • Van de cafeïne krijg je meer energie en kun je je beter concentreren (bent alerter).
  • De kans op type 2 diabetes wordt verlaagd
  • Bij het drinken van drie tot vijf kopjes koffie per dag heb je minder kans op vaat- en hartziekten (het Kangbuk Samsung ziekenhuis in Seoul heeft hier onderzoek naar gedaan).
  • De kans op Alzheimer wordt verlaagd (Amerikaans onderzoekers hebben hier onderzoek naar gedaan).

Nadelen:

  • Bij het drinken van teveel koffie, heb je kans op een hogere bloeddruk (komt door de cafeïne), dit kan rusteloosheid, nervositeit en slapeloosheid met zich meebrengen.
  • Meer kans op buikvet doordat koffie ervoor kan zorgen dat je meer cortisol in je lichaam krijgt (een stresshormoon dat opgeslagen energie vrijmaakt, maar niet verbruikt en weer opslaat in je lichaam, hence het buikvet).
  • Bij het drinken van veel koffie kan je lever hier onder lijden aangezien je lever gifstoffen onschadelijk maakt. Koffie bevat gifstoffen waar je lever voor aan de slag moet.
  • Je kunt hoofdpijn krijgen van koffie doordat koffie ervoor zorgt dat aderen in je lichaam spannen en weer ontspannen wanneer je geen koffie drinkt. Door deze afwisseling in spanning van je aderen kun je hoofdpijn krijgen (zeker als het contrast heel groot is)

Drinken mannen en vrouwen evenveel koffie?

Nee is hierop het korte antwoord. Mannen drinken meer koffie dan vrouwen. Ook drinken mannen meer zwarte koffie waar vrouwen vaker kiezen voor een koffie met iets erin. Denk bijvoorbeeld aan de cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd.

Ook verschilt het voor ons Nederlanders of we in het weekend leven, of door de weeks. Hieronder zie je een schema met daarin de gemiddelden van ons koffie gebruik.

Bronnen

https://www.koffiethee.nl/wp-content/uploads/2020/10/KoffieThee_NationaalKoffieEnTheeOnderzoek2020_Rapport_def.pdf