Je hoort mensen vaak spreken over een koolhydraatarm dieet wanneer zij willen afvallen, maar wat zijn koolhydraten precies? En wat voor invloed hebben ze op jouw lichaam? Koolhydraten zijn er in allerlei verschillende vormen en maten, maar het belangrijkste wat je moet weten is dat koolhydraten een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. Er wordt aangeraden om 40 tot 70 procent van de dagelijkse energie uit koolhydraten te halen.

Het product met de meeste koolhydraten is pepermunt. Hoewel dit misschien onschuldig lijkt, is te veel koolhydraten echter ook niet goed voor je. Het is belangrijk om een goede balans te vinden.

Wij weten ook wel dat je echt niet elke verpakking gaat lezen om te kijken hoeveel koolhydraten er precies in dat product zitten, en daarom willen wij jou een handje helpen. Als je deze lijst in je gedachten opslaat, dan weet jij altijd welke producten de meeste koolhydraten hebben.

30. Engelse drop

 • Koolhydraten per 100g: 81 gram
 • Waarvan suikers: 63 gram

Veel mensen zijn fan van Engelse drop omdat het zo anders is dan het drop wat we hier in Nederland kennen. Het heeft een zoete smaak en een compleet andere textuur dan wij gewend zijn. Hoe lekker het ook mag zijn, we raden het af om een hele zak Engelse drop in één keer achterover te slaan. Per 100 gram Engelse drop, is maar liefst 81 gram daarvan koolhydraten. En van die 81 gram is weer 63 gram suiker. Dat zullen je tanden, maar ook je lichaam, je niet in dank afnemen!

29. Gedroogde ananas

 • Koolhydraten per 100g: 82 gram
 • Waarvan suikers: 81 gram

Gedroogde ananas wordt ook wel gesuikerde ananas genoemd. De reden daarvoor hoeven we je vast niet uit te leggen. Hoewel ananas natuurlijk hartstikke gezond en lekker is, is teveel van het goede ook niet altijd een goed idee. Suiker blijft suiker, of het nu uit fruit is of niet. Bij gedroogde ananas heb je ook nog eens het feit dat er suiker is toegevoegd, wat het gezonde eigenlijk weer tegengaat. Je mag natuurlijk heus wel genieten van een paar stukken gedroogde ananas door de yoghurt, of gewoon uit het vuistje, maar hou hierbij wel in gedachten dat het boordevol koolhydraten en suikers zit.

28. Thaise witte rijst noedels

 • Koolhydraten per 100g: 83 gram
 • Waarvan suikers: 0 gram

Thaise witte rijst noedels bevatten veel koolhydraten, maar de koolhydraten die zij bevatten hebben niets te maken met suikers. Dit noemen we langzame koolhydraten. Het duurt langer voordat het lichaam deze verwerkt heeft waardoor je langer een vol gevoel hebt en langer kunt genieten van de energie die het jouw lichaam te bieden heeft. Langzame koolhydraten zijn een gezonde keuze, en je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je twee keer opschept tijdens het eten van Thaise witte rijst noedels.

27. Lange vingers

 • Koolhydraten per 100g: 83 gram
 • Waarvan suikers: 51 gram

We genieten al sinds we klein kind waren van lange vingers, maar hoeveel koolhydraten bevatten die lekkere koekjes nu eigenlijk? Het blijkt dus dat ze best wel hoog in de lijst van koolhydraten staan. Als er 83 gram koolhydraten in 100 gram lange vingers zitten, dan zit er per koekje dus 5 gram koolhydraten in. Ineens blijken die paar lange vingers bij de koffie nu ineens een stuk minder onschuldig!

26. Fruittella

 • Koolhydraten per 100g: 83 gram
 • Waarvan suikers: 54 gram

Het kon eigenlijk niet anders dan dat Fruittella natuurlijk ook in de lijst met meeste koolhydraten voor zou komen. Deze snoepjes zitten vol suikers, en dus ook vol koolhydraten. De meeste vormen van Fruittella bevatten ongeveer 83 gram koolhydraten per 100 gram, maar de dummy’s bevatten maar liefst 90 gram koolhydraten per 100 gram waarvan 83 gram suikers. Het is dus een ontzettend lekker snoepje, maar eet er vooral niet teveel van!

25. Rice toast

 • Koolhydraten per 100g: 84 gram
 • Waarvan suikers: 3 gram

Ook dit is weer zo’n product wat boordevol koolhydraten zit, maar wel het goede soort koolhydraten. Dit hebben de rice toasts te danken aan het feit dat ze gemaakt zijn van rijst, wat weer veel zetmeel bevat. Je kunt zonder een schuldgevoel gewoon een paar stukjes rice toast erbij pakken wanneer je tussendoor een beetje trek begint te krijgen. Ze zullen jouw honger stillen en je voor een langere tijd energie geven.

24. Autodrop Cadillacs

 • Koolhydraten per 100g: 84 gram
 • Waarvan suikers: 57 gram

Ze zijn een van de beroemdste snoepjes in Nederland om in de auto te hebben, en ze heten dan ook niet voor niets autodrop. Deze kleine snoepjes bevatten maar liefst 80 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 57 gram suikers. Maar misschien is dit wel een product die we moeten gedogen. Dit product maakt vooral gebruik van snelle koolhydraten. Door de suikers krijg je al gauw een kleine energie boost, maar die werkt ook weer heel snel uit. Maar ja, als je al een half uur stil staat op de weg, dan heb je toch wat nodig om je nog een beetje wakker te houden.

23. Bolletje Bakkers Kruidnootjes

 • Koolhydraten per 100g: 82 gram
 • Waarvan suikers: 36 gram

Deze lekkernij ligt maar één keer per jaar in de winkel, dus het is echt niet erg als je hier een paar zakken van koopt. Let er echter wel op dat je er niet teveel in één keer eet, want de koolhydraten zijn weer aardig aanwezig. In 100 gram Bolletje Bakkers Kruidnootjes zitten maar liefst 82 gram koolhydraten waarvan 36 gram suikers zijn. Maar laten we nu eens eerlijk zijn, die koolhydraten tijdens de feestdagen tellen niet mee, toch?

22. Corn Flakes

 • Koolhydraten per 100g: 84 gram
 • Waarvan suikers: 8 gram

Hoewel je in eerste instantie misschien schrikt van het aantal koolhydraten in ontbijtgranen, is dit juist een gezonde manier om de dag te starten. Het gaat hier weer om langzame koolhydraten waar je een langere tijd energie van krijgt. Er zitten wel suikers in, maar dit is een gezonde hoeveelheid van 8 gram suikers per 84 gram koolhydraten. Niks om je zorgen om te maken! Neem gewoon lekker een tweede bak Cornflakes als je nog steeds honger hebt.

21. Honey Pops

 • Koolhydraten per 100g: 85 gram
 • Waarvan suikers: 27 gram

Ook dit is weer zo’n heerlijke ontbijtgraan die boordevol koolhydraten zit. Echter zit er in Honey Pops net iets meer suiker dan in Cornflakes, namelijk 27 gram suikers per 85 gram koolhydraten. In principe is dit geen probleem. Er wordt 50-60 gram suikers aangeraden voor een volwassen persoon. Dit betekent echter wel dat je goed op je suikerinname moet letten bij ander voedsel als je echt binnen die lijnen wilt blijven. Als je twee bakjes Honey Pops zou eten, dan zit je dus al aan de aangeraden hoeveelheid suiker op één dag.

20. Rice Krispies

 • Koolhydraten per 100g: 86 gram
 • Waarvan suikers: 8 gram

We blijven nog even bij de ontbijtgranen, want Rice Krispies zitten ook weer boordevol koolhydraten. Gelukkig zitten er in Rice Krispies niet veel suikers, net zo weinig als in Cornflakes, waardoor je hier zonder schuldgevoel van kunt genieten als je aan het lijnen bent. Dat betekent dus dat dit ook weer zo’n product is wat gebruik maakt van langzame koolhydraten waardoor je langer energie hebt en minder snel naar ander eten zal grijpen.

19. Werther’s Original

 • Koolhydraten per 100g: 87 gram
 • Waarvan suikers: 72 gram

Werther’s Original zit vol smaak, maar ook koolhydraten. Per 100 gram Werther’s zitten er maar liefst 87 gram koolhydraten in waarvan 72 gram suikers. Het is dus heerlijk om deze karamel snoepjes even tussendoor te eten, of tijdens de koffie, maar de suikers lopen heel snel op. We snappen dat het heel erg lekker is, maar het is niet echt de gezondste optie als je op je koolhydraten en suikers wilt letten.

18. Snack a Jacks (Karamel)

 • Koolhydraten per 100g: 87 gram
 • Waarvan suikers: 28 gram

Je denkt misschien heel gezond te doen met een rijstwafel, maar wanneer dit een karamel Snack a Jack is, is het toch iets minder gezond dan je dacht. Per 100 gram karamel Snack a Jacks, zit je 87 gram koolhydraten naar binnen te werken waarvan 28 gram suikers is. Gelukkig is het grootste gedeelte dus nog wel langzame koolhydraten, maar die suikers tellen al gauw op. Nu is het wel zo dat je ongeveer 10 Snack a Jacks zou moeten eten om aan die 87 gram koolhydraten te komen, dus je zou wel hele erge trek moeten hebben om er een ongezond tussendoortje van te maken.

17. Kellogg’s Frosties

 • Koolhydraten per 100g: 87 gram
 • Waarvan suikers: 37 gram

Het is natuurlijk geen verrassing dat er weer ontbijtgranen op de lijst staan, ze zijn namelijk zo gemaakt dat je er een langere tijd energie uit kunt halen. In Kellogg’s Frosties zitten helaas ook redelijk wat suikers, namelijk 37 gram per 100 gram Frosties. Dit is dus een heerlijk ontbijt, maar je moet er niet te veel bakjes van nemen als je nog binnen de richtlijnen wilt blijven.

16. Tikkels

 • Koolhydraten per 100g: 89 gram
 • Waarvan suikers: 73 gram

Het geniepige aan Tikkels is dat het hele kleine dingetjes zijn, waardoor je er al gauw een hele hoop achter elkaar kunt eten. Toch is dit geen aanrader als je op jouw koolhydraten en suikers aan het letten bent. In een standaard zak zitten 245 gram Tikkels. Met minder dan de helft van de zak zit je al op 89 gram koolhydraten waarvan 73 gram suikers.

15. Zoete popcorn

 • Koolhydraten per 100g: 89 gram
 • Waarvan suikers: 55 gram

Je hebt natuurlijk suiker nodig om zoete popcorn te maken, dus het is dan ook niet gek dat er 89 gram koolhydraten waarvan 55 gram suikers in 100 gram zoete popcorn zit. En laten we nu heel eerlijk zijn; niemand houdt zich ooit aan de portiegrootte als het om popcorn gaat. Tijdens een leuke film gaat die zak al gauw binnen het eerste half uur leeg. Als je er bezig bent met jouw inname van koolhydraten, dan zul je dit dus of even moeten laten liggen, of een dag inplannen waarop je even valsspeelt.

14. Kikkers en muizen

 • Koolhydraten per 100g: 89 gram
 • Waarvan suikers: 81 gram

Natuurlijk wist jij zelf ook al dat kikkers en muizen bomvol suikers zaten. Om precies te zijn zitten er 89 gram koolhydraten en 81 gram suikers in 100 gram kikkers en muizen. Zo’n zak weegt vaak rond de 200 gram, dus met de helft van de zak zit je hier al op. Gelukkig komen deze lekkernijen maar één keer per jaar in de winkel en, zoals we al eerder zeiden, doen we gewoon net alsof het eten tijdens de feestdagen niet meetelt.

13. Droptoppers Salmiak Mint

 • Koolhydraten per 100g: 90 gram
 • Waarvan suikers: 79 gram

Gelukkig eten de meeste mensen niet gelijk een halve zak Droptoppers op één dag, want de Salmiak Mint versie heeft behoorlijk wat koolhydraten erin zitten. Dit zou weer een van die soort snoepjes zijn die ideaal zijn om in de auto te hebben wanneer je echt even die kleine boost energie nodig hebt. Je kunt er natuurlijk ook gewoon van genieten als je thuis bent.

12. Aardbeien schuim (Haribo)

 • Koolhydraten per 100g: 91 gram
 • Waarvan suikers: 77 gram

De zachte structuur die we allemaal zo lekker vinden aan de aardbeien schuim snoepjes van Haribo zijn te danken aan een mix van suikers en gelatine. En we hoeven jouw natuurlijk ook niet te vertellen dat je niet teveel van dit product moet nemen, want snoep is altijd ongezond als je er teveel

van eet. Misschien is het handig om te weten dat één portie gelijk staat aan 25 gram, wat dus neerkomt op 22,75 gram koolhydraten waarvan 19,25 gram suikers. Zo kun je het een beetje relativeren.

11. Bananas (Haribo)

 • Koolhydraten per 100g: 91 gram
 • Waarvan suikers: 77 gram

De bananas van Haribo zijn eigenlijk identiek aan de aardbeien schuimpjes wat betreft koolhydraten en suikers. Dat is ook niet zo raar, aangezien dit tegenhangers van elkaar zijn. Een zak bananas heeft echter wel een zwaardere inhoud. Wij vinden de snoepjes eigenlijk allebei net zo lekker, wat het dan ook wel weer zo jammer maakt dat deze soepjes ongezond zijn.

10. Fisherman’s Friend

 • Koolhydraten per 100g: 92 gram
 • Waarvan suikers: <0,5 gram
 • Waarvan polyolen: 86 gram

Er wordt wel eens gezegd dat Fisherman’s Friend kan helpen tegen de keelpijn, maar het zijn ook gewoon overheerlijke snoepjes om zo van te genieten! En het beste van allemaal? Dat kan gewoon schaamteloos. Gemiddeld zitten er 92 gram koolhydraten in een pak Fisherman’s Friend, maar dat is afhankelijk van welke smaak je kiest. De originele heeft bijvoorbeeld 97 gram koolhydraten. Het is wel zo dat er bij elke smaak bijna geen gebruik wordt gemaakt van suikers. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van polyolen, ook wel bekend als zoetstoffen. Kijk wel uit dat je er niet teveel van eet in één keer, want deze kunnen een laxerend effect hebben.

9. Dragibus (Haribo)

 • Koolhydraten per 100g: 92 gram
 • Waarvan suikers: 58 gram

Eigenlijk moeten we er gewoon vanuit gaan dat alles wat van Haribo is, vol met koolhydraten en suikers zit. Want ook de Dragibus staat weer hoog op de lijst met 92 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 58 gram suikers. Het zachte, onschuldige aanzicht van deze snoepjes verandert daar helaas niets aan. Gelukkig houdt dat ons niet tegen om er toch af en toe een paar van te snoepen.

8. Mentos

 • Koolhydraten per 100g: 93 gram
 • Waarvan suikers: 69 gram

Helaas heeft vrijwel elke smaak van Mentos veel koolhydraten en suikers. Gelukkig weegt een rolletje Mentos nog niet eens 40 gram, waardoor we eigenlijk best wel vinden dat we dat ene rolletje kunnen opeten zonder ons schuldig te voelen. Of je nu de fruit versie of de mint versie kiest, bijna alle rollen Mentos hebben ongeveer hetzelfde aantal koolhydraten en suikers.

7. Harten (Haribo)

 • Koolhydraten per 100g: 94 gram
 • Waarvan suikers: 87 gram

We beloven dat dit echt het laatste product van Haribo zal zijn op deze lijst, maar we moeten het er toch even over hebben. Die harten zijn altijd zo ontzettend lekker, maar dat heeft vooral te maken met al het suiker en stroop wat erin verwerkt zit. En dat kun je ook terugzien in de voedingswaarden. Per 100 gram harten zitten er maar liefst 94 gram koolhydraten in waarvan 87 gram suikers. Oei, dat was toch iets minder gezond dan we gehoopt hadden! Maar laten we heel eerlijk zijn, vanaf het moment dat we die eerste hap van een hartje nemen, weten we donders goed dat dit vol met suiker zit.

6. Meringue

 • Koolhydraten per 100g: 95 gram
 • Waarvan suikers: 92 gram

Vooral de chocolade en de gezouten karamel meringues zitten vol met koolhydraten en suikers. Wij hebben deze voedingswaarden gebaseerd op de mini meringue die te koop is bij de Albert Heijn. Nu moeten we ook wel zo eerlijk zijn om te zeggen dat verschillende smaken en aanbieders verschillende voedingswaarden hebben, dus het is lang niet altijd zo dat meringue zo hoog op de lijst komt te staan. Neem dit vooral als een tip om altijd even te kijken wat er precies in jouw meringue zit kwa voedingswaarden.

5. Napoleon (en andere zuurtjes)

 • Koolhydraten per 100g: 95 gram
 • Waarvan suikers: 66,5 gram

We kunnen allemaal wel van zuurtjes genieten op zijn tijd, maar het moet geen verslaving worden. Wanneer je minder dan de helft van een zak zuurtjes in één keer eet, benuttig je 95 gram koolhydraten waarvan 66,5 gram suikers. Zuurtjes bestaan grotendeels uit suiker, stroop en dextrose, dus dat is ook helemaal niet zo verrassend.

4. Smint

 • Koolhydraten per 100g: 95 gram
 • Waarvan suikers: 0 gram
 • Waarvan polyolen: 87 gram

Veel mensen gebruiken Smint om even snel een frisse adem te krijgen voordat zij in contact komen met iemand, maar het zijn natuurlijk ook gewoon heerlijke snoepjes om even tussendoor te nemen. Als jij ook wel van Smint kan genieten, dan heb je geluk. Smint maakt gebruik van polyolen, ook wel zoetstoffen genoemd, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het aantal suikers wat erin zit. Zorg er wel voor dat je er niet teveel in één keer eet, want polyolen kunnen een laxerende werking hebben.

3. Tic Tac

 • Koolhydraten per 100g: 97,5 gram
 • Waarvan suikers: 93,5 gram

Tic Tac wordt ook vaak gebruikt om snel een frisse adem te krijgen, of gewoon omdat mensen het zo lekker vinden. Dit is echter een veel minder onschuldige manier dan bij bijvoorbeeld Smint. Tic Tac maakt wel gewoon gebruik van suikers, en niet zo heel weinig ook. In één pakje Tic Tac zit ongeveer 98 gram. Als je een heel pakje Tic Tac zou opeten, dan zou je dus bijna 97,5 gram aan koolhydraten eten, waarvan maar liefst 93,5 gram suikers is. Er blijft dan weinig ruimte in de dag om van andere suikers te genieten.

2. Ricola Eucalyptus Suikervrij

 • Koolhydraten per 100g: 98 gram
 • Waarvan suikers: 0 gram
 • Waarvan polyolen: 97 gram

Ricola is speciaal gemaakt om de luchtwegen te verzachten wanneer je last hebt van je keel. Het bevat natuurlijke, essentiële oliën waardoor de luchtwegen openen bij verkoudheid. Er zitten echter wel veel koolhydraten in, namelijk 98 gram per 100 gram Ricola Eucalyptus Suikervrij. Gelukkig wordt er hier gebruik gemaakt van polyolen, een ander woord voor zoetstoffen. Je krijgt dus geen ongezonde suikers binnen, maar je moet wel opletten dat je niet te veel snoepjes achter elkaar eet, het heeft namelijk een laxerende werking.

1. Wilhelmina pepermunt

 • Koolhydraten per 100g: 99 gram
 • Waarvan suikers: 99 gram

Even lekker heel de dag pepermuntjes eten is een stuk minder gezond dan we dachten. Per 100 gram Wilhelmina pepermuntjes zijn er maar liefst 99 gram koolhydraten aanwezig, waarvan 99 gram ook nog eens suikers zijn. Een gemiddelde zak Wilhelmina pepermunt bevat ongeveer 225 gram pepermunten, dus als je zo’n hele zak zou eten zou je al boven de 200 gram suiker en koolhydraten op één dag zitten. Dat was niet helemaal de bedoeling! Natuurlijk kan het geen kwaad om tussendoor even een pepermuntje te nemen, maar hou hierbij wel rekening met de hoeveelheid. Het is weer een ideaal snoepje om in de auto te bewaren.

Veel gestelde vragen

Wat voor soort koolhydraten zijn er?

Er zijn vier verschillende koolhydraattypen: suikers, polyolen, oligosachariden en polysachariden. Deze hebben ook allemaal weer hun eigen subgroepen en componenten. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop de koolhydraten verteerd worden door het lichaam.

Hoe worden koolhydraten door het lichaam gebruikt?

Koolhydraten worden in het lichaam vaak omgezet naar glucose. Bij het opnemen van deze glucose in onze weefsels, komt er energie vrij. Deze energie kan ons lichaam weer gebruiken. Soms kiest het lichaam ervoor om glucose tijdelijk op te slaan in de lever en spieren als glycogeen. Dit is bedoeld om een voorraad glucose op te bouwen die we later weer kunnen gebruiken op een moment dat we snel energie nodig hebben.

Word je dikker van koolhydraten?

Wanneer je koolhydraten als onderdeel van een gezonde voeding gebruikt, wordt je hier niet dikker van. Je begint pas aan te komen van koolhydraten wanneer je meer koolhydraten eet dan je verbrandt. De koolhydraten zelf zijn echter niet de dikmakers.

Waar komen koolhydraten vaak in voor?

Je kunt koolhydraten vooral vinden in graanproducten zoals boord en pasta, maar ook producten met veel zetmeel zoals aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Dit wilt echter niet zeggen dat dit ongezond is. Dat hangt af van het soort koolhydraat.

Zijn er gezonde koolhydraten?

Er zijn inderdaad koolhydraten die gezonder zijn dan anderen. Koolhydraten die voornamelijk uit suiker bestaan zijn natuurlijk niet de meest efficiënte koolhydraten. Wanneer de koolhydraten voornamelijk uit zetmeel bestaan, kun je hier langer energie uit halen en heb je ook langer een vol gevoel. Dit noemen we ook wel de gezonde koolhydraten. Teveel van het goede is echter ook niet altijd ideaal.

Werkt een koolhydraatarm dieet om af te vallen?

Op de korte termijn werkt een koolhydraatarm dieet ontzettend goed. Je denkt vaak dat je een wonderoplossing gevonden hebt. We zien echter vaak dat mensen die koolhydraten schrappen na een aantal weken of maanden weer teruggevallen zijn op hun oude gewicht. Tevens is een koolhydraatarm dieet niet altijd gezond omdat je na verloop van tijd een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zal hebben.

Hoeveel koolhydraten mag ik per dag eten?

Er wordt aangeraden om tussen de 40% en 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Als je echter een beperkt dieet volgt, dan zal dat natuurlijk minder zijn. Wanneer je een lichte koolhydraatbeperking hebt, mag je tussen de 150 tot 200 gram koolhydraten per dag. Bij een matige beperking is dit 70 tot 150 gram per dag, en bij een volledige koolhydraatbeperking mag je niet meer dan 70 gram koolhydraten per dag eten.

Mag ik koolhydraten eten tijdens het afvallen?

Als je probeert af te vallen kun je gewoon koolhydraten eten. Uiteindelijk beslist de hoeveelheid calorieën die je verbrand of je af zal vallen of niet. Je moet dus proberen om meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Dit betekent dat je meer zult moeten bewegen, en minder zal moeten eten als je echt resultaten wilt zien.