Lidl statistieken overzicht

lidl 441 winkels

Lidl is één van de populairste supermarktketens van Nederland. Deze keten heeft furore gemaakt als discountketen en biedt bovendien méér dan alleen de dagelijkse boodschappen aan. Dat Lidl nu zo populair is, is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Dit is het gevolg van jarenlang goed beleid volgen, de juiste keuzes maken en een interessant aanbod voorschotelen. In dit artikel lees je alles over de groei én geschiedenis van Lidl.

 • Lidl heeft 440 winkels in Nederland
 • Vanaf 1997 tot 2022 heeft Lidl 440 winkels in Nederland geopend, wat neerkomt op ongeveer 17 winkels per jaar
 • Lidl heeft 12.000 winkels wereldwijd
 • Lidl opende haar eerste winkel in Nederland in 1997 in Uden, Noord-Brabant
 • Lidl is actief in 32 landen
 • Lidl heeft distributiecentra in Nederland
 • Lidl heeft meer dan 21.000 medewerkers in dienst in Nederland
 • De eerste Lidl-winkel werd geopend in 1973 in Ludwigshafen, Duitsland
 • In 2001 opende Lidl de honderdste vestiging in Nederland
 • Het Lidl hoofdkantoor staat in Necksarulm in Duitsland
 • Het Nederlandse hoofdkantoor van Lidl staat in Huizen
 • Lidl's discountformule is geïnspireerd door Aldi
 • De oprichters van Lidl zijn Dieter Schwarz en Ludwig Lidl
 • Lidl staat bekend om lage prijzen, hoge kwaliteit, en is meerdere keren uitgeroepen tot beste supermarkt in groente en fruit

Feitjes over Lidl

 • De oprichter van Lidl is Dieter Schwarz. Dieter Schwarz is de op een na rijkste man van Duitsland.
 • Het grote voorbeeld van Lidl is Aldi. Bij het inrichten van de eerste supermarkt heeft Lidl de winkelinrichting van Aldi overgenomen.
 • Lidl is uitgegroeid tot de grootste supermarktketen in heel Europa. Lidl heeft een hogere omzet dan Carrefour.
 • Bij Lidl draait het om ‘de laagste prijs’ in combinatie met ‘de hoogste kwaliteit’. Lidl weet door een sobere bedrijfsvoering de kosten zo laag mogelijk te houden, waardoor de prijzen zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Dit valt echter niet te zien/merken aan de kwaliteit van de producten.
 • De naam van deze supermarktketen is te danken aan Ludwig Lidl. Hij werkte in eerste instantie samen met Dieter Schwarz. Schwarz vond zijn eigen achternaam niet geschikt voor een supermarktketen en heeft daarom de rechten op de achternaam van Lidl gekocht.
 • De eerste Lidl winkel in Nederland werd geopend in 1997 in Uden. De winkelinrichting was gebaseerd op de winkelinrichting van de Aldi.
 • Inmiddels heeft Lidl 440 supermarkten in Nederland.
 • In de Nederlandse supermarkten van Lidl wordt geen muziek gedraaid. Opvallend is dat dit in andere landen wel het geval is, zoals in bijvoorbeeld Litouwen en het Verenigd Koninkrijk.
 • Lidl heeft meer dan 10.000 winkels in Europa. Een groot gedeelte van deze winkels bevindt zich in Duitsland, maar ook in andere landen is Lidl bijzonder goed vertegenwoordigd.
 • Lidl is niet alleen in Europa actief, maar is ook de oceaan overgestoken. Lidl heeft nu ook filialen in de Verenigde Staten.
 • De supermarkten van Lidl kenmerken zich door een simpele inrichting. Je komt niet al te veel poespas tegen, terwijl de producten ook ‘gewoon’ in de doos gestald worden. Mede hierdoor ogen de winkels erg sober, maar weet Lidl wel veel geld te besparen op personeelskosten.
 • Lidl is de beste in groente en fruit. Ze hebben de afgelopen jaren meerdere awards gewonnen. Dit is onder meer te danken aan de strenge eisen die Lidl aan de leveranciers stelt.
 • De eerste winkel van Lidl werd geopend in de Duitse plaats Ludwigshafen. Dit gebeurde in het jaar 1972; de jaren daarna gaat het hard met het aantal winkels in Duitsland.

Hoeveel Lidl winkels zijn er in Nederland?

Aantal Lidl filialen in Nederland

JaarAantal filialen
2012365
2013379
2014388
2015404
2016411
2017412
2018417
2019425
2020432
2021441
2022440

Er zijn 440 Lidl winkels in Nederland. Sinds ze in 1997 begonnen zijn, zijn er overal winkels gekomen, in grote plaatsen en kleine dorpen. Ze zijn niet zo kieskeurig als andere supermarkten over waar de winkels komen.

Hoeveel Lidl filialen zijn er in Europa?

Sinds de opening van de eerste Lidl-winkel in Duitsland in 1973, heeft Lidl zijn aanwezigheid uitgebreid tot 12.000 winkels in 27 Europese landen, met lokale variaties zoals muziek in sommige vestigingen, en is het de grootste Europese supermarktketen met een recente jaaromzet van 79,3 miljard euro.

Hoeveel winkels heeft Lidl wereldwijd?

Lidl, met een sterke aanwezigheid in 32 landen, heeft ook de Amerikaanse markt betreden, waarbij het aantal van meer dan 12.000 winkels wereldwijd blijft groeien.

Lidl geschiedenis

Lidl opgericht in 1930

De Lidl-keten vindt zijn oorsprong in 1930, toen Joseph Schwarz in Duitsland een groothandel, Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung, oprichtte en succes boekte door samen te werken met Südfrüchte Großhandel Lidl & Co, wat uiteindelijk leidde tot de focus op een discountformule onder leiding van zijn zoon, Dieter Schwarz, en Ludwig Lidl.

Eerste winkel in Duitsland

In 1973 openden Dieter en Ludwig de eerste Lidl-vestiging in Ludwigshafen, geïnspireerd door Aldi's succesvolle discountformule, wat duidelijk zichtbaar was in de vergelijkbare inrichting van hun supermarkt. In 1989 opent Lidl het eerste filiaal in Frankrijk. Dit is het eerste filiaal buiten Duitsland.

Eerste winkel in Nederland

Na de oprichting van een Nederlandse rechtspersoon in 1995, opende Lidl in 1997 haar eerste Nederlandse winkel in Uden, en groeide daarna snel uit tot 440 winkels in 25 jaar, wat neerkomt op een gemiddelde van 17 nieuwe winkels per jaar.

Hoe komt Lidl aan zijn naam?

Dieter Schwarz koos, gezien de ongelukkige associatie van 'Schwarzmarkt', voor de naam 'Lidl' voor zijn supermarktketen, een keuze vereenvoudigd door de bestaande samenwerking tussen de Schwarz en Lidl families.

Waar staat Lidl bekend om?

lidl lage prijzen hoge kwaliteit

In de afgelopen jaren is Lidl in ons land populair en geliefd geworden. Dit is onder meer te danken aan de volgende kenmerken:

 • Lage prijzen. Lidl doet er alles aan om de prijzen van de producten zo laag mogelijk te houden. Dit blijkt uit de huidige producten, maar is ook in de afgelopen jaren duidelijk gebleken. Het doel is uiteindelijk om altijd de laagste prijs te hanteren.
 • Hoogste kwaliteit. Bij Lidl draait het niet alleen om de laagste prijs, maar ook om de hoogste kwaliteit. Deze twee termen lijken niet hand in hand met elkaar te gaan, maar Lidl bewijst het tegenovergestelde. Lidl heeft in de afgelopen jaren meerdere awards voor de kwaliteit in de wacht gesleept.
 • Beste groenten en fruit. In de afgelopen jaren is Lidl maar liefst negen keer uitgeroepen tot de beste supermarket in groente en fruit. Zowel de groenten als de fruit bij Lidl is onwijs vers, lekker en dus ook voordelig. Verderop deze pagina lees je iets meer over het fruit en de groente.
 • Sobere winkels. Lidl is ook bekend geworden vanwege de sobere winkels. Zoals eerder in dit artikel al verteld, richtten de oprichters zich op het voorbeeld van Aldi. Bij Lidl besloot men daarom ook met dozen in de winkel te werken, om de supermarkten zo simpel mogelijk te houden én om geen muziek af te spelen. Dat laatste is bijzonder opvallend, aangezien bij alle andere supermarktketens wel muziek afgespeeld wordt.

Waar komt de groente van Lidl vandaan?

Lidl's herhaalde erkenning als beste supermarkt voor groente en fruit komt voort uit hun duurzaamheidsgerichte bedrijfsvoering, waarbij ze zich richten op gecertificeerde producten, streven naar lokale inkoop waar mogelijk en samenwerken met zorgvuldig geselecteerde leveranciers die aandacht hebben voor mens en milieu.

Wie is de oprichter van Lidl?

Dieter Schwarz, de medeoprichter en naamgever van Lidl, wordt gezien als het brein achter de supermarktketen, waarbij hij sinds 1999 in anonimiteit leeft en als adviseur fungeert, terwijl hij volgens Forbes is uitgegroeid tot de op een na rijkste man van Duitsland, ondanks de schandalen rond bedrijfspraktijken zoals het opsplitsen van de onderneming om ondernemingsraden te vermijden en kritiek op de behandeling van personeel en druk op leveranciers.

Wie is de eigenaar van Lidl?

Lidl hoort bij een grote Duitse groep, Schwarz Gruppe, die van Dieter Schwarz is. Naast Lidl horen ook de winkels Kaufland en Handelshof bij deze groep. De allereerste Lidl winkel in Nederland opende in 1997 in Uden, na Frankrijk in 1989. De winkels van Lidl zijn heel eenvoudig: geen schappen maar pallets, geen versieringen en geen muziek, om alles goedkoop te houden.

Zijn Aldi en Lidl van dezelfde eigenaar?

Aldi en Lidl hebben verschillende eigenaren: Aldi is van de familie Albrecht en Lidl van Dieter Schwarz. De Albrecht-broers begonnen Aldi in Duitsland, maar deelden het later op in Aldi Nord en Aldi Süd. Lidl en Aldi lijken op elkaar: beide komen uit Duitsland, groeien snel in Europa, focussen op lage prijzen en eenvoudige winkels, en hebben rijke eigenaren.

Hoe oud moet je zijn om bij Lidl te werken?

Om als vakkenvuller bij Lidl aan te slag te gaan moet je minimaal 15 jaar oud zijn.

Hoe is het succes van Lidl te verklaren?

Lidl, opgericht in 1973 en groot gemaakt door Dieter Schwarz, is de grootste supermarktketen van Europa dankzij hun focus op snelle boodschappen zonder extra service en lage prijzen. Lidl kiest voor een klein assortiment zonder A-merken en eigen goedkope merken, plus speciale biologische en verantwoorde submerken. Alles bij Lidl is simpel gehouden, van de winkelinrichting tot de producten, wat een sleutel tot hun succes is.

Bronnen