In Nederland eten we gemiddeld 3,5 kilo rijst per jaar per persoon volgens Paul Stam, marketingmanager van Lassie. Rijst is van oorsprong een Oosterse graansoort. De meeste rijst komt uit China. Thailand is de grootste exporteur van rijst. Maar ook uit Pakistan, Bangladesh, India, Vietnam, Indonesië, Japan, de Filipijnen, Afrika, Myanmar, Amerika, Frankrijk, Spanje en Italië komen verschillende soorten rijst.

Vroeger was het lang niet zo gewoon als nu om rijst op tafel te zetten. Dit veranderde eigenlijk in de jaren 50, toen Lassie Toverrijst voor ons in elkaar had gegoocheld. Hiermee was de rijst gemakkelijk te bereiden en kon eigenlijk niet mislukken. Resultaat: geen papperige of ongare rijst meer op tafel.

Er zijn ongeveer 86.000 soorten rijst op de markt en deze soorten komen uit 113 landen verspreid over de hele wereld. De soorten rijst worden onderverdeeld in de volgende groepen: kortkorrelig, middenkorrelig en langkorrelig. Volgens deskundigen is zilvervliesrijst de gezondste keuze, maar de meeste mensen vinden deze rijstsoort niet de lekkerste soort.

1. Witte Rijst

 • Kooktijd: tussen de 20 en 25 minuten (+10 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 96 - 130 Kcal (gekookt), 363 Kcal (ongekookt)

Witte rijst is eigenlijk de uitgeklede versie van zilvervliesrijst. En met uitgekleed bedoelen we ook echt uitgekleed; het vezelrijke vliesje dat zilvervliesrijst heeft, dat is bij witte rijst ervan afgehaald. Ook heeft witte rijst een hogere glycemische index, wat inhoudt dat je snel weer honger krijgt omdat je bloedsuikerspiegel stijgt.

Witte rijst is door haar structuur wel makkelijker en sneller klaar gekookt dan bijvoorbeeld bruine rijst. Er wordt gezegd dat witte rijst niet gezond zou zijn, maar dit is niet het geval, want het is nog steeds een bron van mineralen zoals kalium, selenium, calcium, mangaan, natrium en ijzer. Hiernaast bevat witte rijst ook veel vitaminen zoals Vitamine D, thiamine, riboflavine en pantotheenzuur.

2. Basmatirijst

 • Kooktijd: tussen de 8 en 10 minuten (+10 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 142 Kcal (gekookt), 354 (ongekookt)

Basmatirijst komt uit Nepal, en het groeit aan de voet van de Himalaya, maar tegenwoordig komt het niet meer alleen daar vandaan. Vooral India is een grote teler van Basmatirijst. Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort met een lekkere nootachtige smaak en een geurig aroma. Basmati betekent dan ook ‘geurig’.

Het is niet ongewoon dat Jasmijnrijst wordt verward met Basmatirijst, maar er zijn toch echt wel verschillen. Zo is Basmatirijst een stuk minder plakkerig. Omdat Basmatirijst een redelijk droge rijst blijft na het koken, is het heel erg geschikt voor bijvoorbeeld een pilav of Indiase curry’s.

3. Jasmijnrijst

 • Kooktijd: tussen de 15 en 20 minuten (+10 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 378 (ongekookt)

Jasmijnrijst is lekker fluffy en licht plakkerig en komt uit Thailand. In het noorden van Thailand wordt deze mooie rijstsoort verbouwd. Jasmijnrijst is een snelrijpende soort rijst in vergelijking met andere rijstsoorten. Als de rijst rijp is, wordt deze met de hand van het land gehaald.

Wanneer de rijst van het land is gehaald moet Jasmijnrijst drie dagen lang drogen. Het is een langkorrelige rijstsoort en de kleur is parelwit met een toch wel unieke geur. Om deze reden wordt Jasmijnrijst ook wel de witte parel van Thailand genoemd.

4. Pandanrijst

 • Kooktijd: 10 minuten (+10 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 355 kcal (ongekookt)

Eigenlijk is Pandanrijst geen echte rijstsoort, maar een plant waarvan de plant bepaalde stoffen bevatten, namelijk 2 acetyl 1 pryrroline. Vaak wordt Pandanrijst ook wel Jasmijnrijst genoemd omdat ze beide eenzelfde soort aroma verspreiden.

Pandanrijst wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken. Hierbij kun je denken aan Thaise curry’s of lekkere roerbakschotels. Je kookt Pandanrijst door deze eerst af te spoelen tot het water niet meer troebel is en met anderhalf keer zoveel water als je rijst. Na ongeveer 10 minuten is het koken klaar en laat je de rijst nog ongeveer 4 minuten na stomen.

5. Zilvervliesrijst

 • Kooktijd: tussen de 10 en 12 minuten (+10 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 137 kcal (gekookt), 377 Kcal (ongekookt)

Omdat zilvervliesrijst het schilletje nog heeft wordt het ook wel een volkorenrijst genoemd. En volgens vele bronnen is het de meest gezonde rijstsoort die er is, ja, vanwege dat schilletje. De smaak is enigszins nootachtig, maar is wel wat taaier.

Zilvervliesrijst bederft helaas wat sneller dan gewone witte rijst door de kiem en de zemelen die deze rijstsoort bevat, deze bevatten namelijk bederfelijke vetten. Zilvervliesrijst is geen unieke rijst, want elke rijstsoort kan als zilvervliesrijst worden genuttigd, zolang het schilletje er maar aan zit.

6. Carnaroli Rijst

 • Kooktijd: tussen de 20 en 30 minuten (je voegt steeds een beetje bouillon of water toe tot het is opgenomen door de rijst en voegt weer toe etc. etc.)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 103 kcal (gekookt), 370 Kcal (ongekookt)

Carnaroli rijst is een typisch Italiaanse rijst. Vaak wordt deze rijstsoort gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld risotto. Het is een langkorrelige rijst en de officiële benaming voor dit type is superfino langkorrel. Volgens de Italianen is het de koning van de Italiaanse rijst varianten omdat het een zo goed als perfecte balans tussen vochtopname en lage afzet van zetmeel heeft.

Deze Rolls Roys onder de risottorijsten komt uit Lombardije en Piedmont en menig Italiaanse chef is er een absolute fan van. Waarom ze er fan van zijn is omdat deze rijstsoort veel vocht absorbeert en dus ook smaak, maar ze is ook eerder gaar. Helaas is deze rijstsoort wel een rijst uit de duurdere prijsklasse, maar wie de maag met geluk wil voeden….

7. Arborio Rijst

 • Kooktijd: tussen de 25 en 30 minuten (+10 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 114 kcal (gekookt), 365 kcal (ongekookt)

Naast Carnarolli en vialone nano is Arborio rijst een perfecte rijst om een risotto mee te maken. Arborio rijst heeft een lange tot lange korrel en absorbeert behoorlijk wat vocht waardoor de smaken die je in je risotto doet goed tot hun recht komen.

Sicilië is de landingsgrond van de risotto en deze rijst kom daar dan ook vandaan, volgens de verhalen althans. Je vraagt je je misschien af waar de naam nou eigenlijk vandaan komt, we gaan het je vertellen…Het komt van het stadje Arborio in de Po vallei, in het belangrijkste deel van Piedmont in Italië, maar het wordt ook gekweekt in Arkanas, California en Missouri in de Verenigde Staten.

8. Baldo Rijst

 • Kooktijd: tussen de 15 en 20 minuten (eerst water laten koken met rijst erin, als het kookt vuur op laag zetten. Eventueel water toevoegen als de rijst tijdens het koken te droog wordt)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 361 kcal (ongekookt)

Een rijstkorrel is een rijstkorrel zou je denken, maar dat is niet het geval…ja je kunt ze herkennen aan hun kleur en zeker aan de vorm, maar Baldo rijst is een type rijskorrel die iets korter en langwerpiger is dan de andere risotto rijst soorten…Ja ook Baldorijst kun je goed gebruiken voor een overheerlijke risotto.

Maar ja, wat kleur betreft wijkt deze mooie rijstsoort toch een beetje af van de andere risottorijst soorten. Baldo rijst is, in tegenstelling tot de andere risotto rijstsoorten, kristallig maar doorschijnend. Wat ook een voordeel is, is dat deze rijstsoort zich niet heel zetmelig laat worden tijdens het koken en de korrel blijft gewoon heel mooi.

9. Sushirijst of Japanse Rijst

 • Kooktijd: ongeveer 10 minuten (+15 minuten na dampen met een schone doek erover)
 • Kilocalorieën: (kcal) per 100 gram: 84 kcal (gekookt), 352 kcal (ongekookt)

Sushi is geen sushi zonder sushirijst! Maar wat is dat eigenlijk die sushirijst? Het wordt ook wel Japanse rijst genoemd en het is een graansoort die lekker plakkerig is met een korte, dikke korrel. De betekenis van Sushi is eigenlijk “met azijn toebereide rijst… dus ja, er hoort azijn bij sushirijst.

Sushi zonder rijst wordt sashimi, dus er is weldegelijk een onderscheid in de Japanse keuken in het opdienen van vis met of zonder rijst. Sushirijst is rijk aan zemelen, dit zorgt ervoor dat de rijst lekker kleverig wordt. Na het koken is het goed te kneden en of te vormen zonder dat het rijstepap wordt. Sushirijst is overigens glutenvrij.

10. Rode Rijst

 • Kooktijd: Tussen de 30 en 40 minuten (Het beste is om vooraf 0:30-2:00 uur te weken)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 343 Kcal (Ongekookt)

Er zijn verschillende soorten rode rijst. Zo is er rode Jasmijn rijst uit Thailand, of rode rijst uit Sri Lanka genaamd Matta, maar we mogen zeker de gefermenteerde rode rijst uit China niet vergeten. Omdat er toch best veel soorten rode rijst zijn, focussen we op de rode Thaise rijst.

Rode Thaise rijst is een rijst soort die langkorrelig is en lijkt een beetje op Jasmijnrijst of, ongepeld, lijkt het ook op zilvervliesrijst. Je kunt rode rijst herkennen aan haar stevige en een nootachtige bite die je het beste koel en donker kunt bewaren.

11. Wilde Rijst

 • Kooktijd: Ongeveer 1 uur (Verhouding 1 : 4 )
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 101 Kcal (Gekookt), 357 Kcal (Ongekookt)

Het klinkt nogal rock and roll, maar wilde rijst is eigenlijk geen rijst. Wel is wilde rijst heel nauw verwant aan het rijstgelacht Oryza. En zo wild is deze rijst, uuhm niet rijst, niet, want in tegenstelling van wat je denkt komt wilde rijst niet meer zoveel voor in het wild, want ze wordt het meeste commercieel geteeld. In rustige ondiepe wateren groeit wilde rijst het beste.

De stengels van wilde rijst zijn zo een één tot twee meter lang, maar je ziet er niet veel van behalve de bloeiende top die boven het water te zien is. Er zijn drie soorten wilde rijst die uit Noord-Amerika komen en er is er nog eentje die uit Azië komt.

12. Dessertrijst

 • Kooktijd: Tussen de 12 en 14 minuten (Verhouding 1 : 5 <(kokos)melk>)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 360 Kcal (Ongekookt)

Omdat dessertrijst tijdens het koken veel vocht op neemt wordt deze soort rijst lekker romig, vol en rijk van smak. Naast rijstepap is deze soort rijst goed voor het bereiden van allemaal soorten dessertjes.

Deze zoete papperige rijst kun je natuurlijk apart eten, maar als je het mengt met melk is het ook een goede vulling voor bijvoorbeeld een rijstevlaai. Normaal kook je deze rijst dan ook met melk waardoor de melk lekker wordt opgezogen door de rijst.

13. Kleefrijst, Zoete Rijst of Ketan

 • Kooktijd: Ongeveer 10 minuten + 5 tot 10 minuten op laag vuur (+ 5 minuten nastomen met het deksel van de pan)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 97 Kcal (Gekookt), 370 Kcal (Ongekookt)

Kleefrijst wordt ook wel zoete rijst of ketan genoemd, maar in sommige gevallen kan je ook de naam glurinous rice tegenkomen. Deze rijstsoort bevat, in tegenstelling tot andere rijst soorten, veel zetmeel. Door dit overvloedige zetmeel plakt de rijst tijdens het koken aan elkaar.

Het duurt ongeveer 15 minuten om deze rijst gaar te koken in water. Als je deze rijst wilt koken neem je ongeveer één kopje rijst op drie-vierde van een kopje water. In onder andere Thailand wordt kleefrijst voornamelijk met de hand gegeten; er wordt dan een bolletje van gemaakt die in de mond wordt gestopt.

14. Zwarte Rijst of Verboden Rijst

 • Kooktijd: Tussen de 20 en 35 minuten (+15 minuten nastomen met het deksel op de pan)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 120 Kcal (Gekookt), 335 Kcal (Ongekookt)

Waarom zwarte rijst ook wel verboden rijst genoemd wordt is een beetje een legende…wellicht komt het door de kleur, want zwart voedsel lijkt niet echt gewaardeerd te worden. Vroeger werd deze volkoren graansoort alleen door de keizer gegeten. Maar gelukkig kun je zwarte rijst tegenwoordig in zo goed als iedere supermarkt kopen.

Wist je dat je heel gezond bezig bent als je zwarte rijst eet? Nee, nou wij vertellen je waarom je graag zwarte rijst wilt eten. In één theelepel zwarte rijst zitten bijvoorbeeld meer antioxidanten dan in een EETlepel blauwe bessen! Whoop dan krijg je er toch al zin in? En het ziet er daarnaast ook nog eens aantrekkelijk uit; een keer wat anders op je bord.

15. Paella Rijst

 • Kooktijd: Tussen de 20 en 22 minuten (+5 minuten nastomen met het deksel op de pan)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 112 Kcal (Gekookt), 340 Kcal (Ongekookt)

Marisma rijst is een perfecte rijst om te gebruiken voor het heerlijke Spaanse gerecht paella. Omdat de korrel van Marisma rijst wat groter is komt het in de paella beter tot haar recht omdat ze gewoon en simpelweg opvalt.

Omdat de rijst die gebruikt wordt uit ongeveer hetzelfde gebied of klimaat groeien, kun je ze misschien moeilijk uit elkaar houden. Beide rijstsoorten worden vaak gebruikt in eenpansgerechten in het Middellandse Zeegebied. Naast Marisma heb je ook Bomba, Albufera en Redondo rijst die je kunt gebruiken voor Paella. Bomba rijst is naast Marisma rijst de beste en meest gebruikte rijst voor paella.

16. Snelkookrijst

 • Kooktijd: Tussen de 8 en 10 minuten 
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: wit: 114 Kcal, zilvervlies: 185 Kcal (Gekookt), wit 371 Kcal, zilvervlies 358 Kcal (Ongekookt)

In Nederland wordt snelkookrijst het meest gebruikt vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Het is, zoals je aan de naam al kunnen voorspellen, gewoon voorgekookte rijst en dan wel witte voorgekookte rijst. De voorgekookte witte rijst wordt na het koken opnieuw opgedroogd.

Het grote voordeel van snelkookrijst is dat ze lekker snel klaar is. Helaas heeft snelkookrijst minder voedingstoffen door het voorkoken. Ondanks dit feit gebruiken Nederlanders graag deze snelle rijst. Niet te veel tijd in de keuken en toch iets lekkers op tafel goochelen.

17. Sake Rijst

 • Kooktijd: Voor het maken van Sake heb je 100 gr gekookte rijst, 600 gr ongekookte rijst, 200 ml vocht van gekookte rijst en 500 ml water nodig. Dit laat je samen in een afgesloten pot een week op kamertemperatuur staan waarbij je dagelijks de gekookte rijst, die in een theezakje zit, ‘masseert. 
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 134 Kcal

Seishu (清酒; "klare alcohol") wordt het in Japan genoemd, rijst die wordt gebruikt om de alcoholische drank sake te maken. In Japan is sake een hele bekende rijstwijn en wordt ongeveer net als bier gebrouwen. Naast sake rijst wordt er ook water, gist en een soort schimmel genaamd koji gebruikt.

Voordat je sake kunt inschenken moeten er verschillende processen worden nagelopen. Je moet de rijst polijsten en stomen. Ook moet de koji rijpen. Het is nogal een behoorlijk intens proces om dat kleine potje sake voor je neus te krijgen, maar wie iets lekkers wil zal er op moeten wachten…

18. NERICA – New Rice of Africa

 • Kooktijd: Onbekend
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: Onbekend

Dokter Monty Jones heeft de zogeheten Nerica, ofwel new rice of Africa op de markt gebracht. Dr Monty Jones is een landbouwkundig onderzoeker en komt uit Sierra Leone. Voor het forum for Agrucultural Researsch in Africa (FARA) heeft hij de New Rice of Africa ontwikkeld.

Omdat er op een conflict was tussen Liberia en zijn thuisland Sierra Leone vanwege rijst, besloot Dr Jones om een studie te volgen die betrekking had op landbouw. Eigenlijk wilde zijn familie dat hij priester zou worden, maar Jones dacht daar duidelijk anders over…en zo geschiedde NERICA; een kruising tussen Afrikaanse en Aziatische rijst.

19. Nasi Rijst, Nasi Kuning, Nasi Koening of Gele Rijst

 • Kooktijd: Tussen de 8 en 10 minuten (+15 minuten nastomen met het deksel op de pan)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 353 Kcal (Ongekookt)

Deze Indonesische en Maleisische rijst dank haar naam aan het woord ‘nasi’ dat simpelweg gekookte rijst betekend. Nasi Goreng is welbekend in Nederland en betekend gekookte (nasi) rijst en gebakken (groenten). Nasi Goreng is voor Indonesië een nationaal gerecht.

Doordat Nederland haar tentakels ver heeft uitgeslagen en ook Indonesië in haar armen heeft gesloten is Nasi Goreng geen onbekende term. Er is door CNN een test gedaan onder vijfendertig duizend mensen en Nasi Goreng is na Rendang als het lekkerste gerecht gekozen.

20. Longtong Rijst

 • Kooktijd: Tussen 1 en 1,5 uur
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 345 Kcal (Ongekookt)

Nasi impit is ongeveer hetzelfde als Longtong rijst, het enige verschil is waarschijnlijk de manier waarop deze rijstsoorten worden verpakt. Een gekookte rijst, strak verpakt in een bananenblad is Longton rijst. Nadat deze rijst in het bananenblad is gerold wordt het nog gestoomd.

Het verschil met Nasi is dat Longtong rijst nog in vierkante vormen wordt geperst. Longtong rijst is dus voorgekookte rijst in bananenbladeren, maar het kost wel wat tijd aangezien de rollen met rijst een uur gekookt of gestoomd moeten worden. Door het op deze manier klaar te maken smaakt de rijst ook enigszins naar het bananenblad.

21. Matta Rijst of Rosematta Rijst

 • Kooktijd: Ongeveer 40 minuten
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 220 Kcal (Gekookt)

Rosematta wordt ook wel Chakra Red Rice genoemd. Matta rijst is een voorgekookte rode rijst die vooral uit Sri-Lanka en Inda komt. In deze landen heeft deze mooie rode parel verschillende namen zoals Kerala Matta rijst, Palakkadan Matta rijst, Kerala Red rijst en Rosematta rijst. 

Helaas is Matta rijst nog niet erg bekend in Nederland. Maar als we een vooruitzicht in het zakje mogen gooien gokken we er wel op dat deze mooie rode rijst onze borden gaat versieren in de toekomst. Mede omdat de textuur lekker chewy is en nootachtig, aardser en gewoon parelig.

22. Camargue Rijst

 • Kooktijd: Tussen de 30 en 35 minuten (na een inweektijd van ongeveer 2 uur)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 348 Kcal (Ongekookt)

Nog een mooie rode rijst is de Camargue rijst. Deze rijst heeft een mooi bruin-rood vliesje om haar korrel. Omdat deze rode Camargue rijst wordt verbouwd op een kleiachtige bodem wordt de mooie rode kleur verkregen. Als je de rijst zou pellen, dan is het gewoon een witte rijstkorrel, vandaar dat Camargue rijst ongeschild en niet behandeld wordt verkocht.

In Azië wordt deze rijst al eeuwen verbouwt. Het is een licht aromatische rijst met lange korrel en een vlies met bruinrode kleur. De oorsprong is een combinatie van wilde en gecultiveerde rijst. In Europa tref je de rode rijst al sinds 1980 aan in de regio Camargue, Frankrijk.

23. Pudding Rijst

 • Kooktijd: 12 minuten
 • Kilocalorieën: (Kcal) per portie: 370 Kcal (bereid met volle melk, vanillestokje en witte basterdsuiker)

Paprijst wordt het ook wel genoemd, en deze rijst kun je perfect combineren met de smaken van vanille of (tropisch) fruit voor de lekkerste toetjes! Dessertrijst kun je het best bereiden door het simpelweg te koken. Niet in water, maar in (kokos)melk.

Dessertrijst is een gebroken rijst en komt vaak uit Italië en is een rondkorrelige kleefrijst. Als je de rijst hebt gekookt is deze waar zacht en plakkerig. Naast dat je deze rijstsoort kunt gebruiken voor pap wordt ze ook vaak gebruikt in vlaaien.

24. Breukrijst

 • Kooktijd: 11 minuten zachtjes koken
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 352 Kcal (Ongekookt)

Zoals de naam al doet vermoeden is breukrijst gebroken rijst. Het zijn fragmenten van rijstkorrels, gebroken in het veld, tijdens het drogen, tijdens transport of door malen. Het zijn dus gebroken rijstkorrels van ongeveer drie kwart of minder van een hele rijstkorrel.

Omdat breukrijst wanneer het wordt gekookt een perfecte rijst is om de geuren en smaken die je wilt gebruiken in zich op te nemen, leent breukrijst zich ontzettend goed voor het maken van bijvoorbeeld een heerlijk dessert of een goede rijstepap. Je kunt deze rijst over het algemeen zonder te wassen koken en is met een minuutje of elf gekookt.

25. Langgraanrijst

 • Kooktijd: Ongeveer 8 minuten (5 tot 10 minuten nastomen)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 350 Kcal (Ongekookt)

Zoals we weten zijn er ontzettend veel verschillende soorten rijst in de supermarkt verkrijgbaar dat we het soms gewoon niet meer weten. Langgraanrijst wordt ook wel lang korrelige rijst genoemd.

Onbewerkte langgraan zijn bijna altijd droogkokend. · Rondgraan of kort korrelige rijst en medium graanrijst. Rondgraanrijst bevat heel wat zetmeel, waardoor het een populaire rijstsoort is voor desserts dankzij de lekker romige smaak en plakkerige structuur in de mond.

26. Calrose Rijst

 • Kooktijd: Tussen de 15 en 20 minuten (20 minuten in het water leggen voor het koken, 10 minuten nastomen met deksel op de pan)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 360 Kcal (Ongekookt)

Calrose rijst is wat minder bekend in onze wereld van de rijst, het is eigenlijk een mix van twee soorten rijst; een Califonische medium grote rijstkorrel en een korte rijstkorrel uit Japonica. Deze rijstsoort is ontwikkeld door Japans – Amerikaanse burgers rond 1948, net na de tweede wereld oorlog.

Officieel komt de Calrose rijst uit Californië (Verenigde Staten), maar wordt tegenwoordig niet meer verbouwd al wordt de naam nog wel gebruikt voor Californische rijst. Hierbij staat Cal voor Californië en Rose voor de grootte van de rijstkorrel, in dit geval is dat een medium type rijstkorrel. Ongeveer 80 procent van de rijst die verbouwd wordt in Californië is een Calrose rijst.

27. Arroz de Valencia

 • Kooktijd: Tussen de 20 en 30 minuten 
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 360 Kcal (Ongekookt)

Deze rijstsoort komt uiteraard uit Valencia en wordt in Spanje veel gebruikt voor… jaaaa paella. Arroz de Valencia wordt in een bruine en een witte soort aangeboden. Deze rijstsoort wordt vooral geteeld in Valencia, Alicante en Castellón, wat ligt in de Valenciaanse gemeenschap.

Deze Iberische rijstsoort wordt al sinds het jaar achthonderd geteeld. Maar deze rijstsoort is pas bekend geworden sinds de dertiende eeuw. Deze rijst komt van het Albufera kanaal, wat een ideale plaats is om rijst te verbouwen.

28. Shirataki Rijst

 • Kooktijd: 1 Minuut (eerst even afspoelen om de ‘konjac’ geur te verwijderen)
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 9 Kcal

Deze rijstsoort is niet erg bekend, maar de Shirataki noodles zijn des te meer bekend. Het wordt gezien als een super food, maar waarom eigenlijk? Niemand weet waar deze hype vandaan komt en waarom velen ineens opvallend vaak shirataki rijst eten.

Maar daar is helemaal niet zo’n hele vreemde verklaring voor. Ze zijn namelijk ontzettend gezond en laat het nou net ook een hype zijn dat we met z’n alle steeds gezonder gaan leven. Weinig koolhydraten en calorieën maar bomvol vezels en je zet ze lekker snel op tafel door de korte kooktijd.

29. Meergranenrijst

 • Kooktijd: 8 Minuten
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 140 Kcal (Gekookt), 433 Kcal (Ongekookt)

Meergranenrijst het klinkt goed, maar wat de naam ook al zegt, de rijst bestaat niet alleen maar uit rijst (granen). Het bestaat voor 71% uit rijst en voor 29% uit granen. Vreemd aangezien rijst ook een graansoort is….

Bij deze meergranenrijst zijn de voedingswaardes wel bijna hetzelfde als bij gewone (witte) rijst. Het is daarom niet verkeerd om deze meergranenrijst te nemen. Meergranen rijst heeft een lekkere nootachtige smaak en kan een goede basis zijn voor een heerlijk stevig gerecht.

30. Tiengranenrijst

 • Kooktijd: 5 Minuten in een rijstkoker
 • Kilocalorieën: (Kcal) per 100 gram: 373 Kcal (Ongekookt)

Volgens het Voedingscentrum van Nederland zijn granen de zaden van grassen. Als voorbeeld kunnen we de zaden nemen van rijst, tarwe en mais. Van granen worden diverse producten gemaakt, zoals meel, brood en pasta.

Tiengranenrijst wordt ook wel jukkokumai, 十穀米 genoemd (vooral dat laatste is een beetje moeilijk om uit te spreken, maar het is toch echt een andere naam voor tiengranenrijst.) het is een mix van verschillende soorten rijst. Bijvoorbeeld bruine rijst, kleefrijst, gierst, coix lacryma jobi, rode linzen, haver, en rode tarwe vlokken. Dus het zijn niet allemaal graansoorten, maar wie let erop? Het is in ieder geval behoorlijk gezond.

Veel gestelde vragen

Wat is rode gist rijst?

Zo een 2000 jaar geleden is rode rijst voor het eerst gemaakt in het zuidoosten van China, witte rijst werd gefermenteerd met gist. Door de fermentatie kreeg de witte rijst een dieprode kleur. Een andere naam voor rode rijst is angak.

Rode rijst draagt (vooral binnen de Chinese geneeskundige wereld) bi aan de verbetering van de bloedcirculatie, de spijsvertering, verlaging van het slechte cholesterol en de versterking van het hart. In de Westerse wereld wordt het vooral verkocht in capsules als voedingssupplementen.

Hoe kook je rijst?

In onze lijst met verschillende rijstsoorten hebben we aangegeven hoelang elke soort moet kooken. Dit zijn gemiddelden en het is zeker aan te raden om te kijken op de verpakking van de rijst die je wilt gaan koken wat er wordt aangeraden. Hieronder vind je de kooktijden per rijstsoort.

RijstsoortKooktijd
Witte RijstTussen de 20 en 25 minuten
BasmatirijstTussen de 8 en 10 minuten
JasmijnrijstTussen de 15 en 20 minuten
Pandanrijst10 minuten
ZilvervliesrijstTussen de 10 en 12 minuten
Carnaroli RijstTussen de 20 en 30 minuten
Arborio RijstTussen de 25 en 30 minuten
Baldo RijstTussen de 15 en 20 minuten
Sushirijst of Japanse RijstOngeveer 10 minuten
Rode RijstTussen de 30 en 40 minuten
Wilde RijstOngeveer 1 uur
DessertrijstTussen de 12 en 14 minuten
Kleefrijst, Zoete Rijst of KetanOngeveer 10 minuten
Zwarte Rijst of Verboden RijstTussen de 20 en 35 minuten
Paella RijstTussen de 20 en 22 minuten
SnelkookrijstTussen de 8 en 10 minuten
Nasi RijstTussen de 8 en 10 minuten
Lontong RijstTussen 1 en 1,5 uur
Matta Rijst of Rosematta RijstOngeveer 40 minuten
Camargue RijstTussen de 30 en 35 minuten
Pudding Rijst12 minuten
Breukrijst11 minuten zachtjes koken
LanggraanrijstOngeveer 8 minuten
Calrose RijstTussen de 15 en 20 minuten
Arroz de ValenciaTussen de 20 en 30 minuten
Shirataki Rijst1 Minuut
Meergranenrijst8 Minuten
Tiengranenrijst5 Minuten in een rijstkoker

Hoe maak je sushi rijst?

Wanneer je sushi wilt gaan maken is het belangrijkste ingrediënt de sushi rijst. Maar hoe maak je die nou eigenlijk? Wat heb je er voor nodig?

Ingrediënten

 • 500 gram sushirijst
 • 750 ml koud water
 • 6 eetlepels rijstazijn
 • 4 theelepels suiker
 • 2 theelepels zout

Benodigdheden

 • Een kookpan met een dikke bodem en een deksel
 • Een schone theedoek
 • Een schaal
 • Een spatel

Bron: Shabu Shabu

Allereerst spoel je de sushirijst af met koud water waarbij je de rijstkorrels laat bewegen. Hierna moet je de rijst zo een tien minuten uit laten lekken. Doe het (koude) water en de rijst in een pan en breng het met het deksel op de pan aan de kook. Wanneer het water kookt, laat je dit nog twee minuten doorkoken waarna je het vuur laag zet. Op laag vuur moet de rijst nog zo een 15 minuten doorkoken.

Na het koken moet je de rijst een kwartiertje laten rusten met het deksel op de pan, leg wel een theedoek onder het deksel zodat het vocht/condens niet in de pan terug druppelt. Laat de rijst tot kamertemperatuur afkoelen. Hierna kun je de sushi azijn toevoegen. 

Om de sushi azijn zelf te maken verwarm je rijstazijn met suiker en zout tot het beide is opgelost. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel het al omscheppend over je sushi rijst. Nu kun je de sushi gaan maken.

Hoe groeit rijst?

In het water groeien de rijstplantjes welke daar met de hand zijn ingestopt. Wanneer er rijstkorrels aan het plantje groeien worden de plantjes geoogst en door een machine gehaald waarna de rijst wordt gescheiden van de plant.

Welke rijst is het beste om te gebruiken voor nasi?

Omdat je bij nasi wilt dat je en licht en luchtige rijst hebt, gebruik je het beste een lang korrelige rijst gebruiken zoals basmati rijst. Surinaamse rijst kun je vinden in toko’s en is ook uitermate geschikt voor nasi.

Naast deze rijstsoorten kun je ook een dag-oude rijst pakken (die je over had van gisteren). Doordat het vocht uit deze rijst helemaal is verdampt kun je deze ook heel goed voor nasi gebruiken.

Waar komt rijst vandaan?

Oorspronkelijk komt rijst uit Azië. Momenteel komt de meeste rijst uit India en China en is Thailand de grootste exporteur ervan. Maar ook bijvoorbeeld Vietnam, Pakistan, de Verenigde Staten, Kenia, Europa en Suriname zijn landen waar rijst wordt verbouwd.

Hoe lang is rijst houdbaar?

Volgens de bewaarwijzer kun je goed afgesloten rijst die in een koele, droge ruimte wordt bewaard langer dan een jaar tot eigenlijk onbeperkt goed houden. Kijk voor gebruik of de rijst niet ranzig is, er geen insecten inzitten of muf ruikt, indien dit het geval is, dan kun je de rijst maar beter weggooien.

Hoe maak je gebakken rijst?

Het makkelijkste is om je restje rijst van bijvoorbeeld de vorige dag te gebruiken voor een snelle gebakken rijst portie. Wat heb je nodig voor 4 personen?

Ingrediënten voor dit recept

 • 400 gram gekookte rijst
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 300 gram doperwten ( diepvries )
 • 3 eieren
 • 2 eetlepels ketjap
 • 2 eetlepels (sesam)olie
 • 15 gram boter
 • 3 bosuitjes

Bron: Lekker Tafelen

Hoe maak je het? Kluts je eieren en snij al je groenten. Neem een wok en fruit hierin de ui en knoflook in warm gemaakte olie of boter (de ui en knoflook mag niet bruin worden). Voeg de doperwten toe en bak 5 minuten mee. Leg de groenten aan de zijkant van de wok en giet je ei op de lege plek in de wok. Wanneer deze bijna helemaal gestold is, roer je de groenten erdoor. 

Je bent nu klaar om de rijst toe te voegen. Wanneer je de rijst met veel omscheppen erbij hebt gedaan schenk je de ketjap (onder het omscheppen) erover. Als alles goed is vermengd, kun je de bosuitjes erover garneren en de gebakken rijst is gereed.

Hoe lang is gekookte rijst houdbaar?

Volgens de bewaarwijzer kun je rijst die gekookt is één tot twee dagen bewaren. Voorwaarde is wel dat de rijst snel is gekoeld en is verpakt in een afgesloten bakje of in (huishoud)folie. Als de rijst is gekookt moet je zorgen dat deze niet meer dan twee uur in de keuken staat.

Wanneer je de rijst invriest kun je deze maximaal drie maanden houdbaar houden wanneer de rijst snel is gekoeld en goed is verpakt.

Wat is de gezondste soort rijst?

Omdat zilvervliesrijst haar vliesje nog om de korrel heeft, is dit de meest gezonde en voedzame rijst die er is. Zilvervliesrijst bevat (tegenover witte rijst) bijvoorbeeld veel meer fosfor, kalium, Vitamine B1 en B6 en magnesium.

Hiernaast bevat zilvervliesrijst ook meer (voedings)vezels. Zo bevatten de Jumbo en Albert Heijn zilvervliesrijst per 100 gram wel zes gram vezels. Deze vezels dragen bij tot een kleinere kans op vaat- en hartziektes.