mozzarella kaas

Mozzarella invriezen behoort zeker tot de mogelijkheden. Net zoals bij veel andere kaassoorten ben je in staat om deze kaas in te vriezen. Wel moet je rekening houden met een iets minder fijne structuur van de mozzarella.

Tevens moet je bij het invriezen van mozzarella met andere aandachtspunten rekening houden. Over deze aandachtspunten lees je hieronder van alles.

Waarom mozzarella invriezen?

Mozzarella is ongetwijfeld een van de lekkerste kaassoorten. Vind jij het ook heerlijk om mozzarella door allerlei gerechten heen te verwerken? Dan bestaat de kans dat je bij het maken van deze gerechten een beetje mozzarella overhoudt.

Aangezien mozzarella relatief prijzig is, is het aan te raden om dit in te vriezen. Door de mozzarella in te vriezen, weet je zeker dat je deze heerlijke kaas alsnog op kunt maken.

Bij een van de volgende gerechten die je gaat maken, kan je de ingevroren mozzarella maar al te goed gebruiken.

Kun je alle soorten mozzarella invriezen?

mozzarella invriezen

Ja, het is in principe mogelijk om alle soorten mozzarella in te vriezen. De manier waarop je dit het beste kunt doen, verschilt wel van variant tot variant.

Originele variant invriezen

Wist je dat er twee soorten mozzarella bestaan? De originele variant van deze kaas wordt gemaakt van koe- of waterbuffelmelk. Dit komt van origine uit Italië, aangezien Italië een van de weinige landen is waar waterbuffels leven.

Juist doordat er weinig waterbuffels in Europa leven, is de originele variant vrij prijzig. Dit komt ook doordat de vraag naar deze mozzarella veel groter dan het aanbod is.

Alleen al vanwege dit prijskaartje zou je deze originele mozzarella graag in willen vriezen. Spijtig genoeg is dit behoorlijk lastig. Het invriezen van originele mozzarella gaat gepaard met een flinke aantasting van de smaak en structuur.

Bewerkte mozzarella invriezen

Meerdere merken hebben zich gericht op het produceren van bewerkte mozzarella. Deze mozzarella is niet afkomstig van waterbuffels, maar wordt op een alternatieve manier bereid. De smaak is niet zo lekker als bij de originele variant, maar je kunt deze variant wel beter invriezen.

Het invriezen van bewerkte mozzarella is een stuk beter te doen. Je moet er alsnog rekening mee houden dat de structuur ietwat aangetast wordt, maar dit is niet te vergelijken met de aantasting bij de originele variant.

Wat heb je nodig om mozzarella in te vriezen?

hou je af en toe een beetje mozzarella over? Door deze kaas in te vriezen, kun je hier op een later moment heerlijk van genieten. Om deze mozzarella in te vriezen, heb je drie attributen nodig;

 • Een vriezer: uiteraard heb je een goede diepvries of vriezer nodig. Het is hierbij wenselijk dat deze een temperatuur van -18 graden Celsius aan kan houden.

 • Luchtdichte diepvrieszakjes: om de mozzarella op de best mogelijke manier in te vriezen, heb je ook luchtdichte diepvrieszakjes nodig.

 • Een label: als je mozzarella in gaat vriezen, moet je op het diepvrieszakje een label plakken. Op dit label kun je de datum van het moment van invriezen schrijven. Waarom dit belangrijk is? Dat lees je hieronder.

Hoe kun je precies mozzarella invriezen?

stappen mozzarella invriezen

Als je mozzarella in wilt vriezen, heb je bovenstaande benodigdheden dus nodig. Vervolgens hoef je alleen maar onderstaand stappenplan op te volgen:

 • Stap 1: haal de mozzarella uit de originele verpakking. Deze verpakking gaat bij het openen van de mozzarella namelijk vaak kapot.

 • Stap 2: verpak de mozzarella in het vocht in een luchtdicht diepvrieszakje. Mozzarella moet je altijd luchtdicht en in het vocht invriezen. Vul hiervoor een luchtdicht diepvrieszakje met een beetje water, zodat de mozzarella vochtig genoeg blijft.

 • Stap 3: plak nu een label op het luchtdichte diepvrieszakje. Op dit label kan je schrijven op welke datum je de mozzarella in de diepvries hebt gelegd.

 • Stap 4: stop het diepvrieszakje nu in de vriezer. Daarvoor moet je goed onderstaande tips opvolgen:

  • Leg het zakje zo ver mogelijk achterin de diepvries. Over het algemeen is het daar het koudst.

  • Stel de vriezer in op een temperatuur van -18 graden Celsius. Dat is de beste temperatuur waarop je mozzarella kunt invriezen/bewaren.

  • Laat de mozzarella voor maximaal 3 maanden in de vriezer liggen. Als je de mozzarella langer in de vriezer laat liggen, dan is dit van een te grote invloed op de smaak en structuur.

Kun je een gerecht inclusief mozzarella invriezen?

Dat hangt volledig af van alle ingrediënten. Mocht je een gerecht met mozzarella in willen vriezen, dan kan je hiervoor het beste de mozzarella apart invriezen. Daarvoor kun je bovenstaand stappenplan opvolgen.

Kun je mozzarella ook lang in de koelkast bewaren?

koelkast mozzarella bewaren

Nee, je kunt mozzarella maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Als je de mozzarella langer in de koelkast bewaart, gaat dit ten koste van de structuur en smaak. In een vriezer kun je de mozzarella dus maximaal 3 maanden bewaren.

Hoe kun je mozzarella vervolgens ontdooien?

Als je de mozzarella uit de vriezer haalt, kun je deze niet direct nuttigen. Je doet er verstandig aan om de mozzarella ongeveer 2 dagen te laten acclimatiseren in de koelkast. Dit komt de smaak alleen maar ten goede.

Overige tips voor het invriezen van mozzarella

 • Probeer mozzarella zo min mogelijk in te vriezen. Zoals inmiddels duidelijk is, gaat het invriezen ten koste van de structuur en smaak.

 • Koop speciale labels voor diepvrieszakjes. Deze labels blijven – ondanks de lage temperaturen in de vriezer – goed zitten/kleven.

 • Gebruik bij voorkeur twee diepvrieszakjes. Aangezien je de mozzarella in het vocht moet bewaren, kan je het beste twee diepvrieszakjes gebruiken. Het tweede diepvrieszakje zorgt voor de gewenste stabiliteit.