Een vriendin vertrouwde mij eens toe dat ze graag ‘zomaar’ een bouwmarkt binnengaat omdat het er ‘zo mannelijk ruikt’. Dat is natuurlijk mooi voor haar, maar niet het doel van de DHZ (Doe-Het-Zelf) winkels. Je komt er voor alles wat te maken heeft met huis- en tuin, bouwen, verbouwen, renoveren en verfraaien.

De meeste DHZ-zaken zijn franchisenemers. Sommige zaken hebben dezelfde franchiseorganisatie achter zich. Toch heb je als klant dus altijd te maken met zelfstandige ondernemers. We zetten de grootste DHZ-zaken graag voor je op een rij. De verschillende formules die de ketens voeren maakt het lastig een objectieve ‘top 3’ te maken. Daarbij komt dat sommige formules door de achterliggende franchisegever nogal eens van vlag wisselen. 

1. GAMMA

GAMMA Folder

GAMMA Folder

Geldig van 20-05 t/m 26-05

Profiteer nog 3 dagen van deze GAMMA Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste GAMMA aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 166+

Opgericht in: 1971

Verzendkosten: Online bestellen met een minimumbedrag van €20,- / voor diverse maten en gewichten gelden verschillende bezorgkosten!

Een zelfbedieningszaak voor de doe-het-zelver, dat veroorzaakte in 1971 een ware ‘bouw revolutie’. Daar gaat Gamma prat op en met enig recht, want ze zijn de grootste keten in Nederland. Gamma is een franchise formule van Intergamma, net als Karwei (zie onder) . 

Hoewel Gamma een DHZ-zaak is (Doe Het Zelf) hebben ze paradoxaal genoeg een zogenaamde klusservice, wie geen tijd, geen zin of 2 linkerhanden heeft, kan zijn klus over laten aan één van hun vaklieden. 

2. Praxis

Praxis Folder

Praxis Folder

Geldig van 20-05 t/m 26-05

Profiteer nog 3 dagen van deze Praxis Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Praxis aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 193 (drie verschillende winkelformules opgeteld)

Opgericht in: 1987

Verzendkosten: voor diverse productmaten en gewichten gelden verschillende bezorgkosten, het minimumbedrag is €4,95

Hoewel Gamma claimt de grootste te zijn lijkt het er op dat Praxis méér winkels heeft, maar dat zijn dan wel aan aantal formules bij elkaar opgeteld. Praxis is trouwens onderdeel van Maxeda DIY Group, de grootste doe-het-zelf retailer in de Benelux met 347 winkels en méér dan 7.000 werknemers.

De eerste Praxis opende in 1987. Het assortiment beslaat zo’n 60.000 artikelen verdeeld over drie formules. City Box, stadswinkels met een beperkt assortiment, gericht op stadswoningen. Snel even een paar gipsplaten halen of wat pluggen.

Dan is er de ‘gewone’ Praxis, van klein naar groot met ook Tuin-assortiment, en tot slot de online versie.

3. Karwei

Karwei Folder

Karwei Folder

Geldig van 20-05 t/m 26-05

Profiteer nog 3 dagen van deze Karwei Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Karwei aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 136

Opgericht in: 1975

Verzendkosten: voor diverse productafmetingen en gewichten gelden verschillende bezorgkosten, het minimumbedrag is €4,95

Karwei is net als Gamma een franchiseformule van Intergamma. Karwei focust meer op decoratie, zeg maar de aankleding van het huis dan de gemiddelde bouwmarkt. Woontrends, de kleur van het seizoen, de nieuwste mode, dat volgt Karwei op de voet, en probeert zelf waar mogelijk uiteraard de trend te zetten.

Hoe combineer je die ene leuke bank met een vloer of lamp qua kleur en vorm? Daar wil Karwei suggesties voor doen. Naast advies in de winkel biedt Karwei ter inspiratie en voorlichting online klusvideo’s aan.

4. Hornbach

Hornbach Folder

Hornbach Folder

Geldig van 13-05 t/m 07-07

Profiteer nog 45 dagen van deze Hornbach Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Hornbach aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 15

Opgericht in: 1877

Verzendkosten: Bezorgkosten worden gebaseerd op het gewicht, de afmeting(en) en de plaats waar het artikel vandaan komt. Geselecteerde artikelen vanaf €400,- worden gratis thuisbezorgd.

Als vele van oorsprong Duitse bedrijven is Hornbach trots op haar geschiedenis. De datum van 1877 wijst op de eerste Hornbach met een eigen toko, een dakdekkersbedrijf. In de loop van een eeuw ontwikkelde dit eenmansbedrijf zich tot een bouwmarkt zoals wij die nu kennen. We schrijven het jaar 1968 als Otmar Hornbach (achterkleinzoon van de dakdekkers) als eerste in Europa een gecombineerd bouwmarkt/tuincentrum opent.

De allereerste HORNBACH-bouwmarkt met tuincentrum in Nederland werd op 2 april 1997 geopend in Zaandam. Het bedrijf lijkt een abonnement te hebben op de Retail Jaarprijs die ze al 14 keer in de wacht hebben gesleept in de categorie ‘Beste Bouwmarkt van Nederland’.

Het enorme assortiment beslaat een duizelingwekkende 120.000 artikelen. Hornbach kent overigens ook HORNBACH ProfiService speciaal voor de professional. ZZP’ers in de bouw of werknemer van een klein bouw- en onderhoudsbedrijf kunnen profiteren van speciale aandacht en voorrechten.

5. Hubo

Beeld: Wikimedia / DCBIN

Hubo Folder

Hubo Folder

Geldig van 20-05 t/m 02-06

Profiteer nog 10 dagen van deze Hubo Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Hubo aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 150

Opgericht in: 1933

Verzendkosten: bezorgkosten variëren van € 6,95 tot € 35,- / boven een besteding van € 100,- bezorging gratis, al zijn er uitzonderingen op deze regel.

Hubo is in 1933 ontstaan als een kleine houthandel in Utrecht, en valt inmiddels onder dezelfde franchisegever als de Multimate doe-het-zelf winkels: DGN retail Een opvallend initiatief in een vergrijzende samenleving is de samenwerking met Handicare, een traplift leverancier.

Bij dit initiatief zijn ongeveer 20 Hubo vestigingen aangesloten. Consumenten vinden daar een presentatie van Handicare op een zogenaamd maatwerkeiland ‘langer zelfstandig thuiswonen’. Wat de ‘franchise’ al zegt, een Hubo wordt gerund door een zelfstandig ondernemer.

Logischerwijs zijn er per winkel verschillen in het assortiment. Een lokale ondernemer kent zijn clientèle het best en weet zijn service daarop aan te passen zo is de gedachte. Gevolg is dat de Hubo’s een eigen meetservice hebben die thuis de boel komen opmeten, en als je ‘vast’ komt te zitten ook een montage-service in de aanbieding hebben.

6. KlusWijs 

Beeld: Kluswijs

KlusWijs Folder

KlusWijs Folder

Geldig van 27-05 t/m 09-06

Profiteer nog 17 dagen van deze KlusWijs Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste KlusWijs aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 38

Opgericht in: 2011

Verzendkosten: bezorgkosten €5,95 / voor sommige producten gelden andere - hogere - prijzen!

“De helden van de doe-het-zelf” noemen ze zichzelf.

Met 11 vestigingen begon in januari 2011 een nieuwe franchiseformule, die van de KlusWijs Bouwmarkten. Inmiddels heeft die ene formule zich opgedeeld in vier varianten. Kluswijs, Kluswijs Compact (sinds 2014) voor kleinere gebieden of woonwijken, met dus een kleiner, compacter assortiment.

Vervolgens kwam daar, óók in 2014, variant nummer drie bij, KlusWijs Extra, 3.000 m2 winkelruimte. Onderdeel van deze formule was een woonafdeling die nogal succesvol bleek. Dat lieten ze zich geen twee keer suggereren, en men besloot een vierde boreling te verwelkomen in 2015, van raam tot vloer, van muur tot plafond, van kelder tot zolder en alles ertussenin, woninginrichting, dát is wat de nieuwste loot te bieden heeft.

Ook Kluswijs hanteert de DHZ-paradox. Heb je twee linkerhanden, geen tijd of geen zin, zij komen en nemen de klus op zich.

7. Multimate Service Bouwmarkt

Beeld: Multimate

Aantal winkels: 65

Opgericht in: 2011

Verzendkosten: bezorgkosten €6,95 / voor bestellingen boven de sommige producten gelden andere - hogere - prijzen!

DGN retail b.v. is franchisegever van Multimate. De focus van de formule ligt op doe-het-zelf en wonen. Ook hier zijn het de zelfstandig ondernemers die het verschil willen maken. Ze staan zich voor op vakmanschap en klantvriendelijkheid. Door de samenwerking kunnen ze scherp inkopen. Ze beschikken allemaal over een eigen montage-team mocht je niet zelf kunnen of willen installeren. 

8. Bauhaus

Aantal winkels: 4

Opgericht in: 1972

Verzendkosten: Voor vrijwel alle producten bedragen de verzendkosten €6,95.

Bauhaus is de jongste loot binnen het DHZ gebeuren. Het eerste bouwcentrum werd op 4 september 2015 geopend in Groningen. De keten is in Nederland nog volop in ontwikkeling en er zijn meer vestigingen gepland. Bauhaus komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, en is te vinden van Finland tot Bulgarije en van Spanje tot Slowakije. De ruim 120.000 artikelen zijn verdeeld over 15 verschillende afdelingen. 

9. Intratuin

Intratuin Folder

Intratuin Folder

Geldig van 20-05 t/m 26-05

Profiteer nog 3 dagen van deze Intratuin Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Intratuin aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Aantal winkels: 52

Opgericht in: 1980

Verzendkosten: Minimumkosten bezorging € 4,95 / vanaf € 40,- is verzending gratis / omvangrijke of zware artikelen tot € 500,-  zijn de kosten € 39,95 / bij een bedrag boven de € 500,- is verzending gratis.

Tot slot Intratuin. Een ietwat vreemde eend in het DHZ-segment. Toch is er (zie boven) nogal een overlapping tussen puur klussen en decoratie en tuinonderhoud en inrichting. Ondernemen is altijd al een zaak geweest van eigenwijze ‘jongens’.

In 1980 bundelden acht van hen hun krachten en besloten tot gezamenlijke inkoop van producten. Uit deze gezamenlijkheid ontstond een verkoopformule. Meer en meer eigenwijzen sloten zich aan en tegenwoordig zijn er ook Intratuin zaken te vinden in België en Duitsland. Zelf noemen ze zich een ‘soft-franchise formule’.

Dat komt natuurlijk omdat het in de aard een stel eigenwijze jongens zijn. Ze claimen gezamenlijk zo’n 12,5 miljoen klanten te hebben (het totaal van Nederland, België en Duitsland). Naast de ‘tuingerichte’ formule heeft Intratuin nog een afdeling niet typisch voor een bouwmarkt.

Zo kennen ze de Proeftuin, een horecagelegenheid waar seizoenswisselingen zijn terug te vinden in de 4 keer per jaar wisselende menukaart. 

Veel gestelde vragen

Hanteren de DHZ-zaken uniforme bezorgkosten? 

Nee, dat doen ze niet. Men maakt gebruik van verschillende bezorgbedrijven, en daarnaast zijn er afmetingen en gewicht die de verzendkosten bepalen. Uitsluitsel over de kosten geven de verschillende webshops, en veelal staat per product de afleveringskosten vermeld.

Let op, er is bij veel zaken een grens waarboven bezorging gratis is. Maar ook hier geldt, kijk zorgvuldig, sommige producten zijn simpelweg te groot of te zwaar voor ‘gratis’.

Franchise, wat betekent dat?

Franchise wil zeggen dat er sprake is van een individuele, zelfstandig ondernemer, die met andere ondernemers samenwerkt v.w.b. inkoop en vaak ook v.w.b. reclame en beeldmerk. Niettemin heb je dus altijd te maken met een lokale ondernemer. Hij (m/v) is je eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten.

Hebben alle DHZ-zaken een vergelijkbaar assortiment?

Nee, het assortiment verschilt nogal. Dat heeft te maken met de afmeting van de zaak, een stadswinkel is beperkter dan een zaak in een buitengebied. Daarnaast hebben verschillende formules verschillende specialiteiten.

De een legt meer focus op decoratie en inrichting, de ander meer op het pure klussen, en een derde legt de focus juist op tuininrichting en groenvoorziening.

Het is altijd goed om eerst even de lokale winkel op te zoeken via het web en je op de hoogte te stellen van het plaatselijk assortiment.

Klantenkaart?

De verschillende formules hebben allemaal een klantenkaart. Wel zijn er onderlinge verschillen. Er zijn spaarkaarten, kortingskaarten en kaarten voor professionals.

Gamma: Ja, ze noemen het een voordeelpas en op je verjaardag krijg je als bezitter een cadeautje.

Praxis: Ja, een digitale pas onder de naam Praxis plus, een app dus, met onder meer extra garantie op aankopen.

Karwei: Ja, ze noemen het de Karwei kaart en het biedt extra voordelen. Het is tevens een spaarkaart.

Hornbach: Ja, een speciale Profi Card voor professionals.

Hubo: Ja, Klantenkaart (spaarkaart), bij vertoon aan de kassa wordt automatisch 5% van het aankoopbedrag toegevoegd aan het spaartegoed.

Kluswijs: Ja, Kluspas genaamd, dit is een spaarsysteem.

Multimate: Ja, Multipas (spaarkaart), bij vertoon aan de kassa wordt automatisch 5% van het aankoopbedrag toegevoegd aan het spaartegoed. 

Intratuin: Ja, een app, waarmee je ook augmented reality kan gebruiken om advies te krijgen over planten. Daarnaast extra voordeel op diverse producten.

Bauhaus: Ja, hier heet het Plus Card en is bedoeld voor professionals.