Lekker op de bank kijken naar een film of je favoriete tv-programma, wat smaakt daar beter bij dan een goede zak chips? Het is een van de meest gekochte snacks van ons land, naast pinda’s en bijvoorbeeld een Japanse mix. De fabrikanten hebben er slim op ingesprongen en hebben ondertussen heel veel soorten chips op de markt gebracht.

De meest gegeten soort chips is de paprika chips. Naast de paprika chips is ook de naturel chips razend populair.

In Amerika zijn de chips smaken iets anders verdeeld dan bij ons. Zie hieronder een lijst van de meest gegeten smaken chips in Amerika:

1. Paprika Chips

Fabrikant: Bijna alle fabrikanten maken paprika chips. Bijvoorbeeld: Lay’s, Croky en de eigen merken van supermarkten

Smaak: Paprika smaak

Het is misschien niet zo logisch, maar de meeste chipsfabrikanten verpakken paprika chips in een blauwe zak. Er zijn wel fabrikanten die deze chips in een, logischere, rode zak verpakken zoals bijvoorbeeld Chio.

Je kunt, voor een iets gezondere variant, ook zelf eens paprika chips maken.

2. Naturel Chips

Fabrikant: Bijna alle fabrikanten maken naturel chips. Bijvoorbeeld: Lay’s, Croky en de eigen merken van supermarkten.

Smaak: Zout

Na de paprika chips zijn de naturel chips ook heel populair. De meeste fabrikanten verkopen de naturelchips in een rode zak, maar er zijn ook chips makers die deze smaak in een blauwe zak verkopen.

3. Ribbel Chips

Fabrikant: Er zijn meerdere fabrikanten die ribbelchips op de markt hebben gebracht, denk bijvoorbeeld aan G’woon of de eigen merken van de supermarkten

Smaak: Ribbel chips zijn in verschillende smaken verkrijgbaar, de meest verkochte smaken zijn paprika en naturel ribbel chips

Naast de ‘vlakke’ chips zijn er meerdere varianten qua vorm in chipsland. Eén hiervan is de ribbelvariant. Sommige mensen vinden dit fijner / leuker om te eten, omdat je deze chips ribbeltje voor ribbeltje kunt opeten.

De ribbelchips hebben een iets intensere smaak dan de normaal gevormde chips, dit komt omdat het oppervlakte van de ribbelchips iets groter is, is er meer plaats voor de kruiden die worden gebruikt. Ze zijn ook vaak iets dikker waardoor je meer moet kauwen en dus de smaak beter kunt proeven.

4. Oven-Baked Chips

Fabrikant: Meerdere, maar de hoofdleveranciers zijn Lay’s en Smiths

Smaak: Meerder smaken, de meest verkochte smaken zijn naturel en paprika

Normale chips worden gefrituurd, maar de oven baked chips worden, zoals de naam al zegt in de oven bereid. Hierdoor zijn ze qua calorieën en vetgehalte iets gezonder dan de gefrituurde chips.

5. MamaMia’s

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Kaas en Paprika

Dit knapperige brosse zoutje wordt gemaakt door Lay’s. Het zijn langvormige chips met luchtbelletjes. De smaak is Italiaans met paprika en kaas.

Deze chips soort wordt gemaakt met zonnebloem olie en bevat per zak ongeveer 4 tot 5 porties. Deze 4 tot 5 porties (van zo een 30 gram) is 125 gram. Op het vlak van allergieën zit er melk in, dus mocht je hiervoor allergisch zijn, kun je deze chips beter mijden.

6. Doritos

Fabrikant: Frito-Lay

Smaak: Cool American / Nacho Cheese / Naturel / Pure Paprika / Sweet Chilli Pepper / Flamin’Hot / Dippers Guacamole / Dippers Naturel

Je kunt Doritos gemakkelijk herkennen aan hun driehoekige vorm. Ze zijn redelijk hard, maar hebben wel de herkenbare maissmaak. De fabrikant van de Doritos heeft het slim aangepakt, want naast de driehoekige nacho chips hebben ze ook lekkere salsa dips gemaakt waarin je ze kunt dippen.

Doritos heeft de volgende dips op de markt gebracht, die per 300 gram in een pot zitten:

 • Nacho Cheese

 • Mild Salsa

 • Medium Salsa

 • Hot Salsa

7. Hamka’s

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Ham en Kaas

De Hamka’s hebben een unieke vorm, namelijk een vierkantje met allemaal ruitjes erin. Deze chips worden gemaakt van tarwe en maïs. Ze zijn lekker bros en plakken hierdoor goed in je mond. Er zit overigens geen ham in de Hamka’s, ook geen extract hiervan.

Naast de gewone Hamka’s heeft Lay’s ook Hamka’s Mini op de markt gebracht. Zoals de smaak al doet suggereren zijn is de mini versie hetzelfde als de originele versie, maar dan in het klein. Het leuke aan de Hamka’s is dat je ze vierkantje voor vierkantje kunt opeten en hierdoor verschillende vormen aan je chipje kunt geven.

8. Wokkels

Frabrikant: Lay’s (voorheen Smiths)

Smaak: Paprika en Naturel

De vorm van de wokkels wordt ook wel de (dubbele) helix of de schroef van Archimedes genoemd. Smiths was de fabrikant die de wokkel in 1974 introduceerde. Smiths werd echter in 1992 overgenomen door PepsiCo, waaronder Lay’s valt.

De wokkels worden gemaakt van voornamelijk aardappelpoeder en aardappelzetmeel waarvan een pasta wordt gemaakt. Deze pasta wordt geëxtrudeerd waardoor er luchtbelletjes worden gevormd. Wokkels is een vormmerk.

9. Cheetos

Fabrikant: Frito-Lay

Smaak: Diverse smaken (en vormen)

Charles Elmer heeft de Cheetos ontwikkeld in 1948. Eigenlijk werd het geschreven als Chee•tos. Deze brosse chips hebben zelfs een mascotte genaamd Chester Cheetah.

Nibb-it, Ringlings en Chipito, welke voorheen onder Smiths vielen, vallen sinds 2015 onder het merk Cheetos. Ook Spinners en de Nibbit sticks vallen onder Cheetos. Cheetos worden gemaakt van maïsmeel.

10. Kroepoek

Fabrikant: Meerdere fabrikanten. Conimex is waarschijnlijk de bekendste

Smaak: Naturel (in Nederland wordt vooral de kroepoek gemaakt van garnalen en meel gegeten), maar er zijn wel 30 of misschien wel 100den verschillende soorten

Conimex heeft verschillende soorten kroepoek op de markt gebracht. De volgende smaken bieden zij aan:

 • Kroepoek Bali
 • Vegan Kroepoek Jakarta
 • Kroepoek Cassave
 • Kroepoek Lange Plak
 • Kroepoek Naturel
 • Kroepoek Spicy Cassave
 • Kroepoek Java
 • Kroepoek Pittige Jakarta
 • Kroepoek Sumatra
 • Kroepoek Saté

Echter in Indonesië, waar de kroepoek vandaan komt zijn er misschien wel honderden verschillende soorten kroepoek. De kroepoek Oedang (in Indonesië genaamd kroepoek Palembang) is de meest gegeten soort in Nederland en België, deze wordt ook wel de kroepoek naturel genoemd.

Kroepoek is ongebakken hard en dun, maar door het frituren wordt het luchtig en krokant. Kroepoek Oedang wordt gemaakt van ei, zout, gedroogde en gemalen vis en / of garnalen, tapiocameel en eventueel kruiden.

11. Bugles

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Nacho Cheese, Sweet Chili, Naturel en Roasted Paprika

Je kunt Bugles makkelijk herkennen aan de vorm die het meest lijkt op een (verkeers)pionnetje. Voedingsingenieur Verne E. Weiss die uit Minnesota (Plymouth), USA komt heeft de Bulges ontwikkeld.

In 1966 werden Bugles op de markt gebracht, nadat ze in 1965 waren getest op de markt. Ze werden uitgebracht als één van de General Mills-snacks.

Sinds november 2014 worden Bugles verkocht zoals we ze nu kennen in Canada, China, de USA, Irak, Denemarken, Nederland, het Caribisch gebied en een aantal landen in Midden-Amerika.

12. Tortilla chips

Fabrikant: Verschillende fabrikanten, waaronder bijvoorbeeld Old El Paso of de eigen merken van verschillende supermarkten

Smaak: Verschillende smaken, maar de meest gegeten smaak is de naturel / original maïs smaak

Van oorsprong zijn tortilla chips eigenlijk een bijproduct van tortilla’s uit Mexico. Sinds de 1e helft van de 20e eeuw zijn ze voor consumptie op de markt gekomen.

Ook worden ze nachochips genoemd, deze tortilla chips, en zijn in stukken gesneden Mexicaanse tortilla’s die worden geserveerd als bijvoorbeeld voorgerecht. Je kunt ze goed dippen in een goede saus zoals guacamole of een salsa.

13. Barbecue Chips

Fabrikant: Verschillende fabrikanten zoals Lay’s en Kettle

Smaak: Barbecue smaak

Er zijn vele chipsfabrikanten die de smaak van barbecue aan hun chips hebben toegevoegd, en niet zonder reden, want deze smaak is behoorlijk populair in Nederland. Je kunt natuurlijk ook je eigen bbq chips maken.

14. Heinz Tomato Ketchup Chips

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Tomaten Ketchup (van Heinz) smaak

Heinz en Lay’s zijn een slimme samenwerking aangegaan en hebben gezamenlijk een chips smaak op de markt gebracht; de Heinz Tomato Ketchup chips. De chips zitten in een zwarte zak en zijn verkrijgbaar als normale en geribbelde chips.

Per 100 gram bevatten deze chips 515 kcal waarvan o.a. 31 gram vet, 49 gram koolhydraten en 3,1 gram suiker. Ze worden gemaakt van aardappelen, koolzaad-, zonnebloem en maïsolie, zout en Heinz Tomato Ketchupsmaak (geheim recept met o.a. suiker, citroenzuur en kleurstof van paprika extract).

15. Bolognese Chips

Fabrikant: Meerdere fabrikanten waaronder Lay’s, Croky en huismerken van supermarkten

Smaak: Bolognese smaak

De bolognese chips van verschillende fabrikanten zit over het algemeen in een groene zak. Je kunt deze chips kopen in de geribbelde en gewone variant. Je kunt verschillende maten van zakken kopen met bolognese chips o.a. 40 gram en 225 gram.

Volgens kenners smaken de bolognese chips echter niet naar de bekende pastasaus uit Bologne, maar is de smaak wel goed. Eerder zou het enigszins naar geroosterde rozemarijn en oregano smaken. Maar je moet het zelf proeven om hier een oordeel over te kunnen vellen.

16. Cheese Onion Chips

Fabrikant: Meerdere fabrikanten waaronder Lay’s, Walkers,Kelly’s en de eigen merken van supermarkten

Smaak: Kaas en ui

De cheese en onion chips zijn ook een geliefde snack. Meestal worden ze aangeboden in een gele zak, maar bijvoorbeeld Walkers heeft ze in een blauwe zak verpakt.

Voor de mensen met een gluten allergie zijn er varianten te vinden die glutenvrij zijn. Voorbeelden hiervan zijn Cheese Onion chips van de Albert Heijn of Lay’s. Ook voor veganisten zijn er cheese onion chips te vinden, de Lay’s Oven Cheese Onion is hier een voorbeeld van.

17. Patatje Joppie Chips

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Joppie saus smaak

Lay’s had in 2010 een wedstrijd onder chipsetend Nederland gehouden waarbij ze nieuwe smaken mochten verzinnen en insturen. De winnaar van die wedstrijd was Peter Boogaard. Zijn prijs was niet mis, want hij kreeg een jaar lang 1% van de omzet van de door hem verzonnen chips.

De andere finalisten van de wedstrijd in 2010 waren Mango Red Chilli en Nr. 66 Babi Pangang. Je kunt de Patatje Joppie chips van Lay’s herkennen aan de gele zak en ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten.

18. Pringles

Fabrikant: Kellogg Company

Smaak: Verschillende smaken zoals paprika, naturel en barbecue

Deze chips zijn te herkennen aan hun iconische koker waarin ze verkocht worden en dat de chips allemaal hetzelfde eruit zien. Dat laatste komt omdat deze chips niet van (hele) aardappels worden gemaakt, maar van +/- 40 % aardappelvlokken, rijst en tarwe.

In eerste instantie was het Procter & Gamble die de Pringles op de markt bracht in 1967 (in Amerika, en in 2000 in Nederland), maar ondertussen is het merk overgenomen in 2012 door de Kellogg Company. Als het WK of EK voetbal er is, dan komen Pringles met de Pringooooals op de proppen waarbij de verpakking een voetbal tintje krijgt en er voetbal relateerde prijzen zijn te winnen.

Pringles zijn ook als rijstchips en tortilla chips op de markt gebracht. Je kunt Pringles in de volgende smaken krijgen (2021):

 • Ketchup, Paprika
 • Sea Salt & Herbs
 • Hot & Spicy
 • Salt & Vinegar
 • Texas BBQ
 • Cheese & Onion
 • Original
 • Rosemary & Olive Oil
 • Ham & Cheese
 • Flame Kicking Sour Cream
 • Flame Spicy BBQ
 • Flame Spicy Cheese & Chili
 • Rice Fusion Japanese BBQ Teriyaki
 • Rice Fusion Malaysian Red Curry
 • Rice Fusion Indian Chicken Tikka Masala
 • Tortilla Chips Original
 • Tortilla Chips Nacho Cheese
 • Tortilla Chips Spicy Chili
 • Tortilla Chips Sour Cream

19. Pickles Chips

Fabrikant: Verschillende fabrikanten als Lay’s en Croky

Smaak: Augurk

Pickles chips worden meestal verkocht in een groene zak. In België hebben ze een test gedaan onder de verschillende chips met pickles smaak. Dit is de top 5:

 1. Croky
 2. Lays’s
 3. Pirato van Aldi
 4. Delhaize
 5. Crusti Croc van Lidl

Wanneer je pickles chips koopt kun je in gedachten houden dat dit type chips ongeveer 3 maal zoveel zout bevat dan naturel chips, wat overeen komt met paprika chips trouwens. Hiernaast bevatten deze chips zo een halve tot 1,2 suikerklontjes per zak, Lay’s bevat het meeste suiker, maar wel de minste calorieën.

20. Japanese Sweet Wasabi & Ginger Chips

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Zoete wasabi en (eningszins lichte) gember smaak

Lay’s heeft onder haar submerk Sensations de Japanese Sweet Wasabi & Ginger chips op de markt gebracht. Deze chips zijn te koop in een zwarte zak met groene tekening.

De Japanese Sweet Wasabi & Ginger chipjes zijn iets dikker gesneden dan de reguliere chips en de smaak van wasabi is voor sommigen iets te zoet en de gember is ook moeilijk te proeven. Maar al met al is dit een lekker chipje met een lichte tongtinteling.

21. Sour Cream and Onion Chips

Fabrikant: Meerdere fabrikanten waaronder Lay’s en Ruffles

Smaak: Crème Fraîche met uien smaak

De meeste fabrikanten verkopen de sour cream and onion chips in een groene zak. Waarschijnlijk hebben ze voor die kleur gekozen omdat er over de chips een soort groen laagje zit. Dat groene laagje is lactic acid; hetzelfde zuurtje dat je verspreid als je sweet en je laat stinken naar ui of zure melk.

In 1950 was er een man genaamd Joe Murphy, hij vond dat de chips tot die tijd nogal flauw waren omdat er maar 1 smaak was. In 1954 begon hij Tayto waar hij smaakmakers aan chips toevoegde. Zonder deze Joe Murphy hadden we nooit de smaak Sour and Onion chips leren kennen, al begon hij met Cheese & Onion. In Amerika was de Sour Cream & Onion de eerste smaakjeschips samen met barbecue chips.

22. Mexican Pepper & Cream Chips

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Hete peper en room smaak

Onder Lay’s chipslijn Sensations heeft de fabrikant Mexican Pepper & Cream chips uitgebracht. Deze chips kun je online of in winkels kopen en kost ongeveer€ 1,70 per zak van 150 gram. Per zak haal je ongeveer vijf porties met chips.

Deze Lay’s chips hebben een zak die gemaakt recyclebaar is en het Groene Punt keurmerk heeft. De voedingswaarde van de Mexican Pepper & Cream chips is 477 kcal per 100 gram waarvan onder andere 23 gram vet, 3,1 gram suiker en 1,4 gram zout is.

23. Salt & Vinegar Chips

Fabrikant: Verschillende fabrikanten waaronder Lay’s en Kettle

Smaak: Zoute en Zure (Azijn) smaak

In Zuid-Afrika heeft Lay’s in februari 2020 beken gemaakt dat ze de salt and vigegar chips uit de handel halen omdat ze niet goed genoeg verkochten. Het is goed om te weten dat deze chips in februari 2021 weer terug op de Zuid-Afrikaanse markt gekomen en in vele andere landen ook gewoon aangeboden worden, ook door Lay’s.

Houd er rekening mee dat deze chips behoorlijk slecht voor je tanden zijn door het hoge zuur gehalte. Volgens kenners hebben Lay’s en Kettle debeste Salt and Vinegar chips die er te koop zijn.

24. Groentechips

Fabrikant: Meerdere fabrikanten waaronder veel eigen merken van supermarkten als Albert Heijn

Smaak: Verschillende groenten

Als marketingstunt gebruiken de meeste fabrikanten een gezond imago voor de verkoop van groentechips. Helaas zijn deze groentechips niet gezonder dan normale chips. Ook het Voedingscentrum bevestigd dit door de melden dat beide soorten chips bestaan uit groente (in het ene geval aardappel, in het andere geval zo een beetje alle andere groente waar je chips van kunt maken), zout en zonnebloemolie.

Naast de hoeveelheid onverzadigde vetten, welke slecht zijn voor je hart- en vatenstelsel, bevatten de chips ook nog eens ongeveer 1/6 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout. Hiernaast is het niet bekend of de groentechips überhaupt nog vitaminen bevatten, want door het frituren gaan er heel veel goede voedingsstoffen verloren. Al met al; voor een gezonde snack hoef je niet te kiezen voor groentechips, wel voor de lekkere smaak mocht je er van houden.

25. Light Chips

Fabrikant: Meerder fabrikanten waaronder Chio en Lay’s

Smaken: Verschillende smaken zoals naturel en paprika

Als alles met een light versie komt, dan kan natuurlijk één van de meest ongezonde snacks niet achterblijven! Dus light chips zijn ook van de partij op het chipsfestijn. Echter zo heel light zijn light chips nou ook weer niet.

Echter wanneer je een product met “Light” bestempeld, moet het wel aan minstens 1 van de volgende 3 voorwaarden voldoen: 30% minder vet, 30 % minder suiker en / óf 30% minder calorieën dan in een vergelijkbare normale versie van het product. Bij chips die zich light mogen noemen zit er 30% minder vet in, maar slecht 10% minder calorieën (er zitten namelijk meer eiwitten en koolhydraten in).

26. Sticks

Fabrikant: Meerdere fabrikanten als Lay’s, Chio en Crown

Smaak: Verschillende smaken waaronder Paprika, Naturel en Hot & Spicy

In plaats van de gewoongevormde chips hunkeren chipseters toch af en toe naar een leuk vormpje. Hier springen chipsfabrikanten natuurlijk graag op in. Zo is ook het chipje in de vorm van een dunne friet of een stokje op de markt verschenen.

De stick chipjes moet je niet verwarren met de zoute sticks (welke overigens ook goed werken op feestjes). De zoute sticks zijn trouwens wel iets gezonder dan de sticks chips.

Dit zijn de zoute sticks, niet te verwarren met sticks chips.

27. Pomtips

Fabrikant: Lay’s (voorheen Smiths)

Smaak: Naturel

Dit brosse chipje lijkt wel een beetje op de Mama mia’s van Lay’s, maar is alleen te verkrijgen in de ‘original’ smaak. Dit zoutje is in 1972 op de markt gekomen.

Het is dus al een chipje of leeftijd en het was dan ook één van de eerste chipjes die qua vorm afweek van de gewone chips. Omdat het nog steeds een behoorlijke populaire snack is kunnen we deze chips bijna legendarisch noemen.

28. POM-BÄR Chips

Fabrikant: Intersnack

Smaak: Original en Paprika

Pom-Bär chips worden gemaakt zoals pasta; het is een pellet product. Kunstmatige smaak- en kleurstoffen zijn niet toegevoegd aan deze chips, ze zijn glutenvrij en er wordt gebruik gemaakt van gejodeerd zout. De vorm en smaak maken het chipje razend populair bij kinderen.

Aardappelmeel, water en zout is de basis van het deeg waarvan deze chips in de vorm van beertjes wordt gemaakt. De vorm wordt verkregen door er, net als koekjes, vormpjes uit te steken. In 1987 kwam de Pom-Bär voor het eerst op de markt en het iconische beertje, dat de mascotte is van deze chips is met de tijd meegegroeid:

29. Thai Sweet Chilli

Fabrikant: Lay’s

Smaak: Licht pittige smaak

De Sensations lijn van Lay’s heeft, naast een aantal andere smaken, de Thai Sweet Chilli Flavour chips op de markt gebracht. De Volkskrant heeft in 2018 een smaaktest onder chips gehouden en de Thai Sweet Chilli Flavour chips kwamen hier met een 7,3 op de 5e plek. Helemaal zo slecht nog niet.

De chips zijn, net zoals de andere Sensation chips van Lay’s verpakt in een zwarte zak. De Thai Sweet Chilli heeft echter een rode tekening erop. Volgens de jury van de Volkskrant-test waren er commentaren gegeven als “lekker pittig en weinig zoet” en “Goede bite” voor deze chips.

30. Brown Rice Chips

Fabrikant: Meerdere fabrikanten, zoals Rice up!, Bazqet! en Bett’r

Smaak: Meerdere smaken zoals Barbecue, Sour Cream & Onion en Paprika

Het klinkt weer als zo een gezonde vervanger voor de reguliere chips. Maar hoe gezond zijn de bruine rijst chips eigenlijk? Over het algemeen bevatten de bruine rijst chips zo een 21% vet, bevatten veel zout, maar niet zoveel suiker.

De brown rice chips worden gemaakt van zilvervliesrijst die wordt gepoft in olijfolie (ze worden dus niet gefrituurd). Echter door de bewerking van deze chips bevatten ze vrij weinig vezels; niet eens 1 gram vezel in een portie. Deze chipjes zijn wel ietsje gezonder dan normale chips, maar het verschil is niet overweldigend groot.

Zelf paprika chips maken

Dit doe je als volgt:

Benodigdheden voor 4 personen:

1 Grote Russet aardappel

2 Eetlepels olijf olie

1 Theelepel gerookt paprika poeder

Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?:

 • Warm je oven voor op +/- 175 °C.
 • Schil de aardappel en snij deze in zo dun mogelijke plakjes (je kunt hiervoor heel goed een keuken mandoline gebruiken).
 • Laat de aardappelschijfjes ongeveer 5 minuten in koud water liggen.
 • Lek de aardappelschijfjes uit en dep ze droog.
 • Mix de schijfjes in een (grote) kom met de olijfolie, zou, peper en paprikapoeder.
 • Leg de aardappelschijfjes vervolgens op een stuk bakpapier (ze mogen elkaar overlappen).
 • Doe ze in de oven voor zo een 30 minuten tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Zelf barbecue chips maken

Dit heb je nodig:

 • 1 grote russet aardappel (deze mag je schillen, hoeft niet)
 • ¾ cup water
 • 1,5 theelepel gerookt paprika poeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel bruine suiker
 • 0,5 theelepel knoflookpoeder
 • 0,5 theelepel zout
 • 0,25 theelepel chilipoeder
 • Frituurolie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Dit moet je doen:

 • Snijd de aardappel in hele fijne plakjes (je kunt hiervoor de mandoline gebruiken)
 • Doe de schijfjes in een bak met water en laat ze hier 30 minuten in liggen
 • Laat de schijfjes uitlekken en dep ze droog
 • Neem een zip Lock zak (is het makkelijkste, maar je kunt ook een bak pakken) en doe hier het paprika poeder, bruine suiker, uienpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder en zout in (niet de aardappelschijfjes!)
 • Maak de olie heet in een friteuse of een pan (180 graden). Wanneer deze klaar is doe je de droge aardappelschijfjes erin voor 3-5 minuten (ligt wat aan de dikte van de schijfjes)
 • Haal de chips eruit en laat ze afkoelen op een rek. Hierdoor worden ze lekker knapperig
 • Als laatste doe je de chips in de kruidenmix en schud je het wat door elkaar (beetje oppassen dat de chips niet breken)

Veel gestelde vragen

Welke chips zijn het minst ongezond?

Optimavita heeft een test gedaan tussen een aantal chips soorten. Namelijk Lay’s naturel, Lay’s Naturel Light, Lay’s Naturel Oven Baked en Groentechips van de Albert Heijn. Dit is het resultaat en je mag zelf je conclusie hieruit trekken; laat je niet verleiden door gezond uitziende chips!

Bron: optimavita

Hoe wordt chips gemaakt?

Chips maken klinkt erg eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook wel. De aardappelen worden in schijfjes gesneden en die worden vervolgens gebakken of gefrituurd. Vervolgens wordt er zout of andere kruiden toegevoegd. Voor de chips met andere vormpjes is het proces iets anders. Er wordt eerst van de aardappels een puree gemaakt waarna het in de juiste vorm gegoten kan worden.

chips gesneden

chips gefrituurd

chips verdelen

Wie heeft de chips uitgevonden?

In augustus 1853 ging een rijke man, genaamd Cornelius Vanderbilt uit eten en at friet. Hij vond de friet te dik en de kok, genaamd George Crum heeft toen aardappels in hele fijne plakjes gesneden en gefrituurd. Dit smaakte Vanderbilt heel goed en zo waren de chips geboren.

In 1818 werd voor het eerst de chipszak uitgevonden zodat de chips lekker vers bleven. De chips waren ondertussen razend populair geworden.

Hoeveel zout zit er chips?

Gemiddeld zit er in een zak chips 2,3 procent (keuken)zout! Volgens het Voedingscentrum mag een volwassen persoon 6 gram zout per dag eten. (Voor jongeren kun je kijken in de tabel hieronder).

Dit houdt in dat in een zak van 150 gram maar liefst 3,4 gram zout zit, dit is dus meer dan de helft van wat een volwassene per dag mag eten. Sowieso krijg je over het algemeen ongemerkt al meer zout binnen dan je zou denken, dus is het aan te raden het eten van chips niet tot een dagelijkse bezigheid te verheffen.

Maximale hoeveelheid zout per dag in grammen

LeeftijdMaximale hoeveelheid zout per dag in grammenMaximale hoeveelheid natrium per dag in grammen
0 tot 6 maandenMinder dan 1Minder dan 0,4
7 tot 12 maanden10,4
1 tot 3
jaar
31,2
4 tot 6
jaar
41,6
7 tot 10 jaar52
ouder dan 10 jaar62,4

Bron: Voedingscentrum

Welke chips zijn de zoutste chips?

Met ruim zestig procent meer zout dan normale chips, zijn de Lay’s Sensations chipjes de zoutste chips die er zijn.

Wat is een gezond(er) alternatief voor de normale chips?

Je zou in dit geval al snel neigen om te denken aan Oven Baked of Groentechips, maar deze typen chips zijn niet zoveel gezonder dan normale chips, als ze al gezonder zijn. Cassave chips zijn een goed alternatief voor onze geliefde chips.

Lay's chipswedstrijd

Lay’s heeft ook een goede marketingtruc toegepast door een wedstrijd te organiseren waarbij mensen een nieuwe smaak voor chips konden insturen. De eerste keer heeft Patatje Joppie gewonnen en in 2012 won Spicy Reggae Chicken. Deze laatste was dus één van de drie finalisten, de andere twee waren Whiskey Cocktail en Aioli e Aglio.