Fastfood Ketens

Alle Nederlanders hebben er wel eens iets gegeten, van een snelle snack tot een compleet menu. Fastfood ketens zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond gekomen. In elke stad kun je er één of meerdere vinden waar je je tegoed kan doen aan de, over het algemeen, ongezonde snacks.

De bekendste fastfoodketen in Nederland is McDonald’s. Online was McDonald’s met 54% de meest besproken fastfoodketen van Nederland. De Mac heeft de op 1 na meeste vestigingen van alle fastfood ketens in ons land, alleen Domino’s Pizza heeft meer filialen in Nederland.

De uit Amerika overgewaaide McDonald’s heeft 255 filialen in Nederland. Wereldwijd zijn er niet veel landen waar er geen McDonald’s is; IJsland, Noord-Korea, 54 landen in Afrika, Irak, Iran, Montenegro, Albanië, Macedonië, Guyana en Bolivia hebben geen McDonald’s. Dit geeft aan hoe groot deze keten is.

1. McDonald’s

McDonald’s

Opgericht in: 1940

Aantal vestigingen in Nederland: 255

In iets meer dan 80 jaar is de McDonald’s uitgegroeid tot de grootste leverancier van fastfood ter wereld. Waar het in Californië (San Bernardino) begon met 1 restaurant dat werd geopend door de broers Mac en Dick McDonald, begon de faam in 1948 te groeien door hun “Speedee Service System”.

Met dit systeem kwamen de hamburgers van de lopende band direct bij de klanten, en was dus geen bediening meer nodig. Ray Kroc, een milkshakemachine handelaar gaf aan dat het een goed idee was om meerdere filialen te openen en zo geschiedde. In Nederland werd het eerste McDonald’s filiaal in 1971 in Zaandam geopend.

2. Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Opgericht in: 1960 te Michigan (Verenigde Staten en in Nederland in 1989 te Breda)

Aantal vestigingen in Nederland: 345

Met 17.000 Domino’s Pizza zaken wereldwijd, waarvan 345 in Nederland is na McDonald’s deze fastfoodketen een goede tweede. Van deze zaken komen jaarlijks meer dan 20.000.000 pizza’s bij hun klanten, al die pizza’s worden vers gemaakt en liggen gemiddeld in 21 minuten voor je neus.

Ze houden rekening met veel typen van levensstijlen van mensen; zo is de bodem vrij van dierlijke producten en 100% puur zoals ze zeggen. Je kunt er terecht voor een ‘gewone’ pizza (in vele varianten), maar ook voor glutenvrije pizza’s, veganistische en vegetarische soorten pizza’s. Naast pizza hebben ze ook bijvoorbeeld Thick Shakes (ijskoude shakes) en Crunchy Chicken.

3. Subway

Subway

Opgericht in: 1968 in Fresno, Californië (Verenigde Staten), in Nederland in 2000 te Eindhoven

Aantal vestigingen in Nederland: 207

De 17-jarige Fred DeLuca leende in 1965 +/- $ 1.000 van Peter Buck waarmee hij Peter’s Super Submarines begon in Connecticut (Verenigde Staten). Hij startte deze zaak om zijn geneeskundige studie te kunnen betalen. Vanaf 1974, toen DeLuca ontdekte dat het via franchising wel eens beter zou kunnen gaan, ging het bedrijf als een speer.

De 1.000e Subway werd in 1988 geopend, ze hadden in 1968 de naam veranderd van Doctor’s Associates Inc. (1966) naar Subway. Vanaf 1984 zijn ze ook buiten de grenzen van Amerika gaan uitbreiden en startten hiermee in Bahrein. In 2000 streek Subway in Eindhoven neer. DeLuca is gestorven in 2015 aan leukemie.

De formule van Subway is een schot in de roos. Je kunt er een type broodje kiezen (half of heel), vervolgens geef je aan wat je erop wilt uit de ingrediënten die voor je in een vitrine voor je liggen. Het personeel stelt vervolgens het broodje samen terwijl je toekijkt. Hierna kun je nog kiezen of je het geroosterd (warm) wilt of niet en na eventueel nog een drankje te nemen kun je direct gaan eten.

4. New York Pizza

New York Pizza

Opgericht in: 1993

Aantal vestigingen in Nederland: 200+

Op nummer 4 in onze lijst vinden we de eerste fastfood keten van Nederlandse bodem; New York Pizza. Het bedrijf opende zijn deuren in 1993. De broers Philippe en Max Vorst startten samen met Richard Abram de eerste vestiging in Amsterdam op het Spui.

Ondertussen hebben ze meer dan 200 afhaal- en bezorgfilialen. Ook kun je er naast de pizza ook salades, pasta’s en broodjes bestellen. Ook hebben ze een Euro Pizza Products, een (eigen) groothandel. De meeste vestigingen zijn franchiseondernemingen.

5. Kwalitaria / Délifrance

Kwalitaria

Beeld: Kwalitaria

Opgericht in: 1989

Aantal vestigingen in Nederland: 100 Kwalitaria zaken en 33 Délifrance zaken

Sinds Kwalitaria in 1989 haar deuren opende is het bedrijf uitgebreid met vele franchiseondernemingen in Nederland en België. In meer dan 140 vestigingen kun je er terecht voor onder andere een goede lunch of gewoon een lekker broodje tussendoor.

Trots zijn ze op het feit dat ze zoveel mogelijk vlees dat duurzaam is én van Nederlandse bodem komt gebruiken, evenals broodjes die van Hollands graan zijn gemaakt. Ze gebruiken minder suiker en zout, maar meer groenten. Ook maken ze geen gebruik van de zogenaamde plofkippen.

6. La Place

La Place

Opgericht in: 1987

Aantal vestigingen in Nederland: 62

Naast de 62 vestigingen die La Place in Nederland heeft, hebben ze ook 2 filialen in Spanje, 2 in Frankrijk, 1 in Denemarken, 1 in Duitsland en 1 in Canada. Ze hebben een simpel, maar doeltreffend concept dat begon met het serveren van Franse broodjes in de V&D, maar flink is uitgebreid. Men kan nu uit een ruim assortiment eten en drinken kiezen waarbij je zelf kunt pakken waar je zin in hebt van het lopend buffet.

Nadat ze in 2016 van het failliete V&D overgenomen werden door Jumbo kregen ze in 2020 een keiharde dreun door het Corona virus en moesten ze een kwart van hun filialen sluiten. Per 1 april 2021 is het grootste gedeelte van de La Place vestigingen overgenomen door de Vermaat Groep. Een klein deel blijft in beheer van Jumbo.

7. WokToGo

WokToGo

Beeld: Facebook / Wok To Go Amersfoort

Opgericht in: 2003

Aantal vestigingen in Nederland: 20

In onze lijst is WokToGo de eerste fastfood keten die Aziatisch eten als specialiteit heeft. Zo bieden ze kip-, rund en visgerechten aan, maar ook vegan, noodles en Aziatische hapjes behoren tot het menu. Ze noemen het eten dat ze aanbieden Asian Streetfood, waarbij het de bedoeling is dat je het gemakkelijk ‘op straat’ (uit het bakje) kunt opeten.

Hung Yip is een Chinese ondernemer die vond dat het tijd werd in 2003 om zijn stempel te in Nederland drukken met zijn Aziatisch geïnspireerde eten. Zijn visie op eten is dat het lekker, gezond, snel en gemakkelijk moet zijn. En zo geschiedde. Naast de 20 huidige vestigingen zal er binnenkort nog eentje bijkomen in Leeuwarden.

8. Starbucks

Starbucks

Opgericht in: 1971

Aantal vestigingen in Nederland: 73 (in 2018)

Al is het niet de typische fastfood keten zoals de anderen in deze lijst, Starbucks is een enorme keten die toch in dit lijstje thuishoort. Ze staan vooral bekend om hun koffie in de groene bekers. De oprichters zijn Zev Siegl, Gordon Bowker en Jerry Baldwin.

Waar het begon met een klein winkeltje in Seattle (Verenigde Staten) waarin vers gebrande koffie van de beste koffiebonen ter wereld werd verkocht, groeide Starbucks uit tot werelds bekendste koffiehuis. Ondertussen heeft Starbucks in 50 landen 15.000 filialen en is hiermee de grootste koffiespecialist en koffiebrander van de wereld geworden.

9. Big Snack

Big Snack

Beeld: Big Snack

Opgericht in: Onbekend

Aantal vestigingen in Nederland: 73

Big Snack valt onder Formulehuis Horeca, dat weer onderdeel is van totaalgroothandel Sligro. Deze laatste zorgt via de producten van de Sligro voor het assortiment van Big Snack.

Bij Big Snack hebben ze een spaarsysteem bedacht waarbij je spaart voor voordeel bij iedere uitgave van € 4,- bij Big Snack. Na 24 stempels heb je een korting van € 4,-.

10. Snackpoint

Snackpoint

Beeld: Snackpoint

Opgericht in: 1995

Aantal vestigingen in Nederland: 82

Snackpoint heeft haar visie ontleent aan een samenwerkingsverband dat bestaat uit zelfstandige ondernemers van cafetaria’s, frituren en snackbars. Ze maken gebruik van producten van bekende en sterke merken.

Een aantal partners van Snackpoint zijn Gouda’s Glorie, FramFrites, Elite, Depa en Chaupain. Maandelijks hebben ze een actie die door één of meerdere van hun partners ondersteund wordt. Ze proberen zo duurzaam mogelijk te werken door bijvoorbeeld het afgewerkte frituurvet op te laten halen en te laten recyclen, evenals het papier en karton.

11. Plaza Food For All

Plaza Food For All

Beeld: Plaza Food For All

Opgericht in: Onbekend

Aantal vestigingen in Nederland: 40

Als onderdeel van totaalhandel Sligro timmert Plaza lekker aan de weg met ondertussen 40 vestigingen in Nederland. Ook zijn ze aangesloten bij de Nederlandse campagne Verantwoord Frituren waarin het frituurvet dat verantwoord is, centraal staat.

Ze bieden naast snacks en frietjes ook burgers, salades en volledige maaltijden aan. Ze hebben ook goed nagedacht hoe ze kinderen naar hun bedrijf kunnen krijgen door bijvoorbeeld een kinderbox, kleurplaatacties en een verjaardagsboek aan te bieden. En ze steunen Villa Pardoes.

12. AnyTyme

AnyTyme

Beeld: AnyTyme Vredeveld Assen

AnyTyme Folder

AnyTyme Folder

Geldig van 04-01 t/m 29-02

Profiteer nog 9 dagen van deze AnyTyme Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste AnyTyme aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Opgericht in: Onbekend

Aantal vestigingen in Nederland: 55

Met de slogan “AnyTime is snacktime” willen ze de klanten ertoe verleiden om op elk moment van de dag lekker te komen snacken. Ze bieden een menu aan met bijvoorbeeld friet, snacks, fastfood menu’s, broodjes en salades.

Door gebruik te maken van een franchise formule zijn ze groot geworden. Ook deze fastfood keten heeft een deel van hun website gericht op de kleintjes onder ons met de ‘Kids Only pagina’s van Annie en Tim”.

13. FEBO

FEBO

Opgericht in: 1941

Aantal vestigingen in Nederland: 70+

Als Bakkerij FEBO begon de onderneming in 1941 en werd opgericht door Johan Izaäk de Borst. Later werd het bedrijf omgedoopt tot Maison FEBO. Ze verkochten vooral ambachtelijk brood, maar Borst besloot zich ook te gaan verdiepen in het maken van de kroket.

Vanaf 1960 stopte hij met het banketbakken en ging aan de slag met een automatiek waar hij zijn kroketten en een assortiment aan snacks verkocht. Johan Cruijff was één van de meest bekende consumenten van de FEBO. De FEBO is bekend omdat je er het eten ‘uit de muur’ kunt halen, maar je kunt ook je kunt ook aan de counter je bestelling plaatsen.

14. Bagels & Beans

Bagels & Beans

Opgericht in: 1996

Aantal vestigingen in Nederland: 81

Deze Nederlandse zaak werd in 1966 opgestart door Ronald Bakker en Ninande Thio in Amsterdam aan de Ferdinand Bolstraat. Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze zich vooral gaan specialiseren in de Amerikaanse bagel. De beans staat voor de koffiebonen.

Naast bagels kun je er ook terecht voor koffie, thee, salades of sapjes. Je kunt er ook koffiebonen kopen, die volgens Bagels and Beans van een kleinschalige familie plantage afkomen in Panama.

15. Burger King

Burger King

Opgericht in: 1954

Aantal vestigingen in Nederland: 70

In de Verenigde Staten opende de Burger King in 1954 voor het eerst haar deuren. Nu zitten ze, naast Nederland en de VS in 63 landen met 11.500 vestigingen. Wat opvallens is, is dat er in België geen één Burger King is gevestigd.

De meest bekende, en originele Burger King hamburger is de Whopper, maar ze hebben bijvoorbeeld ook de Long Chicken, de Fish King, de Big King XXL en een Kids Menu. De meest drukke Burger King is het filiaal op Schiphol (luchthaven) en de hoogste bevindt zich op 3600 meter hoog, in La Paz, Bolivia.

16. Kentucky Fried Chicken

Kentucky Fried Chicken

Opgericht in: 1952

Aantal vestigingen in Nederland: 75+

In Kentucky vindt de Kentucky Fried Chicken zijn oorsprong dankzij kipgerechten-verkoper Harland Sanders. Hij begon in 1930 met het verkopen van kipgerechten bij een tankstation. Toen heette zijn bedrijf nog Sanders Court & Café.

In 2013 vielen er zo een 16.000 filialen in 100 landen onder de KFC Corporation. Het model is gebaseerd op franchiseondernemingen en valt nu onder Yum! Brands samen met bedrijven als Taco Bell en Pizza Hut. Bij KFC kun je vooral gerechten krijgen die kip bevatten.

17. Foodmaster

Foodmaster

Beeld: Foodmaster

Opgericht in: 1997

Aantal vestigingen in Nederland: 50+

Alleen in Nederland kun je cafetaria’s vinden; hier worden snacks en frituur in het zonnetje gezet. Ook Foodmaster is zo een cafetaria. Begonnen in Utrecht en ondertussen uitgebreid met meer dan 50 filialen verspreid over Nederland.

Ondanks dat het natuurlijk ongezond blijft, kiest Foodmaster er wel voor om alleen te werken met producenten van A-merk producten. Zij vinden namelijk dat het gewoon lekker en goed moet zijn.

18. Spare Rib Express

Spare Rib Express

Beeld: Spare Rib Express

Opgericht in: 1992

Aantal vestigingen in Nederland: 73 (inclusief 2 Duitse vestigingen)

De Spare Rib Express is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op spare ribs, maar je kunt er ook terecht voor burgers, kip of vis, toetjes en kindermenu’s. Spare Ribs Express, gestart in Amsterdam, is een bestel en bezorgbedrijf.

Je bestelt je keuze en Spare Ribs Express komt het in hun (bijvoorbeeld) flitsende auto’s afleveren bij jou thuis. De spare ribs zijn gemaakt van het mooiste deel van de rib van het varken en komen in stukken van 650 gram. Hun maaltijden worden ambachtelijk bereid.

19. Taco Mundo

Taco Mundo

Opgericht in: 2000

Aantal vestigingen in Nederland: 32

Als je zin hebt in lekker Mexicaans eten, dan kun je terecht bij (het Nederlandse) Taco Mundo. Hier worden de lekkerste Mexicaanse burritos tot nachos gemaakt onder leiding van topchef Gustavo. Naast de gerechten kun je ook kiezen uit 8 huisgemaakte salsa’s.

Naast het lekkere eten steunen ze ook nog een aantal goede doelen zoals KWF, Matchis en zijn ze sponsor van de halve marathon die wordt georganiseerd door de vrienden van Daan. Maar ze helpen bijvoorbeeld ook kinderen die het moeilijk hebben door de Corona crisis in Mexico door te doneren aan het kindertehuis Casa San Salvador en WereldOuders.

20. HappyFood

HappyFood

Beeld: HappyFood

Opgericht in: 2008

Aantal vestigingen in Nederland: 20

Guido de Moor is de oprichter van franchiseketen HappyFood en ze noemen zich een snelgroeiende cafetaria keten dat slechts kwaliteit producten aanbiedt aan haar klanten. De vestigingen hebben een gelikte, maar rustieke uitstraling die uitnodigt om lekker te gaan eten.

Bij HappyFood kun je terecht voor Happy Burgers, ijsjes, milkshakes, friet, snacks, broodjes en verschillende sauzen die je erbij kunt nemen. Alles dat in de frituur gaat komt terecht in verantwoord frituurvet. De keten bestaat uit franchiseondernemingen.

21. Johnny’s Burger co

Johnny’s Burger co

Beeld: Facebook / Johnny's Burger Company

Opgericht in: 2011

Aantal vestigingen in Nederland: 15

In het begin startte Johnny’s als een Shop-In-Shop in restaurants om hamburgers aldaar te verkopen. Maar tegenwoordig is het (sinds 2015) alleen nog maar op basis van een franchiseformule waarmee ze zich uitbreiden. Volgens de website van Johnny’s Burger Company is het de ‘snelst groeiende hamburger take away & delivery formule van Nederland’.

Tarek, de oprichter was op zoek naar iets om in Nederland te gaan doen en vond zijn inspiratie in Amerika. Veel viel er al te bestellen, maar een goede hamburger was ver te zoeken en na een 2-weekse stage in Las Vegas bij een hamburgerrestaurant wist Tarek genoeg en startte met Johnny’s Burger Company.

De oer Hollandse keten met een vleugje Amerika biedt verschillende hamburgers, die gemaakt zijn van 1% kruiden en 99% rundvlees en bevatten geen kleur-, geur- en smaakstoffen. Naast hamburgers kun je er ook spareribs, kindermenu’s, wraps, hotdogs, salades, bijgerechten, drankjes, milkshakes, sauzen en toetjes terecht

22. Eazie

Eazie

Beeld: Facebook / Eazie

Opgericht in: 2004

Aantal vestigingen in Nederland: 26

Eazie zet zich neer als een healthy food service waar je gemakkelijk gezond kunt eten, maar vooral ook lekker. Hun assortiment wordt samengesteld uit alleen maar verse producten en het meeste wordt à la minute voor je klaar gemaakt hoe jij het graag wilt.

Ook zijn ze in het GfK Out of Home Formule Rapport in 2019 neergezet als “Beste Fastservice formule van Nederland”. Je kunt bij Eazie terecht voor onder andere salades, smoothies, poké bowls en wraps. Het eten kun je nuttigen in één van hun restaurants, maar je kunt het ook afhalen of thuis laten bezorgen met hun delivery service.

23. Smulwereld

Smulwereld

Beeld: Facebook / Smulwereld Peter

Opgericht in: 1994 als Tot Uw Dienst, in 1995 als Smulwereld

Aantal vestigingen in Nederland: 7

Over het algemeen bevinden vestigingen van Smulwereld zich in een verzorgingsgebied van minimaal tweeduizend inwoners in een straal van 2 km, in dorpskernen. Smulwereld maakt gebruik van een franchiseformule.

Bij de vestigingen van Smulwereld kun je terecht voor alle snacks die je in een normale frituur ook zou vinden. Denk hierbij aan friet, hamburgers, kroketten en bijvoorbeeld frikandellen.

24. Budget Broodjes

Budget Broodjes

Beeld: Budget Broodjes

Opgericht in: 2000

Aantal vestigingen in Nederland: 6

Budget broodjes biedt zijn producten aan voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Je kunt er terecht voor een goede lunch met bijvoorbeeld salades en luxe ovenverse warme en koude belegde broodjes.

Budget broodjes maakt zich ook hard voor verschillende goede doelen als Make-A-Wish en KNGF Geleidehonden. Ook zijn ze in 2018 winnaar geworden van IJmond Werkt! En met de Budget Bus rijken ze prijzen uit aan hun klanten.

25. Ellis Gourmet Burger

Ellis Gourmet Burger

Beeld: Ellis Gourmet Burger

Opgericht in: 2011

Aantal vestigingen in Nederland: 4

Deze Belgische onderneming heeft 15 vestigingen in België, 4 in Nederland en 1 in Frankrijk. Ze maken zo veel mogelijk gebruik van streek producten en werken samen met gerenommeerde topchefs voor het ontwerpen van hun gerechten.

In hun trendy restaurants op A-locaties krijg je van multiculturele teams bediening aan tafel en kun je kleinschalige speciaalbieren op de kaart vinden. Ze draaien een jaarlijkse omzet van zo’n 22,4 miljoen Euro en er werken 221 medewerkers.

26. Pizza Hut

Pizza Hut

Opgericht in: 1958

Aantal vestigingen in Nederland: 3

Dan en Frank Carney richtten in 1958 hun Pizza Hut op in Wichita, Kanses (Verenigde Staten). In 1973 werd de eerste Pizza Hut in Europa geopend in Den Haag aan het Noordeinde. Echter kwam dit niet echt van de grond en ging de vestiging in Den Haag in 2016 dicht. Rotterdam was nog de enige stad met een Pizza Hut op dat moment.

Dit kwam vooral omdat overkoepelend orgaan Yum! niet wilde werken met franchise ondernemingen. De ondernemer Soeniel Sewnarain heeft ze toch zo ver kunnen krijgen om dit te gaan doen en hoopt binnen 7 jaar op 100 Nederlandse vestigingen te zitten. Maar zover is het nog lang niet.

De Pizza Hut wil zich onderscheiden van de andere pizza aanbieders door pizza slices aan te bieden die van hoge kwaliteit zijn en door in een andere (hogere) prijsklasse te gaan zitten. De Pizza Hut was wel een van de eerste bedrijven waar je online bestellingen kon doen (sinds 1994).

27. Smullers

Smullers

Opgericht in: Onbekend

Aantal vestigingen in Nederland: 27

Je kunt Smullers vinden op verschillende stations in Nederland. Heb je net nog even tijd om iets lekkers te halen, dan kun je bij Smullers binnen no time een goede hap scoren. Naast het vlees bieden ze ook vega producten voor de liefhebbers hiervan.

Wat ze wel mooi hebben gedaan op de website is dat je kunt klikken op hun producten en vervolgens de voedingswaarden hiervan bekijken. Ook de ingrediënten en allergenen worden aangegeven samen met een kleine omschrijving van het product.

Ze hebben producten met vlees dat het Beter Leven Keurmerk heeft (met 1 of 2 sterren). Eigenaar Allan Henrich is er heel trots op dat ze de eerste foodserviceformule zijn die het Beter Leven Keurmerk draagt (sinds 2021). Ook hebben ze producten sinds 2015 van de Vegetarische Slager.