We staan er eigenlijk nooit bij stil, maar de meeste woningen staan inmiddels vol meubilair. Hoe anders was dat vroeger, toen er vaak niets anders was dan een tafel, een paar stoelen en met geluk wat bedden en kisten.

Banken, tafels, kasten, ze bestaan in vele soorten en maten en de kans is groot dat je inmiddels van een groot aantal misschien niet eens gehoord hebt. Meubels zijn namelijk net als kunst, accessoires en kleding flink aan de mode onderhevig.

We hebben een lijst van 30 verschillende soorten meubels gemaakt en alhoewel de meeste logisch zijn, zal je er vast één of meer niet kennen. Welke dat zijn? Dat vind je hieronder in de lijst met 30 verschillende soorten meubels!

1. Zitbank

Zitbank

De lijst met 30 verschillende soorten meubels gaat van start met misschien wel het bekendste en waarschijnlijk één van de meest comfortabele meubels van allemaal. De zitbank wordt meestal gewoon ‘bank’ en soms ook ‘sofa’ genoemd. In Vlaanderen staan ze bekend als ‘zetel’.

Veel soorten banken hebben een eigen naam gekregen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een schoolbank, kerkbank of een vensterbank. Banken in huis zijn overwegend gestoffeerd, zacht en bedekt met kussens. Zitplaatsen in het openbaar zijn over het algemeen ook banken, gemaakt van hout en soms metaal of beton.

Zitbanken bestaan al sinds de oudheid. Zo waren de oude Romeinen gek op banken en werd er vaak zelfs liggend gegeten. Het beeld van een welgestelde Romein die al liggend op zijn sofa een trosje druiven gevoerd krijgt, zal velen bekend in de oren klinken. Wel duurde het tot de middeleeuwen voor zachte banken zijn intrede deden.

2. Stoel

Stoel

Een ander type zitmeubel is. Stoelen zijn gemaakt om één persoon te zetelen. Ze beschikken over een rugleuning en vaak ook over armleuningen. Een duur woord voor een stoel is een zetel.

Stoelen behoren tot de oudste meubels die bekend zijn bij de mens. Er zijn voorbeelden van stoelen bekend die tot 5.000 jaar voor de moderne telling teruggaan. Lange tijd was de stoel echter een statussymbool dat alleen gebruikt werd door de rijken. Afhankelijk van de regio werden stoelen rond het jaar 1.000 meer gebruikelijk voor de normale bevolking.

Er bestaan tientallen verschillende soorten stoelen. Denk maar eens aan bureaustoelen, strandstoelen, tuinstoelen, tronen, klapstoelen, schommelstoelen en rolstoelen.

3. Bijzettafel

side table

Een bijzettafel is één van de verschillende type tafels. Omdat tafels zo’n essentieel stuk meubilair zijn en zoveel verschillende functies hebben, behandelen we de belangrijkste in dit artikel afzonderlijk.

Bijzettafels zijn een kleine soort tafel die vaak naast een stoel worden gezet. Ze zijn uitermate geschikt om een aantal kleine zaken die je bij de hand wil hebben op te plaatsen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een glas, asbak, je telefoon of bijvoorbeeld de afstandsbediening.

Bijzettafels waren met name tot de jaren ’90 van de 20e eeuw populair. Sindsdien hebben ze een oubollig karakter gekregen en zijn ze minder in trek.

4. Poef

pouf

Een poef is een soort hoog kussen dat gebruikt wordt om op te zitten maar ook dienst kan doen als voetenbankje of zelfs een bijzettafel voor meer stabielere zaken (een vol glas drinken valt bijvoorbeeld niet aan te raden…)

De poef komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, waar ze in de middeleeuwen al veelvuldig gebruikt werden in paleizen van sultans. De naam komt van het Franse woord ‘un pouf’.

5. Eettafel

Eettafel

Op nummer vijf in de lijst met 30 soorten meubels vinden we één van de centrale en belangrijkste tafels in het huishouden terug. Eettafels bestaan uit een groot en breed blad dat ondersteund wordt door meestal een viertal poten.

Eettafels zijn gemaakt om op comfortabele hoogte achter te kunnen zitten tijdens het eten. Daarnaast zijn ze voor veel andere zaken bruikbaar. Veel mensen gebruiken eettafels bijvoorbeeld ook om op te knutselen, spelletjes te spelen, te lezen of gewoon gezellig te tafelen.

Eettafels zijn in de geschiedenis altijd rechthoekig van vorm geweest. De laatste jaren zijn vierkante, ronde of ovale tafels echter steeds gebruikelijker. Het meest gebruikte materiaal is hout maar er bestaan ook tafels van metaal, kunststof, steen of rotan. Eettafels bestaan in ieder geval sinds de tijd van de Egyptenaren.

6. Salontafel

Salontafel

Salontafels spelen net als eettafels een centrale rol in het huishouden. Ze worden meestal geplaatst in een zithoek, tussen banken en zetels. Salontafels danken hun naam aan het Franse woord voor de woonkamer.

Salontafels hebben vaak min of meer dezelfde hoogte als een bijzettafel. Qua formaat zitten ze juist ergens tussen de bijzettafel en eettafel in. Omdat er rond salontafels wat vrijer gezeten kan worden hebben ze vaak een wat artistieker voorkomen dan bij eettafels het geval is.

Ook de keuze qua materiaal is bij salontafels vaak wat minder klassiek. Zo zijn ze vaker van natuursteen, metaal of zelfs glas gemaakt.

7. Boekenkast

Boekenkast

Net als bij tafels het geval is, zijn er kasten in vele soorten en maten en met tal van verschillende functies. Omdat ze zo’n essentiële rol hebben in het huishouden behandelen we in deze lijst ook de belangrijkste kasten los van elkaar.

De naam boekenkast spreekt voor zich. Het is een opbergruimte voor boeken. In de historie werden ze ook enkel voor boeken gebruikt. Hedendaags is de keuze vaak wat vrijer. Natuurlijk zie je er nog geregeld boeken in terug. Ook kaarsen, foto’s, accessoires, kunst en leuke hebbedingetjes vinden tegenwoordig vaak hun plek in de boekenkast. Het is dan ook meer een manier om de woonkamer te accentueren geworden dan eenvoudigweg een opbergplaats voor boeken.

8. Dressoir

sideboard

Veel meubelstukken zijn groot geworden tijdens de Franse renaissance. Om die reden zijn er ook veel meubels met een Franse naam. Voorbeelden hiervan zijn de commode, bonheur du jour, het buffet en als bekendste misschien wel het dressoir.

Dressoirs kennen hun oorsprong logischerwijs dan ook uit de Franse renaissance. In het begin waren het mooi bewerkte lage kasten van hout met onder een aantal lades en boven een dienblad. Het dressoir was vaak een pronkstuk in de woonkamer waarop vazen, zilverwerk en tinnen kannen op werden geplaatst.

Net als bijzettafels waren dressoirs in het midden van de 20e eeuw enorm populair maar werden ze hierdoor later juist als oubollig gezien. De laatste jaren is er echter juist weer een stijgende vraag naar oude dressoirs.

9. Chesterfieldmeubel

chesterfield

Strikt genomen is de chesterfield geen op zichzelf staand meubel. Toch zijn chesterfieldmeubels zo populair geworden dat ze een type op zich geworden zijn. Chesterfieldmeubels zijn zitmeubels, over het algemeen fauteuils of zitbanken.

De kenmerkende stijl is in het 18e eeuwse Engeland ontstaan. Kenmerkend is dat de leuning en zitting gecapitonneerd zijn en de voorzijde benageld is. Hedendaags zijn stoffen en zijden varianten ook gangbaar maar traditioneel is een chesterfieldmeubel gemaakt van leer.

Na het ontstaan groeide de chesterfields al snel uit tot een waar Engels icoon dat door het kolonialisme over de gehele wereld bekend werd. Tot op de dag van vandaag staan ze voor stijl en zijn ze hun populariteit nooit verloren.

10. Bean bag

Bean bag

Bean bags zijn een relatief moderne type zitmeubel. Het bestaat uit een gesloten zak waarin gedroogde bonen (vandaar de naam), of balletjes van PVC of piepschuim in gesloten zijn. Het concept is al vele eeuwen oud maar het duurde tot de jaren ’60 van de 20e eeuw voor de eerste bean bag meubels op de markt verschenen.

Het was namelijk in 1969 toen een aantal Italiaanse designers zag dat sommige werknemers van het bedrijf in de rookpauze op zakken gevuld met piepschuim zaten. Dit bracht ze tot het idee om een designerproduct van te maken. De bean bags worden meestal gemaakt van (nep)leer, suede of polyester.

11. Televisiemeubel

TV cabinet

Dit stukje meubilair is onlosmakelijk verbonden aan het televisietoestel. Ze zijn in de jaren ’60 in de Verenigde staten ontstaan, toen televisies steeds populairder werden. Al snel waren ze wereldwijd onmisbaar.

In de beginjaren was een televisiemeubel niet veel meer dan een kast met openslaande deuren waarin een televisie geplaatst kon worden. Moderne televisiemeubelen zijn voor tal van vormen van entertainment geschikt. Zo kan de bekabeling netjes weggewerkt worden en is er bijvoorbeeld ook ruimte voor spelcomputers. De televisie staat vervolgens zelf op het blad óf wordt aan de muur gehangen.

12. Voetenbank

Voetenbank

Een voetenbank dient om de voeten op te laten rusten wanneer je in een luie ligstoel of op de bank zit. Ze kunnen gemaakt zijn van hout maar ook stoffen varianten zijn mogelijk.

Een voetenbank heeft grote gelijkenissen met een poef, in principe kan de eerstgenoemde ook als een voetenbankje worden gebruikt worden. Het verschil is dat een poef ook geschikt is om op te zitten, waar een voetenbankje eerder exclusief om de voeten op te rusten is.

13. Slaapbank

sofa bed

Een slaapbank wordt ook wel een bedbank genoemd, aangezien je op een normale bank in principe ook wel kan slapen. Slaapbanken beschikken over een mechanisme waardoor ze uitgetrokken kunnen worden. Hierdoor krijgen ze de functie en ook grootte van een bed, over het algemeen een twijfelaar of kleine tweepersoonsmatras.

Slaapbanken vind je over het algemeen in vakantiewoningen, omdat ze ideaal zijn om ruimte te besparen. Sommige hotels beschikken ook over kamers die soms ook over een slaapbank beschikken, voor het geval er een grote groep op één kamer slapen wil. Daarnaast hebben sommige mensen in huis ook een slaapbank.

14. Kist

Kist

Kisten zijn de oudste soort meubel ter wereld. In principe zijn ze de voorloper van zowel de kast als ook de stoel. Een kist is een bak van (meestal) hout waarin spullen opgeborgen of vervoerd kunnen worden.

Er was vroeger geen huishouden dat geen kist in huis had. Tegenwoordig zie je ze minder, al zijn ze bij veel mensen nog steeds geliefd. Bijvoorbeeld om speelgoed, dekens, boeken of simpelweg ‘rotzooi’ in op te bergen.

15. Kruk

Kruk

Een kruk is een stuk meubilair waarop gezeten kan worden. Het verschilt op een aantal manieren van een stoel. Zo heeft een kruk overwegend geen rugleuning. In sommige gevallen beschikken ze over een lage rugleuning.

Een kruk heeft over het algemeen een enkele of slechts drie poten. Vanzelfsprekend bestaan er ook varianten met vier poten. Veel krukken beschikken over een draaimechanisme, waardoor het zitvlak om kan draaien. Het beroemdste voorbeeld van de kruk is uiteraard de barkruk, die je in bruine kroegen terugvindt.

16. Kabinet

Kabinet

Een kabinet is een soort van opgepimpte variant van de kist. In vergelijking hiermee staat hij hoger op de poten. Daarnaast is een kabinet voorzien van een groot aantal vakjes en deurtjes en schuifjes. Vaak zijn de deuren en wanden mooi versierd met lak, natuursteen en schildpadschild.

De eerste kabinetten zijn in de vroege 16e eeuw ontstaan, maar zeker in de laat 16e eeuw waren ze populair in het westen van Europa. Anders dan gedacht heeft een politiek kabinet niets met het meubelstuk te maken. De naam gaat immers terug op het Engelse woord ‘cabinet’ voor een kamer.

17. Chiffonnière

Chiffonnière

Beeld: Wikimedia / Tangopaso

Het meubelstuk met misschien wel de mooiste naam is de chiffonnière. Uiteraard is de chiffonnière net als vele andere soorten meubels in Frankrijk ontstaan. Het is een hoge kast die volledig voorzien is van laden. Vanaf ongeveer 1750 groeide het meubel in populariteit.

De naam chiffonnière betekent in het Frans ‘voddenman’. De kast was dus met name bedoeld als ‘rommelkast’ voor spullen waar geen andere goede plek voor beschikbaar is. In Nederland zijn chiffonnières ook veel gebruikt als linnenkast.

18. Commode

Commode

Het woord commode kan twee betekenissen hebben. Origineel is een commode een type lage kast op vier poten en voorzien van lades. In Frankrijk, het land van herkomst, werden zo gebruikt om bedlinnen in op te bergen. Inmiddels hebben ze een meer algemene functie en wordt het woord gebruikt voor middelhoge kasten in het algemeen, met poten of niet.

In Nederland wordt een commode daarnaast ook gezien als een meubel voor in de babykamer. In principe verschilt het niet veel van de originele commode, behalve dat hij voorzien is van een kussen, waarop de baby gelegd kan worden.

19. Keukenkast

Keukenkast

Ook in de keuken zijn er voldoende meubels te vinden. Om de lijst niet te groot te maken vatten we ze allemaal samen onder keukenkasten. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook keukenlades en een soort commodes voor in de keuken met daarop een aanrechtblad.

De functie voor keukenkasten is vanzelfsprekend: Alle potten, pannen, keukengerei, serviezen, glazen en eventueel droge voeding in op te bergen. Over het algemeen zijn keukenkastjes ingebouwd onder het aanrecht.

20. Bed

Bed

Van de keuken zijn we in de slaapkamer aanbeland, en waar anders te beginnen dan het bed? Waar we eerder nog aangaven dat de stoel het oudst bekende stuk meubilair is, is dat eigenlijk natuurlijk gewoon het bed.

De geschiedenis van het bed gaat namelijk terug tot het begin der mensheid. Wat ooit begon als een bodembedekking van bladeren en gras is inmiddels uitgegroeid tot het meubel waar veel mensen waarschijnlijk het meeste geld aan uitgeven. Niet vreemd natuurlijk, als het goed is breng je immers ongeveer een derde van je leven in bed door!

21. Nachtkastje

Nachtkastje

Het nachtkastje is een simpel kastje of tafeltje dat naast bed gezet kan worden. In principe lijkt het enigszins op een bijzettafel, alhoewel het formaat iets groter is. Het heeft als enige functie om alles wat je ’s nachts misschien nodig hebt dicht bij je te houden. Denk maar aan een boek, bril, medicatie, de afstandsbediening, en lampje, telefoon of wekker.

De geschiedenis van het nachtkastje is overigens heel anders begonnen. In vroegere tijden stond daar namelijk een zogenaamde po. Dit was voor er nog (doortrekbare) binnentoiletten bestonden. Dan kon men daar ’s nachts snel z’n behoefte doen.

22. Kledingkast

Kledingkast

Bij kledingkasthebben we het natuurlijk niet over een uit de kluiten gewassen vent. Kledingkasten worden ook wel kleerkast of klerenkast genoemd en hebben als enige functie het opbergen van kleding.

Over het algemeen bestaat een kleerkast uit een hoge en breda kast met schuif- op klapdeuren. Binnenin vind je vaak een rek waaraan kleding gehangen kan worden, met een aantal vakken waarop kleding gelegd kan worden. Soms zijn er ook lades aanwezig voor bijvoorbeeld ondergoed en/of sokken.

23. Badkamermeubel

Badkamermeubel

Net als met het keukenkastje voegen we voor de badkamer alles samen. Badkamermeubels bestaan eigenlijk vaak uit een tweetal zaken. Enerzijds heb je bijvoorbeeld die spiegelkast, waarin spullen die je in de badkamer nodig hebt opgeborgen kunnen worden.

Een ander bekende variant van het badkamermeubel is die waar de waterkraan en wasbak in of op bevestigd zijn. In feite is dit niets anders dan een commode voor in de badkamer.

24. Toog

Toog

De toog is het middelpunt van belang in ieder café. Het is waar achter de waard zijn gasten verwelkomt en de dranken voorbereidt. Aan de andere zijde kunnen de gasten vervolgens hun consumptie drinken.

Hoewel je een toog vroeger enkel in een café tegenkwam, zijn er tegenwoordig steeds meer mannen die graag een toog, ofwel bar, in hun eigen huis willen hebben. Zeker in de zogeheten mancave kan het een echt pronkstuk zijn. De meeste togen zijn rond de 1,10 meter hoog, zodat volwassenen er gemakkelijk met de elleboog op kunnen hangen, of met een barkruk juist naast zitten.

25. Leestafel

Leestafel

Leestafels zijn in principe een zeer grote variant van de eettafel. De hoofdfunctie is niet meer dat er een gezin aan kan eten maar dat mensen daar op hun gemak een krant of boek kunnen lezen. Ook worden ze voor vergaderingen gebruikt.

De meeste leestafels zal je terugvinden op openbare plaatsen zoals een café, restaurant of een bibliotheek. Vaak liggen er vele weekbladen en dagelijkse kranten klaar voor gebruik. Uitgebreide versies zijn ook voorzien van ingebouwde leeslampen.

26. Stommeknecht

Stommeknecht

Beeld: Wikimedia / Philipbirch

De stommeknecht is ongetwijfeld het meubel met de grappigste naam. In feite is het een letterlijke vertaling van de woorden die in het Frans en Engels gebruikt worden. Dit zijn ‘serviteur muet’ en ‘dumb waiter’.

De stommeknecht verschijnt aan het einde van het diner aan tafel en wordt gebruikt zodat er geen huispersoneel of serveuse meer aan tafel hoeft te verschijnen. Ze bestaan sinds de 18e eeuw en worden tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar voor de sier gebruikt.

27. Offertafel

Offertafel

Van de grappigste naam gaan we naar het meest morbide stuk meubilair. De offertafel is een tafel waar – hoe kan het ook anders – offers op gebracht worden. Met name uit de oude Egyptische cultuur waren offertafels zeer belangrijk. Vandaag de dag hebben ze – gelukkig – over het algemeen enkel nog een functie in het museum.

28. Futon

Futon

Futons zijn origineel een soort Japans bed dat enkel bestaat uit een inklapbaar matras met daarom een quilt. De bedoeling ervan is dat ze na gebruik gemakkelijk opgeborgen kunnen worden. Ze zijn ontstaan omdat er in Japanse woningen vaak zeer weinig ruimte is, of juist zeer creatief met beschikbare ruimte om wordt gegaan.

De westerse futon is in feite een slaapbank die de hoofdfunctie van een bed heeft maar overdag ingeklapt kan worden en eventueel ook op gezeten kan worden.

29. Lessenaar

Lessenaar

Lessenaars zijn meubels waar de meeste mensen niet meer in aanraking zullen komen. In feite is het een standaard waarop boeken of bladteksten gelegd kunnen worden. Je vindt ze dan ook voornamelijk nog in de kerk of in muzikale oefenruimtes.

De oude verhoogde schooltafels worden ook wel lessenaars genoemd. Ze zijn bij een gedeelte van de mensen nog in trek voor in bijvoorbeeld het kantoor achter te kunnen werken.

30. Kotatsu

Kotatsu

We sluiten de lijst met 30 verschillende soorten meubels af met misschien wel het mooiste meubelstuk. Een kotatsu is een Japans meubel die in feite een tafelkast met een verwarmingselement erin en een deken eraan. Zo kan je op koude winterdagen het onderlichaam warm houden, terwijl het ook nog eens knus is en je een tafel bij de hand hebt.

In het westen kom je ze helaas eigenlijk niet tegen. Het doet in de verte denken aan een voetenstoof, een oud meubelstuk om je voeten warm te houden en eigenlijk niet meer gebruikt wordt.