lamp watt

Het aantal watt bereken je door het voltage maal de ampère te doen. In veel gevallen is de voltage in ons land 230 Volt, waardoor je 230 maal de ampère van het specifieke apparaat op kunt doen. Op deze manier bereken je snel wat het vermogen van het apparaat is.

Wat geeft het aantal Watt precies aan?

Het aantal Watt geeft het vermogen van een apparaat aan. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuw tosti-ijzer? Je kunt dan bijvoorbeeld uit een variant met een vermogen van 750 Watt kiezen en een variant met 1500 Watt.

De krachtigere variant is de variant met 1500 Watt. Bij een tosti-ijzer betekent dit onder meer dat het apparaat snel(ler) opgewarmd is en dat je vrij snel een tosti klaar maakt met een dergelijk wattage.

Wat heb je eraan om het aantal Watt te berekenen?

wattage rekenen

In meerdere situaties is het aan te raden om het aantal Watt te berekenen:

  • Als bij een elektrisch apparaat alleen de ampère vermeld staan. Met die informatie kun je met de formule (zie hierboven) alsnog het wattage van het apparaat berekenen.

  • Als je wilt weten wat je apparaten per uur verbruiken. Hoe je dit precies moet doen, lees je verderop deze pagina. Ook hier kun je namelijk een formule voor gebruiken.

Wil je het aantal Watt berekenen? Dat doe je dus door het voltage maal de ampère te doen. Wil je echter de ampère berekenen? Dat doe je door het aantal watt te delen door het voltage? Bij een tosti-ijzer van 1500 Watt kom je dan op de volgende formule uit: 1500 / 230 = 6,52 ampère.

Van Watt naar kWh

Ben je bewust bezig met besparen van energie in huis? Gezien de gas- en elektriciteitsprijzen van dit moment is dat een verstandige keuze. Om energie in huis te besparen, kan je onder meer kritisch naar je huishoudelijke apparaten kijken.

Elk huishoudelijk apparaat levert een bepaald vermogen. Dit vermogen kan je naar kWh omrekenen, waardoor je precies weet wat het vermogen per uur is. Op deze manier kan je precies berekenen hoeveel Watt een apparaat per uur verbruikt.

Energiekosten berekenen

kosten berekenen

Met die informatie kan je vervolgens de energiekosten berekenen. Je kunt dit doen door de volgende formule in te vullen: het kWh van het apparaat maal de energieprijs per kWh.

De energieprijs wordt altijd in kWh aangegeven. Ook als je de factuur van je energierekening bekijkt, zie je hier alleen kWh op voorbijkomen.

Stel nou dat je een apparaat hebt dat een gemiddeld verbruik van 1.000 Watt heeft. Dit kan bijvoorbeeld een stofzuiger zijn. Deze stofzuiger verbruikt per uur 1.000 Watt; dit staat gelijk aan 1 kWh per uur.

De gemiddelde energieprijs in ons land ligt rond de 0,24 euro. Als je een uur lang van je stofzuiger gebruik maakt, betekent dit dat je 0,24 euro aan energie moet betalen.

Dat het wattage van groot belang voor de energiekosten is, blijkt uit onderstaande voorbeelden:

  • Tosti ijzer van 750 Watt: dit kost per uur 0,75 * 0,24 = 0,18 euro.

  • Stofzuiger van 1000 Watt: dit kost per uur 1 * 0,24 = 0,24 euro.

  • Föhn van 1900 Watt: dit kost per uur 1,9 * 0,24 = 0,45 euro.

  • Droger van 2200 Watt: dit kost per uur 2,2 * 0,24 = 0,52 euro.

Zoals je kunt zien, is het vermogen bepalend voor de uiteindelijke energiekosten. Als je op je energiekosten wilt besparen, kan je dus voor minder krachtige huishoudelijke apparaten kiezen. Des te lager het verbruik is, des te lager de energiekosten zijn.

Tip: ga voor de gulden middenweg

kosten berekenen

Ben je op dit moment op zoek naar een nieuw tosti-ijzer, een nieuwe stofzuiger, een nieuwe föhn of een nieuwe droger? Dan doe je er verstandig aan om goed naar het vermogen te kijken. Je kunt hierbij het beste voor de gulden middenweg gaan:

  • Weinig vermogen: dit is met het oog op de energierekening erg interessant. Doordat het apparaat weinig vermogen heeft, vallen de energiekosten per uur reuze mee.

  • Veel vermogen: dit is met het oog op de snelheid van het apparaat erg interessant. Kies je voor een stofzuiger met een hoger vermogen? Dan kun je sneller je huis stofzuigen, waardoor je minder lang van de stofzuiger gebruik hoeft te maken. Dát komt uiteraard ook de energiekosten ten goede.

Wattage van een lamp berekenen

Het aantal Watt is niet alleen bij huishoudelijke apparaten van belang, maar ook bij lampen. Als je het wattage van een lamp wilt berekenen, hoef je hiervoor alleen maar naar de verpakking van de lamp te kijken. Op de verpakking staat altijd het wattage vermeld.

Bij een lamp is niet alleen het wattage van groot belang. Als je nu op zoek naar nieuwe lampen gaat, moet je ook goed naar de hoeveelheid Lumen kijken. De hoeveelheid Lumen geeft namelijk de lichtsterkte van de lamp aan.

Des te hoger de hoeveelheid Lumen is, des te hoger het wattage van de lamp is. Als je graag voor energiezuinige lampen wilt kiezen, zou je dus voor lampen met een lagere hoeveelheid Lumen moeten kiezen.

Dat gaat echter wel weer ten koste van de lichtsterkte. Ook op dit gebied is het advies om voor de gulden middenweg te gaan.